Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

A tökéletes olajos piskóta 300 forintból, 5 méretben

12746574_1009453992434907_334272494_n 

(a képen egy 24 cm-es formában készült piskóta látható!

A címben feltüntetett összeg, nem tartalmazza a rezsiköltséget,

az elhasznált sütőpapírt, mosogatószert

és a forma beszerzési költségeit!

Nem a legdrágább de minden esetben

kifogástalan minőségű anyagokból készült,

mint pl, M-es tescos tojás: kb. 35 ft /db, tej :130 Ft,

liszt:100 Ft,  cukor: 200 Ft és így tovább…)

Sokunk rémálma a piskóta sütés!

Bonyolult, túlsütöm, nyers marad a közepe, összeesik, túl drága

és sorolhatnám a kételyeket!

Ez a recept azonban garantált siker, olcsó és egyáltalán nem bonyolult!

Kiváló alapja tortáinknak, legyen az forma vagy zsúr torta,

csupasz torta de bármilyen süteményhez is nyugodtan használhatjuk!

Könnyű vele dolgozni, formázni, felvágni és az íze is mennyei!

12825620_1113617978670802_1759713259_n

Azokhoz a süteménykehez tartozik, melyek napról napra finomabbak,

omlósabbak! 🙂

De lássuk a receptet:

Legelső lépésként melegítsük elő a sütőt alaposan! 

Ez az egyik titka!  

A sütési hőfok és idő, általában sütőfüggő! Az Én sütőm alsó-felső

sütésű villanytűzhely. Ezt 175 C°-ra állítom.

De mindenki kifogja tapasztalni a sajátjában, hogyan a legjobb! 😉

12713989_1009454069101566_1917434266_n

24-26 cm-es lap:

20 dkg kristálycukor + 8 dkg a habhoz

4 tojás a 24 cm-es hez, melyek minimum M-esek!

5-6 tojás a 26 cm-eshez, szintén ebben a méretben

35 dkg liszt

1,5 dl olaj

1,5 dl tej

1 cs. sütőpor

1 csipet só

Elkészítés:

Készítsünk mindent kezünk ügyébe kimérve, 

hogy aztán csak összekeljen dolgozni.

A lisztet szitáljuk át a sütőporral.

A tojásokat válasszuk szét, a sárgájához adjuk a 20 dkg cukrot.

A fehérjébe szórjuk a sót és elkezdjük gépi habverővel felverni majd, 

ha habosodik, adjuk hozzá apránként a 8 dkg cukrot

és magas fokozaton addig dolgozzuk, míg annyira kemény nem lesz,

hogy a fejtetőre állított tálban is megmarad.

A cukros sárgáját, addig dolgozzuk a géppel,

 míg egészen világos nem lesz.

Ezután adjuk hozzá az olajat, melyet alacsony fokozaton belekeverünk,

majd a tej következik, mellyel ugyan így járunk el.

A sütőporos lisztet is beleforgatjuk óvatosan, apránként,

mert különben  nagy port kavarhat! 😛

Végezetül a kemény habot forgatjuk bele alaposan

de annál óvatosabban, egy kézi habverő segítségével.

A kész masszánkat öntsük a formába! 

Párszor ütögessük a munkalaphoz, hogy a felesleges levegő távozzon.

Egy spatula segítségével középről kiindulva,

kissé húzzuk a masszát kifelé a forma széleire,

(ez is a növekedést segíti), majd helyezzük a sütőbe.

Az én sütőm esetében addig sütöm így, míg kissé fel nem jön

és a teteje meg nem szilárdul, majd alufóliával lefedem a sütés végéig.

A sütési idő, ahogy említettem sütőfüggő!

Ez lehet akár egy óra de erősebb készülékben kevesebb is!

Tepsiben sütve jelentősen lerövidül a sütési idő!

Elkészültéről, a sokadik után már illatról is tájékozódhatunk!

Ekkor tűpróbával ellenőrizzük.

A sütőből kikévé pár percet hagyjuk, majd egy késsel

alaposan lazítsuk fel a széleket, hogy véletlenül se szakadjon

be az oldala a formába!

Ezután fordítsuk ki egy rácsra, mert a szép egyenes alja

lesz a tortánk teteje!

12713886_1009454795768160_404080608_n

Hagyjuk teljesen kihűlni!

Ha nem sürgős, akkor torták esetében előző nap elkészítem.

Hűvös helyen tárolom vagy épp hűtöm, mert így még könnyebb vágni, faragni!

24 cm-es díszítve:

12746188_1009456279101345_517725028_n

26 cm-es díszítve:

11224679_883298215087134_3386934274422179311_n

18 cm-es díszítve:

12476484_988260524554254_1090951393_n

Tepsiben készült 24-26 cm-es, díszítve párna tortaként:

12195910_961068427273464_5653890109129713054_n

Gyümölcstorta  18 cm-es adagból:

11911884_926375750742732_295272075_n

 

Egyéb méretek, tippek, tanácsok:

Ha kakaósat,  diósat vagy mákosat készítünk,

DSCF2428

akkor annyi csapott ek. lisztet cseréljünk el, 

amennyi ek. kakaót vagy diót teszünk bele.  

Diós, mákos esetén a tojásos keverékbe 10 dkg -ot teszünk még a hab előtt.

Gyümölccsel  variálható, ebben a formában a tej joghurtra cserélhető. 

 

Egyéb változatok ill. méretek:

 14-16 cm-es lap:

 5 dkg kristálycukor+ 2 dkg a habba

9 dkg liszt

37 ml tej

37 ml olaj

1-2 tojás

1/4 cs. sütőpor

            ———————–

 16-18 cm-es lap

10 dkg kristály cukor+ 4 dkg a habba

17,5 dkg liszt

75 ml tej

75 ml olaj

3 tojás

1/2 cs. sütőpor

             ———————–

 20-22 cm-es

15 dkg kristálycukor+ 6 dkg a habba

26,3 dkg liszt

1,15 dl tej

1,15 dl olaj

3-4 tojás

3/4 cs. sütőpor

                 ———————–

 28-30 cm-es

25 dkg kristálycukor+ 10 dkg a habba

43,7 dkg liszt

187 ml tej

187 ml olaj

5-6 tojás

1 és 1/4 cs. sütőpor 

                  ———————–

 Ha bármelyik adagnál sűrűbbek érezzük a tésztát,

akkor a tojás mérete volt kisebb, ilyen esetben kevés tejjel korrigálható,

különben száraz  és kemény lesz a tészta!

Nagyobb, ill. eltérő méretű formák esetén, arányosan növeljük a mennyiséget!

Tepsiben:

Egy normál tepsi méretnél, pl. amit Én használok,

azaz 30×20 cm-es, a 24-26 cm-es piskóta adagot használom.

Tekercsnél és gyümölcstorta formába,

viszont elég az egy számmal kisebb adag.

A magasra nőtt, kissé kicsúcsosodott felső részt, mely a torta alja lesz, 

igazítsuk egyenesre.

Minion  és bagoly tortánál, melyhez 18 cm-es átmérőjű formát használok,  

direkt jól jön, ha púpos lesz! Azt csak kissé megigazítom, ha szükséges!

Krémmel, vajkrémmel tovább formázom és az lesz a buksijuk! 😉

12696274_1005831412797165_1366674351_n

 Jó sütögetést! 😉

Eredeti recept Nassolda adaptációjából,

mely Kiskuktától származik, ezúttal  személyre szabva!

 

 

 

 

 

 

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!