Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Zserbópite

DSCF23832

Egy nagy klasszikus kedvencem,

 a zserbó újragondolt változata.

Egyszerűen abbahagyhatatlan finomság!!

Vétek lenne kihagyni!!

Mi sem bizonyítja jobban nagyszerűségét, hogy a Vidék Íze magazinban,

2 másik fogásom mellett, a hónap receptje címet is elnyerte! 🙂

 DSCF4620

Hozzávalók:

20 dkg liszt

5 dkg cukor

12 dkg hideg(!) vaj/margarin

2 kanál hideg víz

(ha nehezebben áll össze a tészta, 

egy nagyon keveset tehetünk még)

Töltelék:

10-15 dkg darált dió

6 dkg cukor

3 tojás

kb. 20 dkg baracklekvár

(végül nem mértem csak lekentem a tésztát egyenletesen)

5 dkg étcsoki apróra törve

+

10 dkg étcsoki a tetejére

DSCF2407

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a cukorral.

A hideg vajat/margarint beledaraboljuk, 

majd a vizet hozzáadva összedolgozzuk.

Viszonylag igyekezve csináljuk, hogy a ne melegedjen át a tészta!

Ha készen vagyunk kinyújtjuk, amennyire tudjuk, majd

sütőtapírral bélelt tepsibe tesszük.

Az Én tepsim, amibe sült 20×30 cm-es.

Ennél nagyobba ne tegyük, mert nagyon lapos lesz.

Amennyiben nem tudtuk teljesen kinyújtani, a tepsibe téve, egy kisebb 

befőttes üveg segítségével, a tepsi méretéhez igazíthatjuk.

Villával megszurkáljuk, majd 180 C°-ra előmelegített sütőben,

12 percig sütjük.

DSCF2417

Ezalatt előkészítjük a tölteléket.

A tojásokat összekeverjük a cukorral 

és a dióval.

A sütőből kivett tésztát megkenjük a lekvárral, 

majd ráterítjük a diós krémet, végül a csoki

darabokat is egyenletesen rászórjuk.

Ezután további 20 percig sütjük.

Miután kihűlt, gőz fölött megolvasztjuk a csokit

2-3 ek. olajjal és egyenletesen eloszlatjuk a sütemény tetején.

Ha megszilárdult szeleteljük és gyorsan megesszük! 😀

DSCF2400

A 22. Blogkóstoló Háziasszonya a Vöröskaktusz blog szerzője.

A sorsolás számomra nagyon kedvező eredmény hozott,

mert egy általam nagyon tisztelt blogger hölgy blogjáról

csemegézhettem!

 

Így jutott el hozzám ez a finomság!

Köszönöm a receptet Tortafüggő Marisz (Szakál Gáborné)!

Tejszínes csokitorta diólisztből

Kép 837

 

Mivel a 2014-es év amúgy is tagadhatatlanul a csupasz torták éve, és nem is akartam felesleges cicomákkal elfedni a tészta csodás természetes csokoládé színét,

így fedetlenül hagytam a tészta oldalát.

A selymes tejszínes krém, a két réteg között és a torta tetején mutatja meg magát.

Egyedüli díszítésként szintén egy természet adta finomság tette fel a koronát,

mely a kertben szedett és frissen kandírozott ibolya volt 🙂

 

Hozzávalók:

tészta:

10 dkg étcsokoládé (70%-os)

300 ml tejszín

3 tojás

18 dkg cukor

6 dkg vaj vagy margarin

20 dkg Batha -porta dióliszt

 

Krém:

6 dl tej

2 cs. tejszínes pudingpor

15 dkg cukor

15 dkg margarin

vagy ezek helyett

500 ml tejszín

(hűtés után felverve)

 

továbbá:

Kevés porcukor

Kép 844

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral,

a fehérjét pedig kemény habbá verjük.

A csokit összeolvasztjuk a tejszínnel és a vajjal vagy margarinnal de ne forraljuk fel.

Miután kihűlt, hozzákeverjük a tojássárgáját és a lisztet,

majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjét.

Ha túl sűrűnek látnánk a tésztát kevés tejszínnel vagy tejjel lazíthatunk rajta.

Sütőpírral bélelt vagy kikent tortaformában előmelegített sütőben, tűpróbáig sütjük.

Rácson hűtjük.

A krémez, kevés tejben kikeverjük a cukrot és a pudingot, majd csomómentesre főzzük.

Ha kihűl a margarinnal, selymes állagúra dolgozzuk.

A tortát óvatosan félbevágjuk.

Megszórjuk porcukorral a széleit és oldalát.

A krém felét ráhalmozzuk és kicsit “kócosra” igazítjuk. Itt-ott túlnyomva a szélein.

A maradék krémet a tetejére rendezzük és kanállal megpaskoljuk,

hogy itt is “kócos legyen” .

Ha még szeretnék, tovább csinosíthatjuk, pl. reszelt csokival

vagy kandírozott , ehető virágokkal. (ibolya, árvácska, rózsa)

Dióliszt , mint olyan:

A dióbélből hagyományos sajtolással készült olaj, zsírszegénnyé tett diópogácsájának őrölt formája. Kiváló alapanyag, süteményekben és kenyerekben. Visszahozza a teljes kiőrlésű hagyományos kenyér ízvilágát.

Észrevételek:

A dióliszt nagyon sok folyadékot felvesz, hasonlóan a teljes kiőrlésű liszthez.

A belőle készült piskótaszerű tészta, rendkívül omlós de kényes is, így vágásnál, kenésnél hímes tojásként vigyázzunk rá, mert könnyet törhet, a sűrűbb krém pedig leránthatja a tészta felső rétegét kenés közben.

Ebből a receptből mellőztem a térfogat növeléshez szükséges adalékot de sima liszttel vegyítve használhatunk sütőport, szokásos módon adagolva.

Ez estben a 18 dkg dióliszt mennyiséget sima lisztel kombináljuk, egy 1/2 tasak sütőporral.

Ha mégis, csak diólisztből készítjük, úgy válasszunk egy kisebb kb. 18 cm-es formát,

hogy szép, magas kis tortát kapjunk.

Én 24-esben sütöttem de ettől függetlenül mutatós darab lett 😉

Állagát tekintve porhanyós, másnapra olyan érzést keltett, mintha egy kellemes krém lenne, nem is tészta.

Bevallom, első nap kicsit ódzkodtam tőle de azt követően egészen rákaptam 🙂

Hókifli

DSCF5657

Egy régi de ismerős íz, a nagymamák és dédmamák konyhájából.

Hiába van, ami csak zsírral készítve az igazi és bizony a hókifli ide tartozik.

Nagyon kiadós ez az adag, szép termetes és formás kifliket gyárthatunk belőle.

Ha beleharapnál a múltba, akkor szívből ajánlom! 😉

  Hozzávalók:

20 dkg zsír

40 dkg rétesliszt

egy csipet só

1 kis doboz tejföl

DSCF5650

Töltelék:

kb., 10-12 dkg mák vagy dió

1 cs. vaníliás cukor

porcukor ízlés szerint, egyéb esetben 1-11/2 ek.

1 közepes citrom reszelt héja

kevés rumaroma( kihagyható)

illetve, annyi tej, hogy sűrű de semmiképpen sem száraz tölteléket kapjunk.

Kép 141

Továbbá tehetünk bele csoki vagy mogyorókrémet és sűrű lekvárokat,

akár valami különlegeset is 😉

Végén a hempergetéshez:

1 cs. vaníliás cukor

kb. 6 dkg porcukor

DSCF5615

Elkészítés:

A lisztbe szórjuk a sót, majd elmorzsoljuk benne a zsírt, hozzáadjuk a tejfölt és

összeállítjuk cipó formára, ezután 1/2 órát pihentetjük.

Közben összeállítjuk a tölteléket.

A tésztát 2-3 részre osztjuk, úgy könnyebb dolgozni vele és lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk.

(Nem jó, ha vékony, így lesz tökéletes és így jó beleharapni 🙂 )

Egy nagyobb pogácsaszaggatóval vagy bögrével (nálam ez 9 cm-er volt) kiszaggatjuk.

Az egyik felére teszünk egy csapott tk. tölteléket, majd felcsavarjuk.

Kicsit lesimítjuk a hajtást és a végeket, végül kifli formára igazítjuk.

Mindegyik tésztával így járunk el, a maradék tésztákat összegyúrjuk

és ismét kinyújtjuk, szaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük Őket, majd előmelegített sütőben, 175-180 C°- on világosra sütjük, kb. 20-25 perc alatt.

(Sütőnként eltérhet! )

Ahogy kisült- még forrón- , alaposan meghengergetjük a vaníliás porcukros keverékbe.

DSCF5649

Csavart koszorú kalács

csavart k

Hozzávalók:

A tésztához

2,5 dl tej ,

2,5 dkg élesztő,

50 dkg liszt,

5 dkg porcukor,

2 db tojássárgája,

7,5 dkg Rama,

csipet só,

A töltelék lehet:

fahéj-porcukor

kakaópor-porcukor

mák-porcukor keveréke

esetleg gesztenye, vagy bármilyen lekvár ízlés szerint,

kenéshez:

olaj

tej

DSCF4842

Elkészítés:

Kevés langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk.

A lisztet átszitáljuk, azután a kovásszal, a tojássárgákkal, a porcukorral, az olvasztott Ramával,

a sóval összegyúrjuk és a tésztát megdagasztjuk, legalább 10 percig, majd duplájára kelesztjük.

Finoman átgyúrjuk lisztezett deszkán és annyi darabra osztjuk, ahány kalácsot készíteni szeretnénk.

Egyenként, lisztezett deszkán hosszúkásra nyújtjuk, majd megkenjük olajjal, megtöltjük a választott töltelékkel  és, mint a bejglit felcsavarjuk.

A végeket egyenesre vágjuk, majd egy centit elhagyva a végétől ketté vágjuk, és összecsavarjuk az így kapott két szálat.

A másik végét összenyomjuk és körbefordítjuk koszorú formába, majd ismét összecsípjük az illesztésnél.

Megkenjük tejjel és hagyjuk kb. 20 percet még kelni.

Aztán előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, úgy 175 C°- körüli hőmérsékleten.

DSCF4840

Tipp:

A töltelék függvényében reszelhetünk gyümölcshéjat a tésztába, az összeállítása során.

Pl. diósba, mákosba citrom, a kakaósba narancs héjat 🙂

DSCF4846

Tipp:

A töltelék függvényében reszelhetünk gyümölcshéjat a tésztába, az összeállítása során.

Pl. diósba, mákosba citrom, a kakaósba narancs héjat 🙂

Csokis körtelekváros, zöld diós rétes, házi leveles tésztából

DSCF5681

A zöld dió versenybe ezzel a desszerttel nevezek.

Úgy érzem a zöld dióhoz nagyon jó választás volt ez a lekvár.

A reszelt narancshéjjal párosítva, egy régi szaloncukor ízvilágát idézte.

Gyorsan fogyó “árú” 🙂

Hozzávalók:

1 rúdhoz

1/2 adag leveles tészta (leveles tészta házilag)

1/2 üveg csokis körte lekvár

10 dkg darált dió

3-4 szem zöld dió

1 narancs reszelt héja

zöld dió szirup a jó kenhetőségért-érzés szerint

tojássárgája

DSCF5621

Elkészítés:

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk a megfelelő méretre, nem kell nagyon vastagra hagyni.

Az előzőleg összekevert töltelékkel megkenjük, a végeinél elhagyva 1-1 cm-t.

Ezután feltekerjük.

Végeit behajtjuk.

Megkenjük tojássárgájával.

Megszurkáljuk villával és kb. 175 C°-on, világos aranyszínűre sütjük.

Melegen, vaníliás cukorral kevert porcukorral alaposan meghintjük.

DSCF5661

Én mondom kinevezhetjük rétesnek de akár a bejglit is készíthetjük így, mákkal, dióval  vagy gesztenyével és a túró is kiváló “belevaló” !

Fahéjas zöld paradicsomos, diós rétes, házi leveles tésztából

DSCF5676

Eljött el az ideje, hogy a nyáron elkészített különleges lekvárok kényeztessék érzékeinket, így az ünnepi sütemények szerves részét képezik.

Természetesen a rétesből sem hiányozhat, akinek viszont nincs készleten, bármilyen sűrű lekvár vagy dzsem hozzáadásával elkészítheti!

Hozzávalók:

1 rúdhoz

1/2 adag leveles tészta( leveles tészta házilag)

1/2 üveg zöld paradicsom lekvár (vagy bármilyen más sűrű lekvár)

10-15 dkg darált dió

porcukor ízlés szerint

1 reszelt citrom héja

1 tojássárgája a kenéshez

(Én tettem a töltelékbe egy kis zöld dió szirupot is)

retes

 

Elkészítés:

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk a megfelelő méretre, nem kell nagyon vastagra hagyni.

Az előzőleg összekevert töltelékkel megkenjük, a végeinél elhagyva 1-1 cm-t.

Ezután feltekerjük.

Végeit behajtjuk.

Megkenjük tojássárgájával.

Megszurkáljuk villával és kb. 175 C°-on, világos aranyszínűre sütjük.

Melegen, vaníliás cukorral kevert porcukorral alaposan meghintjük.

Én mondom kinevezhetjük rétesnek de akár a bejglit is készíthetjük így, mákkal, dióval  vagy gesztenyével és a túró is kiváló “belevaló” !

 

Zserbó-Klasszikus recept

Kép 17136054

Egyik nagy kedvencem, még gyerekkoromból!

Dédnagymamám mindig készített az ünnepekre, hagyományosan, kakaós bevonattal.

Igaz Én már a kényelmesebb változattal, torta bevonóval zárom a műveletet,  azért a régi ízek így is visszaköszönnek.

Ezért  nálam Karácsonykor ez a desszert kihagyhatatlan! 😉

Diós zserbó

Hozzávalók kb. 48 szelethez:

A tésztához:

1/2 dl tej

1 kockacukor

25 g élesztő

500 g finomliszt

250 g vaj/margarin

100 g porcukor

1 tojás

1 tasak vaníliás cukor

1 csipet só

1 dl tejföl

A töltelékhez és a mázhoz:

300 g darált dió

200 g porcukor

1 citrom reszelt héja

300 g barack lekvár

200 g tortanbevonó étcsokoládé-2 ek. olaj

Kép 17136217

A tésztához a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a kockacukorral és az élesztővel, meleg helyen felfuttatjuk.

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, az élesztős tejet, a tojást, a vaníliás cukrot, a sót és a

tejfölt,összegyúrjuk, cipót formálunk belőle.

A töltelékhez a darált diót, a porcukrot és a reszelt citromhéjat összekeverjük.

Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 30×40-es tepsit.

A cipót 4 részre vágjuk és cipócskákat gömbölyítünk belőle.

Lisztezett munkalapon, tepsi nagyságúra nyújtjuk az első cipót, a tepsibe terítjük, megkenjük a baracklekvár

egyharmadával, és megszórjuk a cukros dió felével.

Tetejére fektetjük a második cipóból nyújtott lapot, megkenjük a baracklekvár felével, megszórjuk a cukros dió felével,

aztán a harmadik cipóból nyújtott lap, a maradék lekvár és cukros dió következik, végül a negyedik tésztalap.

Tetejét villával megszurkáljuk, a széleket lenyomkodjuk, letakarjuk.

1 órán át hagyjuk kelni.

180° C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni.

A mázhoz a csokoládét felaprózzuk, meleg vízbe állított lábaskában felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal,

(hogy hígabb és kenhetőbb legyen). A tésztalap tetejére öntjük, egyenletesen elsimítjuk, és hagyjuk

egészen megdermedni.Fogyasztásig hűvös helyen de nem hűtőben tartjuk.

Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt késsel szabályosan körbevágjuk a tésztalapot, és tetszés szerinti

kockákra vagy szeletekre vágjuk és ízlésesen tálaljuk.

Sokáig eltartható, napról-napra finomabb lesz. MÉLYHŰTHETŐ!

Mikulás váró torta

DSCF5082

Ahogy az előző Miki tortánál ígértem, az ideiről is hozom a beszámolót!

Most nem tejszínes bevonattal, hanem fondant-tal készült és csak csöpp méretben, a csöpp emberkémnek 😀

Ma lesz a premiere, mert tegnap, azaz 5.-én már nem maradt rá idő, hogy felvágjuk, mert nagy volt az esti izgalom, kikészíteni a tejet, a mézeskalács szívet a Mikulásnak és természetesen a répát a rénszarvasoknak 🙂

Aztán, mivel este érkezett hozzánk, örömködés volt a csokinak és a Mikulás által, a Tőle kapott levélben már előre beígért köntösnek 🙂

Akkor jöjjön a recept:

Hozzávalók:

Fondant:

1 kg porcukor átszitálva

1 ek. zselatin

1 ek margarin

2 ek. méz (nálam házi készítésű Pitypang szirup)

4-6 ek. víz

(ez egy nagy tortára elég Én csak a felét készítettem fele mennyiségből, de hátha Te nagyban gondolkozol 😉 )

Tortalap:

18-as formába készült:

3 tojás

19 dkg cukor

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

0,75 dl olaj

0,75 dl langyos víz

mogyoró aroma (maxaroma) ízlés szerint

dió aroma(maxaroma) ízlés szerint

2 ek. kakaó

Krém:

4 dl tej

2 ek. liszt vagy keményítő

15 dkg cukor

mogyoró és rum aroma, ízlés szerint

15 dkg margarin

DSCF5079

Elkészítés:

fondant-hoz:

A vízhez  gőz felett hozzákeverjük a zselatint, majd a margarint, míg el nem olvad ill. a mézet.

Ezt a keveréket a cukorhoz keverjük és összeállítjuk, míg gyúrhatóvá nem válik, illetőleg elosztva adagonként színezzük, amilyenre szeretnék.

Ezután folpackba csomagolva hűtőbe tesszük. (ez lehet  több óra, egy nap vagy csak , míg az előkészületetek tartanak)

Ezalatt a tészta hozzávalóit fakanállal összekeverjük és  vagy egyben vagy felezve kisütjük, tűpróbáig, kikent vagy papírral bélelt formában. (175 C°-on) Ha nagy tortát készítesz 24-es vagy 26-oshoz is elég egy normál lap lesz belőle.

Rácson hűlni hagyjuk.

DSCF5073

A krémhez, kevés tejben a cukorral együtt csomómentesre keverjük a lisztet vagy a keményítőt.

Hozzáadjuk az aromákat és sűrűre főzzük(valamennyit még sűrűsödik míg hűik)

Miután kihűlt beledolgozzuk a margarint és megkenjük a tortalapok közepét és nagyon vékonyan a torta külső részeit is, így előkészítve a fondant-os bevonásra.

A fondant-ot porcukorral szórt felületen kinyújtjuk, nem túl vékonyra és a tortára terítjük.

Az alsó részt eligazítjuk, majd vágóeszközzel(pl. pizzavágó, ha más nincs) szépen elvágjuk a felesleget.

A többi fondant-ból kiszúróval vagy egyéb más eszközzel mintákat készítünk. Tehetünk rá marcipán vagy saját magunk által készített figurát, szóró cukrot stb.

Jó kreatívkodást!! 😉

 

 

Virág kalács

20131128 (1)Egy újabb kalács született! Ez is jól variálható, ami a tölteléket illeti és nem is túl bonyolult de még is látványos.

Gyerekeknek egy bögre kakaó mellé,  ideális reggeli vagy vacsora! 🙂

Hozzávalók:

A tésztához

2,5 dl tej ,

2,5 dkg élesztő,

50 dkg liszt,

5 dkg porcukor,

2 db tojássárgája,

7,5 dkg Rama,

csipet só,

A töltelék lehet:

fahéj-porcukor

kakaópor-porcukor

mák-porcukor keveréke

esetleg gesztenye, vagy bármilyen lekvár ízlés szerint,

kenéshez:

olaj

tej

DSCF4833

Elkészítés:

Kevés langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk.

A lisztet átszitáljuk, azután a kovásszal, a tojássárgákkal, a porcukorral, az olvasztott Ramával,

a sóval összegyúrjuk és a tésztát megdagasztjuk, legalább 10 percig, majd duplájára kelesztjük.

Finoman átgyúrjuk lisztezett deszkán és annyi darabra osztjuk, ahány kalácsot készíteni szeretnénk.

Egyenként, lisztezett deszkán kerekre nyújtjuk, lekenjük olajjal és megtöltjük a kívánt töltelékkel.

A széleit középre húzzuk és összefogjuk, megnyomkodjuk. Megfordítjuk és óvatosan ismét kerekre nyújtjuk, immár a töltelékkel a belsejében.

Ezután ollóval háromszög formákat vágunk úgy, hogy  a háromszögek metszései ne érjenek össze.

Majd egyenként jobbra  fordítva kihajtjuk a metszéseket, hogy a töltelék látszódjon. Eligazgatjuk, megkenjük tejjel

és hagyjuk kb. 20 percet még kelni.

Aztán előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, úgy 175 C°- körüli hőmérsékleten.

DSCF4837

Tipp:

A töltelék függvényében reszelhetünk gyümölcshéjat a tésztába, az összeállítása során.

Pl. diósba, mákosba citrom, a kakaósba narancs héjat 🙂

Morgós csúcs

 DSCF4858

Kezembe akadt egy jó kis receptes könyv. 

Egy érdekes és könnyű sütit gyorsan ki is választottam,

amit még sütni sem kell, így bátran ajánlom elfoglalt anyukáknak,

vagy az ünnepekre két bonyolultabb elkészítést igénylő süti között,

lazítás gyanánt! 😀

 Ráadásul a receptből az is kiderül,

hogy a citromfacsaró még másban is segítségünkre lehet! 😉

Hozzávalók:

8 dkg sütőmargarin

10 dkg darált háztartási keksz

20 dkg darált dió

30 dkg porcukor

4 dkg keserű kakaópor

kb. 0,5 dl tej

A forgatáshoz:

kristálycukor

A gesztenyés töltelékhez:

10 dkg  sütőmargarin

25 dkg fagyasztott gesztenye massza

5 dkg porcukor

15 dkg darált háztartási keksz

egy kevés rum

Egyéb hozzávalók az elkészítéshez

kézi  citrom facsaró

fagyasztott vagy befőtt magozott meggy

DSCF4789

Elkészítés:

A kekszet a dióval, a porcukorral, a kakaóval, a puha margarinnal

és a tejjel összegyúrjuk.

Nedves kézzel kb. 25 kis gombócot formálunk belőle,

melyeket kristálycukorban meghempergetünk.

A fölengedett gesztenyemasszát a porcukorral, a keksszel,

a puha margarinnal és egy kevés rummal összedolgozzuk.

A kekszes diógombócokat egyenként, egy felfordított,

nagyobb citromfacsaró üregébe,

pontosabban inkább csak körben a falához nyomkodjuk,

hasonlóan ahhoz, mint amikor egy tortaformát bélelünk tésztával.

A közepébe teszünk egy lecsöpögtetett magozott meggyet.

A gesztenyés töltelékkel pedig teljesen betöltjük az üreget.

Ezután (mivel cukorba mártottuk),

könnyedén kiütjük a formából.

Így kapjuk a morgós csúcsot, a kívül diós, belül gesztenyés,

egyszerűen elkészíthető, fenséges édességet.

kb. 25 db

30 perc

Nekem kissé nehezen jött ki,

csak kristálycukorral beszórva a formát,

így folpack használatát erősen javaslom! 🙂

Természetesen használhatunk egyéb de hasonló szilikon formát,

mely megkönnyíti a dolgunkat! 😉

Diós Ferdinánd Kalács

Hozzávalók:

Tésztához:

1/2 kg liszt

5 dkg Rama margarin

2 db tojássárga

3 dkg cukor

2 dkg élesztő

1,5 dkg só

tej (a gyúrhatósághoz)

Krémhez:

15 dkg puha Rama margarin

13 dkg cukor

1 cs vaníliás cukor

citromhéjreszelék

mazsola

ízlés szerinti mennyiségű dió

Locsoláshoz:

1 dl tej

8 dkg cukor

1 cs vaníliás cukor

Elkészítése:

Az élesztőt a cukorral és egy pici langyos tejjel felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a Rama margarint a liszttel, sóval, tojássárgával, a felfuttatott élesztővel és a langyos tejjel. (Lágyra kell gyúrni)

Langyos helyen kelesztjük 1/2 órát.

Téglalap alakúra, fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Megkenjük a kikevert krémmel. (A krémhez a Rama margarint a cukrokkal, a citromhéjreszelékkel habosra keverjük, és hozzáadjuk a mazsolát.)

Ezután megszórjuk dióval, ki mennyit szeretne. ( Én azt mondom ne sajnáljuk belőle 😉 )

Alulról felfelé, mint egy tekercset, feltekerjük.

Feldaraboljuk kb 6 cm-es darabokra.

Kikenünk olajjal egy kuglófformát, tepsit vagy tortaformát, majd kristálycukorral megszórjuk, hogy ráragadjon.

Állítva /nem szorosan/ beletesszük a tészta darabokat a formába.

Ismét kelesztjük 1/2 órát.

Meleg sütőben (200 fok) kezdjük a sütést, majd mérsékeljük.

Félidőben a langyos, cukros, tejes keverékkel meglocsoljuk.

VIGYÁZZ! A kapcsos torta forma szivároghat alufóliát vagy tepsit tégy alá, ne csepegjen a sütőbe!

A Ferdinánd kalács készülhet, natúr vajasan, kakaósan és fahájasan is!

Korongos kalács

Tejes kalács alaptésztából (más kalács alapja is lehet ) :

Hozzávalók:

7 dkg puha vaj,

7 dkg cukor,

2 egész tojás,

egy csipet só,

2 dl langyos tejben egy pici cukorral megindított 2,5 dkg élesztő.

Valamint hozzá megy még 50 dkg liszt és egy citrom reszelt héja.

Elkészítés:

Az összeállított tésztát, legalább 10 percet dagasztjuk, majd meleg helyen a duplájára kelesztjük.

Kinyújtjuk, kb 1/2 cm vastagra , majd egy lisztbe mártott bögre segítségével korongokat szaggatunk, melyeket olvasztott margarin pancsiba mártunk és egymást fedve egy 26 cm-es formába helyezek.A korongokat, amikor a formába tesszük, megszórhatjuk dióval és kristálycukorral de ez nem kötelező.

Mikor kész a művelet, még hagyjuk ismét kelni, mielőtt megsütjük, újból megszórhatjuk darált dióval és vaníliás cukorral.

Majd aranybarnára sütjük.

Lehet bele csokis vagy bármilyen más ízű tölteléket fecskendezni, ha kész.

Illetve lehet sós változatban, kenyér, kifli tésztából kukorica darával, szezámmal vagy köménnyel megszórva is sütni.

Nagyon szépen kidagad  a sütőbe, ezért vissza kellett Őket terelni a formába, így nem árt figyelni a szökevényeket! 🙂

Csíkos torta

 

Ezt a sütit készíthetjük tortaformában de tepsiben is kisebb szeletekre vágva. Ki, hogy szeretné 😉

Kiadós és nagyon ízletes sütemény! 🙂

Hozzávalók:

3 x 1 pohár kis tejföl

3 x 1 db tojás

3 x 1 mokkáskanál szódabikarbóna

3 x 5 evőkanál liszt

3 x 5 evőkanál cukor

5 evőkanál darált mák

5 evőkanál darált dió

3 evőkanál kakaópor

Krém:

1 liter tej

8-10 evőkanál búzadara

2 cs. vaníliás cukor

25 dkg vaj

25 dkg porcukor

Elkészítés:

A három tészta (mákos,diós,kakaós) alapanyagait külön-külön keverőtálban összedolgozzuk és sütőpapírral kibélelt sütőtepsiben, 180-200 fokon, pár perc alatt egymás után kisütjük.

A tejben a búzadarát megfőzzük, amíg a krém és a tészták hűlnek, kikeverjük a vajat a cukorral, és a vaníliás cukorral.

A kihűlt krémet és a vajas krémet összedolgozzuk.

Tetszőleges sorrendben megkenjük a tésztákat,a tetejére pedig bármit tehetünk.(csokimázat,reszelt csokit,mandulát…)

Sajnos nem volt itthon dióm, mikor készült és a diópótlótól enyhén zöldes lett a diós piskóta, de nem bántunk, mert az íze így is remekre sikerült! 🙂

 

Banánkenyér

Gyorsan elkészíthető desszert. Nem túl drága alapanyagokból, ránk maradt barnuló banánból is lehet!

Tömény tésztájú, laktató, ahogy nevezni szoktam “karácsony illatú” édesség.

Hozzávalók:

2-3 érett banán,

2 tojás,

10 dkg cukor,

egy kevés margarin (5-10 dkg) ,

20 dkg liszt,

1/2 tasak sütőpor,

reszelt citrom vagy narancs héja és kevés leve,

őrölt vagy apróra zúzott dió,

egy kis méz- ha van-,

fahéj és/vagy gyömbér ízlés szerint

Elkészítés:

A banánt villával összetörjük, majd összekeverjük a többi hozzávalóval.

Olajjal kikent őzgerinc formába, tűpróbáig sütjük, közepes lángon.

Díszítés, rendelkezésre álló alapanyagok szerin, lehet tejszín, méz, dió, mák, citrom vagy narancshéj, porcukor, fahéj vagy ezek bármilyen keveréke.

Almás tutaj

Hozzávalók:

500 g leveles tészta

15 dkg dió vagy diótöltelék

10 dkg vaj/margarin

cukor,

(diótöltelék esetén kevesebb kell)

2-3 alma

1 citrom,

vagy 4 kupaknyi citrom eszencia

1 egész tojás

1 tojás sárgája a kenéshez

 

Elkészítés:

1/2-1 megpucolt almát összekockázunk és egy lábasban a margarinnal/vajjal,

cukorral összefőzök.

Ezután beletesszük a diót, a citrom lereszelt héját és kifacsart levét vagy az eszenciát.

Mikor kissé meghűlt a tojást is belekeverjük.

A kiolvadt leveles tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk úgy, hogy

kb. 6 egyforma lapot kapjunk (ezek mérete saját ízlésre alakíthatóak, lehet nagyobb, kisebb)

Megkenjük a lapokat a masszánkkal, az oldalsó szélein 1 1/2 cm elhagyva.

Ezeket a  széleket visszahajtjuk, kissé lenyomkodjuk

(sütés során lenyílhat de ízén mit sem változtat 😉 )

A maradék almát anélkül, hogy megpucolnák negyedekre vágjuk, majd leszeleteljük

a szeleteket pedig a tutajra helyezzük egymás takarásában.(citromsavas vízzel átöblíthető, hogy világos maradjon)

 

 A tutajok szélét megkenjük tojássárgájával, az almát megszórjuk egy kevés kristálycukorral

és 175° C-on (világos) aranybarnára sütjük, hogy a krém ne száradjon ki, erre figyeljünk.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

Tipp: Vanília fagyival, joghurtokkal, pudinggal fokozható az ízhatás!

Fahéjhas porcukorral is ajánlanám ill. pirított mandulával.

Elkészítésnél is tehető bele fahéj, rumaroma, mazsola.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!