Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Tojásos, zöldésges gomba ragú

DSCF5061

Pici lányommal vásárolgattunk és nagyon jó áron vettünk két kisebb tálca, apró csiperkét.

Már késő délután volt, így valami egyszerű vacsinak valót szerettem volna belőle készíteni.

Gombalevesre vagy sima pörköltre nem fájt a fogunk,  arra pedig végképp nem vágytam, hogy apró gombákat panírozzak! 😀

Egy kis tojásos, zöldséges ragut rögtönöztem belőle.

A végén a tarhonya is belekerül, hogy a köretkészítéssel se kelljen külön bíbelődni, így igazán időtakarékos!

Jó döntés volt, és nagyon jó  vacsora is! 🙂

Hozzávalók:

500 g csiperke gomba(kicsi nagy mindegy)

1 nagyobb szál sárgarépa

1 fej hagyma

2-3 egész tojás

olaj, só, pirospaprika

kevés majoránna és pár szem szegfűbors és 1 nagyobb babérlevél

víz

Köret:

egy kisebb zacskó tarhonya fele

Elkészítés:

A gombát tisztítjuk és, ha kicsik, összesem kell vágni. Én egyben hagytam, hogy jó ízűen beleharaphassunk a falatba! 🙂

A hagymát répát megpucoljuk.

A hagymát hosszában, egyszerűen az olajba szeleteljük, megsózzuk és aranyszínűre pirítjuk, rádobjuk a répát, ezzel is

pirítjuk egy ideig, utána jöhet a gomba, amivel szintén pirítjuk kicsit, majd félrehúzva a tűzről, megszórjuk paprikával és

felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

Fűszerezzük és mielőtt elkészülne, kóstoljuk, majd beletesszük a tarhonyát.

Annyi folyadék legyen rajta, amiben a tarhonya megfől és amit magába szív, se túl sok, se túl kevés ne legyen!

Mikor a tarhonya majdnem puha, üssük bele a tojásokat, majd lazán forgassuk bele, nem teljesen szét keverve őket.

Még egyszer kóstoljuk, hogy a tarhonya nem vett-e el a sósságából és, ha minden tökéletes,  a tojás is megfőtt, akkor el is zárhatjuk.

Melegen tálaljuk, tejföllel ízesíthetjük.

Gyors, finom! Kell ennél több? 😉

 

 

 

 

Tejfölös barna csiperke, tarhonyával

Nem túl bonyolult vagy hangzatos étel de mindenesetre nagyon ízletes, attól függetlenül,

hogy jelen recept egy egyszerű változat.

Nálunk a gomba jöhet bármilyen formában, így nem tudok vele mellélőni, legalább is eddig nem volt rá példa 🙂

Hozzávalók:

500 g barna csiperke

1 fej hagyma

fűszerpaprika

olaj

fehérbors

majoránna

3 ek. tejföl

1 csapott ek. liszt vagy keményítő

köret:

500 g tarhonya

Elkészítés:

A gombát megmossuk, a csiperkéket nem kell teljesen megpucolni, csak a felesleges részt, vagy hibákat távolítjuk el.

Én a szárakat is meghagytam, csak levágtam a végeit.

Felszeleteljük a gombát és felvágjuk a hagymát is, majd olajon sóval megdinszteljük.

Ezután rádobjuk a gombát, egy kevés,  szinte késhegynyi pirospaprikát hintünk rá a színe miatt, majd kevés vízzel felöntjük,  borsozzuk, szórunk bele kevés majoránnát és puhára főzzük.

Hozzáadjuk a tejfölt, majd kevés vízzel kevert lisztet vagy keményítőt is hozzákeverünk, hogy sűrűbb krémesebb szaftot kapjunk.

Kóstolunk és, ha minden oké, akkor elzárjuk.

A körethez a tarhonyát olajon megpirítjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

Sózzuk és tartalék lángon, vagy platnin, fedő alatt készre főzzük.

A vége felé, mielőtt elkészülne átkavarjuk és, ha még szükséges teszünk alá kevés vizet.

Tipp:

1-2 babérlevéllel, kurkumával tovább gazdagítható a gomba íze.

 

Töltött gomba egyszerűen

A kicsilányom bolognain kívüli nagy szerelme a gomba, így ez a recept is általa született.

Ünnep nap lévén a kedvében szerettem volna járni, hisz a hét minden napján délutánig az iskolában van ezért, amikor végre itthon tölt egy hétköznapot és persze nem betegség miatt,  az már magában ünnep a számomra.

Hozzávalók:

gomba annyi, amennyire a család éhes 😉 (a töltelék 8-10 db-ra elég)

1 löncs hús konzerv(400 g)

1 kis doboz tejföl

1 kisebb fej hagyma

1 tojás

só, pirospaprika, kurkuma

szalonna csíkok(bacon vagy egyéb  fajta)

sajt

kevés olaj

Elkészítés:

A gombákat megtisztítjuk, szárukat kivágjuk és szintén megtisztítjuk.

A hagymát kockázzuk, a gombaszárakkal együtt.

A löncs húst egy tálban villával átnyomkodjuk. Hozzáadjuk a tojást a gombszárat, a hagymát,  a tejfölt, majd kevés őrölt fűszerpaprikát. Jól összekeverjük.

A gombákat sózzuk és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a tetejükkel lefelé.

Belsejüket kevés kurkumával meghintjük, majd kanállal belemerjük a tölteléket egyenlően elosztva.

A szalonna csíkokat megfelezzük és V formát hajtva belőlük a gombára tesszük.

Sajttal megszórjuk és kevés olajjal is meglocsoljuk.

Víz nem kell, mert a gomba így is elég levet enged, ami sütés közben le is önthető!

175 C °-on pirosra sütjük.

Salátával, különböző burgonyával vagy rizzsel tálaljuk.

 

 

 

Töltött burgonya és gomba

Hozzávalók:

250 g túró

1 ek. mustár

1 ek. majonéz

2 ek.tejföl

fehérbors

sajt

hagyma, (vagy a köv. valamelyike: újhagyma, mindig hagyma, medvehagyma)

a gomba szárai kockázva és a kikapart belseje

kb 5 szem burgonya

4-5 fej gomba

Elkészítés:

A töltelék hozzávalóit összekeverjük és a megmosott tisztított gomba szárát belevágjuk, majd a gomba közepét kikaparjuk óvatosan, hogy helyet csináljunk a krémnek.

 

Besózzuk a gombát és fóliába helyezzük, majd betöltjük.

Megmossuk a burgonyát és bevágjuk hosszába ill. keresztben is, megsózzuk és fólia csónakba helyezzük, mert így könnyebb tölteni.

Kissé szétfeszítjük a bevágásokat de csak annyira, hogy ne szakadjon át a hája és szépen megtöltjük.

A tetejére szórtam reszelt sajtot, egy kis színes borsot és szárított csili paprikát.

 

Betettem a sütőbe (kb. 175°C) és a burgonyákat még lefedtem alufóliával is.

(A burgonyát héjában meglehet előtte félig főzni, úgy hamarabb megsül)

Sütés közben villával nem árt a felgyülemlett folyadékot elvezetni a sütnivalóink alól!

A gomba előbb elkészül, így azokat kivehetjük burgonya társaik mellől.

 Mielőtt elkészülne a burgonya levesszük a fóliát és készre sütjük, azonban azelőtt, hogy kivennénk még tejfölt kanalazunk rá és sütjük pár percig.

100_4366

(Ha sótlan utólag még fűszerezhető!)

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!