Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Zöld fűszeres burgonyakrémleves, burgonya chipsel

Egy nagyon gyorsan elkészíthető ízletes leves.

Kezdő háziasszonyoknak is ideális egy kis gyakorlásra! 😉

Ez egy zsiradék nélkül készített változata a burgonyakrémlevesnek, de ez nem is baj, hiszen a chips olajban sül, így legalább ellensúlyozzunk, az azzal bevitt kalóriát 🙂

Hozzávalók:

1 kg burgonya (több is lehet 😉 )

só, fehérbors, majoránna, tárkony, babérlevél( 2-3 db)

víz, tejföl, kb. 3 ek. de, aki tejfölösebben szereti bátran tehet többet is

Chips:

Igény szerinti mennyiségű burgonya

Elkészítés:

A kockára vágott burgonyákat feltesszük, annyi vízben főni, hogy ellepje.

Sózzuk, hozzáadjuk a zöld fűszereket, melyeket ízlés szerint adagolunk.

Közben a chipshez lekarikázzuk vékonyra a burgonyákat és bő olajban kisütjük.

Lecsepegtetjük.

Sózzuk vagy fűszerezhetjük is, ami nagyon feldobja!

Lehet hagymás vagy pikáns fűszerkeverék is, mellyel ízesítjük.

Közben a megfőtt burgonyát félrehúzzuk a gázról és kb. úgy 15 percet pihentetjük turmixolás előtt, hogy ne legyen tűz forró.

Ezután botmixerrel vagy turmixszal pürésítjük.

Visszatesszük a  tűzhelyre és egy forranásig melegítjük, majd beletesszük a 3 ek. tejfölt és elzárjuk.

Melegen tálaljuk a burgonya chipessel bőven megszórva!

Jó étvágyat hozzá! 🙂

 

Krumplifőzelék

Nevezhetném hangzatosabban is mégpedig burgonyafőzeléknek de nekem már csak krumplifőzelék marad, bár ettől függetlenül az egyik  kedvencem. 🙂

Hozzávalók:

burgonya igény szerint(min. 1/2 kg)

víz, só, babérlevél

rántás:

1 kisebb fej hagyma, olaj, liszt

a végén 1/2-1 doboz tejföl, ki milyen tejfölösen kedveli

Elkészítés:

A burgonyát megpucoljuk, megmossuk alaposan, majd kisebb kockákra vágjuk.

Annyi vízben, ami ellepi feltesszük főni,  sózzuk és teszünk bele 2-3 közepes babérlevelet.

Amikor majdnem puha a burgonya, elkészítjük a rántást.

Közepes sűrűségű rántást készítsünk. Az apróra vágott hagymával együtt tesszük oda majd, amikor szép aranyszínű a rántás, a burgonyához keverjük.

Kóstoljuk és, ha már semmi sem hiányzik, belekeverjük a tejfölt is, majd egy pillanat múlva el is zárhatjuk.

Melegen tálaljuk magában,  esetleg friss kenyérrel vagy különböző húsok mellé, mely lehet rántott, sült, fasírt ill. pörkölt.

A megmaradt főzelék egy idő után besűrűsödhet, tejföllel vagy némi vízzel összemelegítve orvosolható! 

Tipp:

Aki szeretne színt adni a főzelékének, egy kevés pirospaprikát is tehet a kész rántásba.

Ízesíthető ill. különlegesebbé tehető némi tárkonnyal vagy  majoránnával.

 

Majonézes burgonya saláta

Elég gyakran készítem a burgonya ezen variációját.

Nagyon szívesen eszi a kis családom! 😉

Hozzávalók:

kb. 1 kg burgonya

4 tojás (kevesebb vagy több is lehet)

2 doboz tejföl. ill. nagyjából 4 dl-nyi

min. 2 dl majonéz-de, ha több az sem baj

1 fej lila hagyma

fél citrom leve

1-2 ek. 10%-os ecet

cukor ízlés szerint-én személy szerint kicsit édesebben készítem

továbbá, só a burgonyára, a főzés során

és bors(fehér vagy fekete) a salátába

Elkészítés:

A tojásokat forró vízben, 15 perc alatt keményre főzzük, hideg vízben hűtjük.

A burgonyát meg pucoljuk, megmossuk és kisebb kockákra vágjuk, majd sós vízben puhára főzzük.

Míg hűl a burgonya, a hagymát csíkokra vágjuk és egy nagyobb tálba tesszük, melybe a salátát készítjük.

Ráöntjük a citrom levét-ez kicsit elveszi majd az erős ízét-, és a cukrot is hozzáadjuk.

Miután egy kicsit állni hagytuk, jöhet az ecet, a tejföl, a majonéz és a bors.

Átkeverjük.

A kihűlt burgonyát hozzákeverjük és a közben megpucolt és felkockázott tojásokat is óvatosan beleforgatjuk.

Frissen, vagy lehűtve tálaljuk sültekhez, rántott húsokhoz, fasírtokhoz.

Hidegtálak készítésénél is bátran alkalmazzuk! 🙂

 

Töltött burgonya és gomba

Hozzávalók:

250 g túró

1 ek. mustár

1 ek. majonéz

2 ek.tejföl

fehérbors

sajt

hagyma, (vagy a köv. valamelyike: újhagyma, mindig hagyma, medvehagyma)

a gomba szárai kockázva és a kikapart belseje

kb 5 szem burgonya

4-5 fej gomba

Elkészítés:

A töltelék hozzávalóit összekeverjük és a megmosott tisztított gomba szárát belevágjuk, majd a gomba közepét kikaparjuk óvatosan, hogy helyet csináljunk a krémnek.

 

Besózzuk a gombát és fóliába helyezzük, majd betöltjük.

Megmossuk a burgonyát és bevágjuk hosszába ill. keresztben is, megsózzuk és fólia csónakba helyezzük, mert így könnyebb tölteni.

Kissé szétfeszítjük a bevágásokat de csak annyira, hogy ne szakadjon át a hája és szépen megtöltjük.

A tetejére szórtam reszelt sajtot, egy kis színes borsot és szárított csili paprikát.

 

Betettem a sütőbe (kb. 175°C) és a burgonyákat még lefedtem alufóliával is.

(A burgonyát héjában meglehet előtte félig főzni, úgy hamarabb megsül)

Sütés közben villával nem árt a felgyülemlett folyadékot elvezetni a sütnivalóink alól!

A gomba előbb elkészül, így azokat kivehetjük burgonya társaik mellől.

 Mielőtt elkészülne a burgonya levesszük a fóliát és készre sütjük, azonban azelőtt, hogy kivennénk még tejfölt kanalazunk rá és sütjük pár percig.

100_4366

(Ha sótlan utólag még fűszerezhető!)

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!