Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Csokis, mézes-grízes habcsók torta

Húsvét után tartottuk a nagypapám 83. születésnapját, amire mindenképpen szerettem volna  tortát készíteni, bár még sok sütemény várt az ünnepek után arra, hogy elfogyjon.
Így egy kisebb emeletes tortácska készült a kedvenc süti krémemmel, 
amit feltétlenül tovább fejlesztek, mert egyszerűen imádom!
Tehát eddig annyit tudunk, egy emeletes mézes grízes tortáról van szó, 
de itt még nem álltam meg.
Maradt pár tojásfehérje szintén az ünnepi sütögetésből, ezért abból habcsókocskák készültek, így állt össze egy egésszé a Csokis mézes grízes habcsók torta 🙂
Hozzávalók:
 tészta:
3 egész tojás
19 dkg liszt
19 dkg cukor
0,75 dl olaj
0,75 dl langyos víz
1 cs. sütőpor
Krém:
20 dkg porcukor
20 dkg margarin
6 dl tej
5 csapot ek. búzadara
2 ek. méz
min. 5 dkg étcsoki
Habcsók:
nálam
3 tojásfehérje
15-20 dkg porcukor
1 tk. keményítő
továbbá:
 4 kockányi étcsoki, 
kevés olaj
tortadara díszítés gyanánt
Elkészítés:
A habcsókkal kellene kezdeni, mert bár maga az elkészítés nem időigényes, a sütési idő tovább tarthat. Én most nem készítettem olyan keményre, mint a karácsonyi habkarika verziót, így lágyabb, szerintem finomabb is lett, a tortához jobban passzolva.

A habcsókhoz mákszemnyi sóval és az apránként adagolt cukorral valamint keményítővel, kemény habot készítünk.
Habzsákba töltve, sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjuk.
Alacsony hőfokon pár órát sütjük ill. szárítjuk.
Ha nagyobb hőfokon készítjük és kevesebb idő alatt, addig süssük, míg a külseje nem szilárdul meg és próbaképpen a papírról elmozdítva, már könnyen feljön. 
Ha belül lágyabb az nem baj.

A tészta hozzávalóit összekeverjük és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük, 
kikent vagy sütőpapírral bélelt tetszőleges méretű formában.
(24-es vagy 26-os torta forma a maximum, 
amire elegendő az adag és melyből 1 lapot  tudunk sütni vagy,
 két kisebb formában sütve(13-18 cm) , két lapot tudunk sütni)
A kész lapot, lapokat rácson kihűtjük.
A krémhez, kevés tejben kikeverjük a darát a kétféle cukorral, 
majd a többi tejhez öntve a csokival együtt csomómentesre főzzük.
Ha kihűlt a  mézet és a puha margarint  is beledolgozzuk.
A lapokat félbe vágjuk.
Tálra helyezzük a legalsót. 
Megkenjük, majd a tetejét is. 
Jöhet a kisebb lap fele, azt is megkenjük, majd annak a tetejét is bevonjuk a krémmel.
A habcsókokkal díszítjük, és vízgőz felett megolvasztott,
 kevés olajjal kikevert étcsokival meglocsoljuk.
Az oldalát ill. a tetejét tortadarával díszítjük.
Az ünnepelt, éppen felkészült a nagy fújásra 😀

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!