Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Farsangi almás krémes torta

Kép 595

 

Ma van húshagyó kedd, azaz a a farsang utolsó napja! Búcsúzzunk Tőle méltóan és várjuk a tavaszt! 🙂

Egyébként kislányom iskolai farsangi bulijára vittük ezt a tortát, mely tombolaként lelt gazdára.

Remélem ízlett az újdonsült tulajdonosoknak!! 😀

Hozzávalók:

tészta, laponként

3 tojás

19 dkg cukor

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

0,75 dl olaj

0,75 dl langyos víz

 

Vaníliás krém:

2 cs. vaníliás puding

5 dl tej

15 dkg cukor

15 dkg margarin

 

Almás krém:

4-5 szem alma

ízlés szerint cukor (kb. 10 dkg)

1 ek. zselatin

2 ek. langyos víz

(ha édesebb fajtájú az alma, citrommal vagy citromsavval kicsit pikánsabbá tehetjük)

 

Fondant:

kb. 1 kg cukor

2 ek. méz

1 ek. margarin

4-6 ek. víz

2 ek. zselatin

Kép 584

Elkészítés:

A lapokhoz összekeverjük a hozzávalókat és külön-külön tűpróbáig sütjük.

Rácson hűtjük.

A vaníliás krémhez, kevés tejben kikeverjük a pudingot a cukorral és a többi tejhez adva csomómentesre főzzük.

Egy kevés margarint hozzákeverve és folpackkal letakarva hűtjük,

(így kevésbé bőrösödik meg) .

Az almás krémhez, a meghámozott és felkockázott almákat a cukorral pépesre,

ill. sűrűre főzzük.

Mielőtt elzárnánk, kevés meleg vízben feloldjuk a zselatint és hozzákeverve, még egy percig főzzük, ezután elzárjuk és hűtjük.

 

A fondantot aznap állítottam össze, mikor burkoltam a tortát, most nem hűtöttem.

Vízgőz felett egy tálba tesszük a vizet, abba feloldjuk a zselatint, hozzáadjuk a mézet és a margarint, majd az egészet  0,5 kg  átszitált cukorhoz keverjük.

Ezután apránként hozzáadjuk a többi cukrot is, nem feltétlenül kell az 1 kg.

Egyneművé gyúrjuk.

Felhasználás közben ill. tárolás esetén, folpackal letakarjuk, mert könnyen kiszárad a levegőn.

 

A tortalapokat kettévágjuk.

Mindig  a felső részét fordítjuk alulra, így nem lesz véletlenül sem púpos a teteje.

Mielőtt betöltenénk a lapokat, a vaníliás krémhez hozzádolgozzuk a margarint, majd

ízlés szerint váltakoztatva megkenjük tortánkat.

A torta külsejét vékonyan megkenjünk mindenhol a vaníliás krémmel.

A fondantot porcukorral meghintett felületen kinyújtjuk, a tortára terítjük.

Az alját hagyhatjuk fodrosan vagy elvágjuk a torta mentén. Ezután kedvünk szerint díszíthetjük különböző formákkal, melyeket kevés vízbe mártott ecsettel kenünk meg, így rögzítve a helyükre.

A tortát  vizes ecsettel fényesíthetjük is, persze óvatosan, nem eláztatva!

Használhatunk díszítésként különböző szórócukrokat is, Én a házilag készült szórócukraimat használtam. 😉

Az ÁLARC az pár órával a burkolást megelőzően készült el.

Egy műanyag álarcra folpackot rögzítettem.

Kinyújtottam egy darab fondantot, majd óvatosan az álarcra helyeztem.

Eltávolítottam a felesleget és kilyukasztottam a szemeket.

Hgytam megszáradni, majd a folpackkal együtt eltávolítottam a felületről, a folpackot pedig óvatosan lehúztam az álarcról.

Pár fondant dísszel megtámasztva a tortára helyeztem.

Az álarc is díszíthető különböző fondant mintákkal, szórócukrokkal.

Kis boszim(jobb szélen):

1964602_790301780997135_1371187814_n

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!