Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Almás-mézeskalácsos pohár desszert

DSCF1531

Amikor már “uncsi” a családnak az ünnepekről megmaradt

mézeske akkor, hogy megmentsük a pusztulástól, gondoljuk újra!

Készítsünk belőle pohárdesszertet! 🙂

Hozzávalók:

2 alma

1 ek. vaj

1 ek. barna cukor (jó a sima is)

1 kk. fahéj

1 cs. vaníliás puding

5 dl tej

12 dkg cukor

pár darab maradék mézeskalács

DSCF1534

Elkészítés:

Kevés tejben keverjük ki a pudingport a cukorral, majd a többi tejhez

öntve főzzük meg.

Engedjünk rá közvetlenül a tetejére folpackot, hogy ne legyen bőrös

és hűtsük ki.

Az almát hámozzuk meg és vágjuk kockára, majd pároljuk meg a vajon,

a cukorral és a fahéjjal ízesítve.

A mézeskalácsot darabokra törjük

( hagyhatunk egyben párat díszítés gyanánt), majd a pudinggal

és az almával felváltva rétegezzük poharakba vagy kiesebb üvegekbe.

Először a puding, majd a mézes,

végül az alma következik.

Hűtve de kissé langyosan is kellemes csemegénk lesz! 😉

(Ebből az adagból két üvegcse telt meg.)

 

 

Orgona lekvár

Kép 1282

Egy éppen futó fotópályázatra  is beneveztem a fenti fotómmal!

 Amennyiben tetszik a kép,  kérlek támogass a szavazatoddal a következő képre kattintva:

SnapCrab_NoName_2014-4-27_19-56-22_No-00

Ha már ehető virágokból csemegézünk, mint a bodza virág, árvácska, ibolya vagy a pitypang, akkor miért ne lehetne a tavasz ezen csodás virágát is élvezni, üvegbe zárba.

Teljes mértékben nyerő ötlet, hiszen igazán finom ízű lekvár készíthető az orgonából,

enyhén érezve az orgona illatos ízét, illetve fellelhető egy nagyon kellemes mézes

íz is a lekvárban.

Szívből ajánlom! 🙂

Kép 1290

Hozzávalók:

2 liternyi orgona szirmozva

1/2 kg cukor

1 liter víz

1 nagy vagy 2 kisebb citrom leve

1/2 alma

1-2 dzsem fix

(ha lágyabb textúrát szeretnénk elérni, akkor egyet tegyünk, ha jó sűrűt, akkor két fixet)

Kép 1289

Elkészítés:

Az orgonát leszirmozzuk, bármilyen zöld rész megtartása nélkül!

Átmossuk alaposan de óvatosan, majd lecsepegtetjük.

A vizet a cukorral feltesszük a tűzre,

mikor forr,  beletesszük a szirmokat és majd a felére forraljuk a folyadékot.

Elzárjuk és egy éjjen át pihentetjük.

Másnap hozzáadjuk a citromot, az almát és pépesítjük botmixerrel vagy turmixszal.

Felforraljuk, a dzsemfix pedig leírása szerint hozzáadjuk a lekvárnak valónkhoz,

az utolsó 5-10 percben .

Forrón steril üvegekbe töltjük és pár percre felfordítjuk az üveget.

Aki ragaszkodik a dunsztoláshoz, az meleg takarók között hagyja kihűlni egy napig.

Az alma miatt nem lett kristálytiszta de itt a belbecs egyébként is a lényeg!

A citromon kívül kerülhet bele 1 narancs leve is, és az alma aránya is növelhető. 🙂

Kép 1287

 

Almás tutaj

Hozzávalók:

500 g leveles tészta

15 dkg dió vagy diótöltelék

10 dkg vaj/margarin

cukor,

(diótöltelék esetén kevesebb kell)

2-3 alma

1 citrom,

vagy 4 kupaknyi citrom eszencia

1 egész tojás

1 tojás sárgája a kenéshez

 

Elkészítés:

1/2-1 megpucolt almát összekockázunk és egy lábasban a margarinnal/vajjal,

cukorral összefőzök.

Ezután beletesszük a diót, a citrom lereszelt héját és kifacsart levét vagy az eszenciát.

Mikor kissé meghűlt a tojást is belekeverjük.

A kiolvadt leveles tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk úgy, hogy

kb. 6 egyforma lapot kapjunk (ezek mérete saját ízlésre alakíthatóak, lehet nagyobb, kisebb)

Megkenjük a lapokat a masszánkkal, az oldalsó szélein 1 1/2 cm elhagyva.

Ezeket a  széleket visszahajtjuk, kissé lenyomkodjuk

(sütés során lenyílhat de ízén mit sem változtat 😉 )

A maradék almát anélkül, hogy megpucolnák negyedekre vágjuk, majd leszeleteljük

a szeleteket pedig a tutajra helyezzük egymás takarásában.(citromsavas vízzel átöblíthető, hogy világos maradjon)

 

 A tutajok szélét megkenjük tojássárgájával, az almát megszórjuk egy kevés kristálycukorral

és 175° C-on (világos) aranybarnára sütjük, hogy a krém ne száradjon ki, erre figyeljünk.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

Tipp: Vanília fagyival, joghurtokkal, pudinggal fokozható az ízhatás!

Fahéjhas porcukorral is ajánlanám ill. pirított mandulával.

Elkészítésnél is tehető bele fahéj, rumaroma, mazsola.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!