Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Tejkrémes torta a 24. SAD-ra

A SAD  24. fordulójának Dina világa a háziasszonya.
SAD 24. kiírás
Dina nagyon ötletes dolgot talált ki! Nagyon tetszett az ötlet, melynek a következő a lényege:
Tilos bármilyen cukrász eszköz használata.
Így személy szerint kislányom új gyurma torta készítő eszközeit hívtam segítségül, illetve a dédnagymamámtól örökölt csipketerítőt, melyet a porcukros díszítéséhez eszközöltem.
A virág egy kis egyszerű rózsácska lett, melyeket simán poharakkal szúrtam ki fondantból, minden faksznit mellőzve. 🙂
Hozzávalók:
fehér lap:
3 tojás
19 dkg cukor
0,75 dl olaj
0,75 dl langyos víz
19 dkg liszt
1 cs. sütőpor
barna lap:
3 tojás
19 dkg cukor
0,75 dl olaj
0,75 dl langyos víz
19 dkg liszt
1 cs. sütőpor
2 csapott ek. kakaó
Krém:
7 dl tej
15-18 dkg cukor( ki milyen édesen szereti)
3 ek. liszt+ 1 ek. keményítő,  mert biztosra mentem
20 dkg margarin
Továbbá:
Fondant
a recept, amit használok, persze ehhez a pár virághoz keveset használunk el belőle
Hozzávalók:
Fondant:
kb 1 kg átszitált porcukor
2 ek. méz
1 ek margarin
1 ek zselatin
4-6 ek. víz
Elkészítés:
A zselatint vízben feloldjuk, gőz felett, beletesszük a margarint és a mézet,
majd kb. 500 g átszitált cukorhoz adjuk.
Jól elkeverjük, gépet is használhatunk, közben tovább adagoljuk a cukrot a masszához,
a kellő állag eléréséig.
Vízzel lágyítható ill.,  ha kevesebb cukorral elérjük a megfelelő állagot,
 nem feltétlenül lesz szükség az 1 kg-ra.
Légmentesen, fóliába csomagolva, pihentetjük.
Tippek:  Hűtőben 2 hónapig eláll.
Fagyasztani nem ajánlatos, viszont nem lehetetlen.
Használat előtt mikróban picit melegíthető a fondant.
 Mindig takarjuk le, ha éppen valamiért szünetet tartunk, hogy ne száradjon ki.
Margarinos kézzel, vízzel puhítható, ha kemény lenne.
A torta hűtőben vízfoltos lehet , ha mindenképpen hűtőbe kell tenni, akkor helyezzük dobozba!
Ha nagyon porcukros, vízzel fényesíthető és ismételt porcukrozással matthitható.
Plasztikcsoki:
10 dkg étcsoki
2 ek. méz
1 csapott tk. keményítő
tetejére:
10 g tortabevonó (ét)
0.5 dl olaj
és a tetejére kevés porcukor
Elkészítés:
A fondant-ot elkészültjük és pihenni hagyjuk.
A plasztik csokihoz gőz fölött megolvasztjuk a csokit, melyhez az előzőleg kikevert mézes keményítőt is hozzáadjuk.
Átkeverjük és el is zárhatjuk.
Sütőpapírra téve hűlni hagyjuk.
...itt még nem túl bizalomgerjesztő állapotában.
Ne ijedjünk meg az esetlegesen egyben maradt keményítődaraboktól, gyúrás közben eldolgozható!
Amikor kihűlt jól átdolgozzuk, addig gyúrjuk, míg az össze zsír nem távozik belőle.
nem ígérem, hogy ez rövid ideig tart. Rendes és kitartó izommunkát igényel.
Amikor kész rózsákat egyéb díszeket készíthetünk belőle.
(Szobahőmérsékleten tároljuk folpackba csomagolva)
A plasztikcsokiból kis díszeket készítettem gyurma formába nyomkodva, illetve a torta alját szegélyeztem vele egy whiskys üveg tetejének segítségével.
Kicsit nehezebb ezekből a játék formákból kiszedni, de nem lehetetlen, szintén kislányom
gyurmakészletének eszközével oldottam meg. 
A lapokhoz a hozzávalókat összekeverjük és egyenként kisütjük,lehetőleg a fehérrel kezdve.
Rácson kihűtjük.
A krémhez, kevés tejben csomómentesre keverjük a cukrot a liszttel és a keményítővel,
(ha kell át is szűrjük)
A többi tejhez öntve sűrűre főzzük és  diónyi margarinnal elkeverve kihűtjük.
Amikor a krém már nagyjából kihűlt hozzádolgozzuk a margarint.
A barna lapot tortatálra helyezzük.
Papírcsíkokat szoktam vágni a torta alá,  melyeket félig a torta alá csúsztatok körbe, 
hogy ne kenjem össze a krémmel a felületet, majd a végén óvatosan kihúzom, 
na ez most véletlenül kimaradt 😛
A krémmel átkenjük a torta tetejét és körbe az oldalát.
Ráhelyezzük a fehér lapot és ezt is átkenjük,  ill. átsimítjuk kiigazítva immáron a két lap
 oldalát a kettőt összehozva.
Az étcsokit megolvasztjuk gőz fölött, hozzákeverjük az olajat, majd a torta tetejét bevonjuk, itt-ott hagyva, hogy a csoki lefusson az oldalán, majd hagyjuk az egészet megdermedni.
Egy csipketerítőt a már megszilárdult csokira helyezünk és meghintjük szitán keresztül porcukorral, majd –ééés, figyelem  ez két emberes feladat- , leemeljük a csipkét egy mozdulattal.
A korábban elkésztet fondant és plasztikrózsákkal, díszekkel tovább fokozzuk a torta hangulatát! 😉
 A fondant rózsákhoz, 3- 4 pohárral kiszaggatott kört egymásra helyezünk hogy kissé
fedésbe legyenek és egyszerűen felcsavarjuk.
Megigazítjuk, a felesleget alulról levágjuk.
Plasztik csoki golyócskát teszünk a  közepére 🙂
 A következő eszközöket használtam:
Csipketerítő
Whiskys üveg tető
Torta készítő gyurma szett
Ecset
Ahogy fent is írtam, a terítőn keresztül porcukros díszítés készült.
A Whiskys üveg tetejével lenyomatot készítettem a csokigyurmára.
Ez kekszeknél is működik!
A gyurma formázók szintén a plasztik csokinál segítettek.
Az ecsettel pedig fényesíthetjük a díszítést, kevés vízzel 🙂

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!