Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Erdélyi borzaska

DSCF5710

 

Még a 90-es évek végén, a lacházi dunaparton szoktunk rá egy szezonálisan ott működő büfésnél.

Előszeretettel kértünk mellé rántott gombát és rántott velőt, amit egy hatalmas tányéron szervírozott, Isteni pirított burgonyával.

Természetesen gomba és velő nélkül is nagyon finom és laktató.

A tejfölre szokott hagyományosan kerülni a sajt de most kivételesen belekevertem.

Akárhogy is, szívesen ajánlom! 😉

 

Hozzávalók:

1/2-1 kg sertés karaj

(vagy más ízlés szerinti hús, akár csirke vagy pulyka mell is lehet)

közepes sűrűségű palacsinta tészta

( tojás, liszt, só, tej(vagy víz esetleg szénsavas ásványvíz) , 1-2 csapott ek. keményítő, 1 nagyobb burgonya

A tetejére:

2-3 gerezd fokhagyma

10-15 dkg sajt

2-4 dl tejföl

kevés só

3 gerezd fokhagyma

A sütéshez:

olaj

DSCF5697

Elkészítés:

A húst szeleteljük, tisztítjuk, lecsepegtetjük és besózzuk.

Kikeverjük a palacsintatésztát, belereszeljük a burgonyát(reszelő nagy lyukán) és belenyomjuk a fokhagymát.

A hússzeleteket beleforgatjuk, kissé lecsepegtetjük, majd forró olajban aranyszínűre sütjük váltakozó láng felett.

(Élőszőr nagyobb lángon, majd kisebb és a végén ismét nagyobb lángon.)

A kész szeleteket papírtörlőre helyezzük tálalás előtt.

A szoba-hőmérsékletű tejfölben elkeverjük a zúzott fokhagymát, sót.

A sajtot a reszelő nagyobb lyukán lereszeljük, majd a még meleg húshoz kínáljuk tálaláskor, először a tejfölt majd a sajtost ráhelyezve.

Köretnek pirított burgonyát készítünk.

( A kockára vágott burgonyát félkészre főzzük sós vízben, leszűrjük, majd forró olajban kisütjük és tovább ízesítjük. Vagy sütőben fűszerezve készítjük el, olaj és víz hozzáadásával.)

 

Tipp:

A hús íze tovább fokozható, ha előző este fokhagymás tejbe helyezzük egy éjszakára 🙂

 

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Wallner Béla says:

    Én is köszönöm a kisegítő választ, valójában én is erre gondoltam de biztos ami biztos alapon ment a kérdés. 🙂

  2. Szani says:

    Köszönöm! Igen nyers krumplit! 🙂

  3. Wallner Béla says:

    Jól néz ki.
    Nyers krumplit kell bele reszelni a bunda keverékbe?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!