Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Kovászos uborka

Elkészült a csütörtökön bekészített kovászos uborka.
Mivel napütés hiányában, kísérleti jelleggel “indult útjára”, így csak 1 1/2 kg uborkából csináltam. Hiba volt! A nap pénteken délutántól  segítette és gyorsította, hogy hamar készen legyen.
Ma már csemegézhettünk belőle. 🙂
Hozzávalók:
1 1/2 kg fürtös uborka
2-3 gerezd fokhagyma
2 és 1/2 ek. só
2 ujjnyi kenyér szelet
2-3 szőlőlevél (elhagyható)
egy csokor kapor
víz, hogy ellepje
Elkészítés:
Az uborkákat egy dörzsi szivaccsal átmossuk.
Két végét levágjuk, hogy ne legyen véletlenül sem keserű.
Bevágjuk 4 felé.
Teszünk az üveg aljába kaprot és fokhagymát. Az uborkákat szépen belesorakoztatjuk az üvegbe. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és hozzáadjuk a sót, amit előtte kevés vízben feloldottunk.A tetejére is teszünk kaprot, fokhagymát és szőlőlevelet.
Rátesszük a kenyeret. Lefedjük egy tányérral és napos helyre rakjuk.
Ha kevés nap éri tegyük betonra, ahol melegebb a talaj és éjszakára, ha mód van rá vigyük be.
A kenyeret csak ma reggel, azaz a 3. napon vettem ki de melegebb időben figyeljük, mert akkor elég 1-2 nap.
Összefoglalva, alig 3 nap alatt elkészült és finom is lett! 🙂
Ha az 5 literes üveget tele akarjuk tenni , akkor 3 kg uborka szükségeltetik, literenként 1 ek. só (de kóstoljuk meg van , aki sósabban szereti), a fokhagyma szőlőlevél és kenyér aránya növelhető de ez is elég hozzá. 🙂
Kísérletező kedvűek egy egész, pucolt burgonyát is tehetnek bele, ropogós marad Tőle az uborka. Na majd legközelebb Én is kipróbálom 😉


 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Péter Pőcze says:

    Miért idény jellegű a kovászolás????

    Mert szükséges hozzá a nap melege!

    Egy új megoldást fejlesztettem ki, fűtőpaplant készítettem az ötliteres üvegre, így bármikor, akár hűvös kamrában is készíthetek kovászolt finomságot, 30 C-fokon tartom, és 2 nap után tökéletes savanyúságot kapok.

    Ha érdekel küld e-mailt. mezfutes@gmail.com


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!