Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Csoki torta ganache krémmel töltve

Kislányom imádja a fagyit, szent meggyőződése lehet, hogy a földön létező összes fagylalt

“létformát” el kell pusztítania és ezért bizony mindent meg is tesz 😀

Ebből kiindulva a szülinapi tortájának is ezen téma köré kellett épülnie.

Bár maga a torta csokis ízesítésű lett, azért egy kis tutti-frutti krémmel töltött tölcsér is került rá díszítés gyanánt.

A tölcséreket rövid ideig lehet csak a tortán élvezni, hiszen elkezd megázni a krémtől, így röviddel az előtt tegyük rá, mielőtt átadjuk az ünnepeltnek.

Tehát akkor így készült a kétféle csokikrémmel töltött, kakaós fondant bevonattal megálmodott torta:

Hozzávalók:

tészta laponként:

3 egész tojás

19 dkg cukor

0,75 dl olaj

0,75 dl meleg víz

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

2 ek. kakaó

 

Ganache (ejtsd gánázs) krém:

Ahány dl tejszín, annyiszor 10 dkg étcsoki

jelen esetben 500 ml meggle cukrászhab és 5 tábla étcsoki került felhasználásra

 

Kakaós vajkrém a fondant alá (vékonyan kenve 2 laphoz elég kívülre):

1 cs. csokipuding

12 dkg cukor

3 dl tej

15 dkg margarin

 

Csokis fondant

kb. 1 kg porcukor

2 ek. méz

1 ek. zselatin

4-6 ek. víz

2-3 ek. kakaó

(ebből miután összeállítottam, kakaózás előtt vettem ki a színes pillangók számára, melyeket ételfestékkel színeztem meg)

 

Tutti-frutti krém

2 cs. tutti-frutti puding

15 dkg cukor

4 dl tej

15 dkg margarin

 

Dísz:

4-5 db édes tölcsér

 

Elkészítés:

fondantot lehetőleg előtte nap de legalább 6 órával a felhasználás előtt készítsük.

A zselatint vízben feloldjuk, gőz felett, beletesszük a margarint és a mézet, majd kb. 500 g átszitált cukorhoz adjuk.

Jól elkeverjük, gépet is használhatunk, közben tovább adagoljuk a cukrot a masszához, a kellő állag eléréséig.

Ha egyéb színeket is szeretnénk a kakaós fondanton kívül, akkor most jött el az idő, hogy kivegyünk belőle, a többit a kakaóval keverjük össze.

Vízzel lágyítható ill.,  ha kevesebb cukorral elérjük a megfelelő állagot,

 nem feltétlenül lesz szükség az 1 kg-ra.

Légmentesen, fóliába csomagolva, hűtőben pihentetjük, legalább 6 órát.

(Tippek  Hűtőben 2 hónapig eláll. 

Fagyasztani nem ajánlatos, viszont nem lehetetlen.

Használat előtt mikróban picit melegíthető a fondant.

 Mindig takarjuk le, ha éppen valamiért szünetet tartunk, hogy ne száradjon ki.

Margarinos kézzel, vízzel puhítható, ha kemény lenne.

A torta hűtőben vízfoltos lehet , ha mindenképpen hűtőbe kell tenni, akkor helyezzük dobozba!

Ha nagyon porcukros, vízzel fényesíthető és ismételt porcukrozással matthitható.)

 

Ganache-hez a tejszínt feltesszük a tűzre, felmelegítjük, beletördeljük a csokikat és addig melegítjük tovább időnként átkeverve, míg teljesen el nem olvad a csoki.

Hagyjuk kissé hűlni hűvös helyen, míg szépen vissza sűrűsödik.

Tepsibe terítve ez hamarabb megtörténik.

Ha sietnénk vele hűtőbe is tehetjük de ebben az esetben

Figyeljük, hogy ne legyen nagyon kemény, még jól kenhető állagában vegyük ki!

A tortalaphoz a hozzávalókat összekeverjük fakanállal és tűpróbáig sütjük kikent vagy sütőpapírral bélelt formában

(24-26-os forma)

 

vajkrémhez a pudingot kikeverjük kevés tejjel és a cukorral, majd a többi tejhez adva,  csomómentesre főzzük.

Diónyi vajjal összekeverve kihűtjük(bőrösödés ellen szükséges)

Amikor kihűlt a puha vajjal selymes krémmé keverjük, opcionálisan rumaroma is adható hozzá.

 

A tutti-frutti krémet ugyanúgy készítjük, mint a fenti kakaós vajkrémet!

A lapokat felezhetjük is vagy hagyhatjuk egyben is.

Az alsó alá tortacsipkét teszünk ill. Én szoktam írólapcsíkokat vágni alá, hogy ne kenjem össze a díszítésnél a csipkét.( ezeket a végén, óvatosan eltávolítom)

A lapokat megkenjük a ganache krémmel.

Ezután a vajas krémmel befedjük kívülről vékonyan, erre jön a fondant.

A fondantot, ha kemény mikróban nagyon rövid ideig melegíthetjük, Én a gázra tettem és a sütő melegétől kicsit fellágyult.

Margarinos kézzel is átgyúratjuk nyújtás előtt.

Porcukros deszkán, óvatosan kinyújtjuk ügyelve, hogy ne ragadjon le, inkább többször ellenőrizzük és figyeljük azt is, 

hogy nagyjából azért egyforma vastagságúra nyújtsuk, ami úgy 2-3 mm-er.

A “nyújtófát” -ami inkább műanyag legyen-, is porcukrozzuk, hogy arra se tapadjon rá.

Mikor elértük a megfelelő nagyságot , rátekerjük a nyújtófára és a tortára terítjük.

Az alját eligazítjuk, ha nincs simítónk, akkor a tenyerünkkel elsimítjuk az oldalát, tetejét és fondant vagy pizzavágó segítségével a torta alján levágjuk a felesleget.

Én most nem teljesen szabályosan simítottam rá, kissé “terítő” jelleggel tettem a tetejére, ráncokat képezve rajta.

A maradék fondantokat kedvünkre színezhetjük és ötletes díszeket készíthetünk kiszúró segítségével. Mint pl. a képen látható kis pillangók.

Végezetül, vizes ecsettel fényesíthetjük, a porcukros fondantot.

tölcséreket a tortába szúrjuk, habzsák segítségével megtöltjük és utána hamar el is fogyasztjuk, mielőtt összeesne vagy egyszerűen kiszedjük a tortából 😉

 

Tipp:

a Ganache-hoz keverhetünk még további felvert tejszínt, kb. 250-300 ml-t.

Keverhetünk hozzá vajat vagy tehetjük vajas pudingos krémbe is.

Meleg, még folyékony állapotában torta külső bevonására is használható!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!