Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Karamell torta

DSCF0815

Anyum szülinapjára készült ez a tortácska.

A kedvence a karamell, így könnyű volt a dolgom a választást illetően. 🙂

Nagyon jól sikerült! 😉

Hozzávalók 20 cm-es tortához:

tészta:

3 tojás

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

19 dkg cukor

0,75 dl olaj

0,75 dl langyos víz

2-3 csapott  ek. kakaópor

Krém:

15 dkg cukor

5 dl tej

2. cs. vaníliás pudingpor

25 dkg margarin

egy csipet só

Karamell:

15 dkg cukor

3 ek. víz

1 ek. margarin

Díszítés:

Étcsoki, kevés tortalap

 

DSCF0824

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat kikeverjük az olajjal ( nem kell habverő, elég egy fakanál).

Hozzáadjuk a langyos vizet, a sütőporos lisztet és a kakaót is.

Egy sütőpapírral bélelt, vagy kikent és lisztezett formába töltjük, majd előmelegített sütőben,

kb. 180C°-on készre sütjük. Ellenőrzés tűpróbával.

Rácson hűtsük ki.

A krémhez a cukrot egy lábasba öntjük  és karamellízaljuk.

A karamellízállás folyamatáig nem kavargatjuk!

A tejből egy keveset elveszünk, ebbe kikeverjük csomómentesre a pudingokat.

A többi tejet a karamellízállt cukorhoz adjuk.

Vigyázzunk a gőzre és ne ijedjünk meg, ha hirtelen megkeményedik a cukor, idővel visszaolvad!

Amikor a cukor ismét megpuhult és egynemű lett a tejjel, hozzáadjuk a pudingos tejet és sűrűre főzzük.

Folpackot dobunk a tetejére, teljesen lefedve a krémet, ezzel megakadályozva a bőrösödést,

és kihűtjük.

A tortalapból egy vékony szeletet levágunk a díszítéshez, melyeket ízlés szerinti formára vágunk,

vagy kiszúrunk. (én kis torta szeleteket vágtam)

A lapot félbevágjuk.

Megkenjük a már kihűlt, egy csipet sóval ízesített és margarinnal szépen kidolgozott krémmel.

A sima karamellhez, a cukorból és a hozzáadott vízből, egy szép, sötét karamellt készítünk.

Mielőtt elzárjuk, hozzáadjuk a margarint és összemelegítjük.

Körkörös mozdulattal a krémrétegre csorgatunk belőle, majd lefedjük a lap tetejével.

A pudingos karamellkrémmel bevonjuk a tortát.

Kinyomóforma segítségével  halmokat nyomunk a torta tetejére.

Ezekre fektetjük a kis torta lap díszeinket.

Az egészet ismét “megöntözzük” sima karamellel.

(Egy helyre egyszerre ne öntsünk sokat, nehogy megolvassza a krémet,

ha már kicsit hűlt, térjünk vissza, ahova még szánnánk belőle! )

(Ha a két művelet közben  megszilárdul, melegítsük meg ismét. )

Helyezzünk a torta tetejére vagy szúrjuk bele csoki darabokat, esetleg reszeljünk is rá keveset

és tálalásig helyezzük hűtőbe.

DSCF0828

Tipp:

A mosogatásnál ne ijedjetek meg, a kőkeménnyé szilárdult karamell maradványok,

forró vízzel szépen eltűnnek! 😉

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csavart koszorú kalács

csavart k

Hozzávalók:

A tésztához

2,5 dl tej ,

2,5 dkg élesztő,

50 dkg liszt,

5 dkg porcukor,

2 db tojássárgája,

7,5 dkg Rama,

csipet só,

A töltelék lehet:

fahéj-porcukor

kakaópor-porcukor

mák-porcukor keveréke

esetleg gesztenye, vagy bármilyen lekvár ízlés szerint,

kenéshez:

olaj

tej

DSCF4842

Elkészítés:

Kevés langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk.

A lisztet átszitáljuk, azután a kovásszal, a tojássárgákkal, a porcukorral, az olvasztott Ramával,

a sóval összegyúrjuk és a tésztát megdagasztjuk, legalább 10 percig, majd duplájára kelesztjük.

Finoman átgyúrjuk lisztezett deszkán és annyi darabra osztjuk, ahány kalácsot készíteni szeretnénk.

Egyenként, lisztezett deszkán hosszúkásra nyújtjuk, majd megkenjük olajjal, megtöltjük a választott töltelékkel  és, mint a bejglit felcsavarjuk.

A végeket egyenesre vágjuk, majd egy centit elhagyva a végétől ketté vágjuk, és összecsavarjuk az így kapott két szálat.

A másik végét összenyomjuk és körbefordítjuk koszorú formába, majd ismét összecsípjük az illesztésnél.

Megkenjük tejjel és hagyjuk kb. 20 percet még kelni.

Aztán előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, úgy 175 C°- körüli hőmérsékleten.

DSCF4840

Tipp:

A töltelék függvényében reszelhetünk gyümölcshéjat a tésztába, az összeállítása során.

Pl. diósba, mákosba citrom, a kakaósba narancs héjat 🙂

DSCF4846

Tipp:

A töltelék függvényében reszelhetünk gyümölcshéjat a tésztába, az összeállítása során.

Pl. diósba, mákosba citrom, a kakaósba narancs héjat 🙂

Zserbó-Klasszikus recept

Kép 17136054

Egyik nagy kedvencem, még gyerekkoromból!

Dédnagymamám mindig készített az ünnepekre, hagyományosan, kakaós bevonattal.

Igaz Én már a kényelmesebb változattal, torta bevonóval zárom a műveletet,  azért a régi ízek így is visszaköszönnek.

Ezért  nálam Karácsonykor ez a desszert kihagyhatatlan! 😉

Diós zserbó

Hozzávalók kb. 48 szelethez:

A tésztához:

1/2 dl tej

1 kockacukor

25 g élesztő

500 g finomliszt

250 g vaj/margarin

100 g porcukor

1 tojás

1 tasak vaníliás cukor

1 csipet só

1 dl tejföl

A töltelékhez és a mázhoz:

300 g darált dió

200 g porcukor

1 citrom reszelt héja

300 g barack lekvár

200 g tortanbevonó étcsokoládé-2 ek. olaj

Kép 17136217

A tésztához a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a kockacukorral és az élesztővel, meleg helyen felfuttatjuk.

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, az élesztős tejet, a tojást, a vaníliás cukrot, a sót és a

tejfölt,összegyúrjuk, cipót formálunk belőle.

A töltelékhez a darált diót, a porcukrot és a reszelt citromhéjat összekeverjük.

Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 30×40-es tepsit.

A cipót 4 részre vágjuk és cipócskákat gömbölyítünk belőle.

Lisztezett munkalapon, tepsi nagyságúra nyújtjuk az első cipót, a tepsibe terítjük, megkenjük a baracklekvár

egyharmadával, és megszórjuk a cukros dió felével.

Tetejére fektetjük a második cipóból nyújtott lapot, megkenjük a baracklekvár felével, megszórjuk a cukros dió felével,

aztán a harmadik cipóból nyújtott lap, a maradék lekvár és cukros dió következik, végül a negyedik tésztalap.

Tetejét villával megszurkáljuk, a széleket lenyomkodjuk, letakarjuk.

1 órán át hagyjuk kelni.

180° C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni.

A mázhoz a csokoládét felaprózzuk, meleg vízbe állított lábaskában felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal,

(hogy hígabb és kenhetőbb legyen). A tésztalap tetejére öntjük, egyenletesen elsimítjuk, és hagyjuk

egészen megdermedni.Fogyasztásig hűvös helyen de nem hűtőben tartjuk.

Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt késsel szabályosan körbevágjuk a tésztalapot, és tetszés szerinti

kockákra vagy szeletekre vágjuk és ízlésesen tálaljuk.

Sokáig eltartható, napról-napra finomabb lesz. MÉLYHŰTHETŐ!

Mikulás váró torta

DSCF5082

Ahogy az előző Miki tortánál ígértem, az ideiről is hozom a beszámolót!

Most nem tejszínes bevonattal, hanem fondant-tal készült és csak csöpp méretben, a csöpp emberkémnek 😀

Ma lesz a premiere, mert tegnap, azaz 5.-én már nem maradt rá idő, hogy felvágjuk, mert nagy volt az esti izgalom, kikészíteni a tejet, a mézeskalács szívet a Mikulásnak és természetesen a répát a rénszarvasoknak 🙂

Aztán, mivel este érkezett hozzánk, örömködés volt a csokinak és a Mikulás által, a Tőle kapott levélben már előre beígért köntösnek 🙂

Akkor jöjjön a recept:

Hozzávalók:

Fondant:

1 kg porcukor átszitálva

1 ek. zselatin

1 ek margarin

2 ek. méz (nálam házi készítésű Pitypang szirup)

4-6 ek. víz

(ez egy nagy tortára elég Én csak a felét készítettem fele mennyiségből, de hátha Te nagyban gondolkozol 😉 )

Tortalap:

18-as formába készült:

3 tojás

19 dkg cukor

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

0,75 dl olaj

0,75 dl langyos víz

mogyoró aroma (maxaroma) ízlés szerint

dió aroma(maxaroma) ízlés szerint

2 ek. kakaó

Krém:

4 dl tej

2 ek. liszt vagy keményítő

15 dkg cukor

mogyoró és rum aroma, ízlés szerint

15 dkg margarin

DSCF5079

Elkészítés:

fondant-hoz:

A vízhez  gőz felett hozzákeverjük a zselatint, majd a margarint, míg el nem olvad ill. a mézet.

Ezt a keveréket a cukorhoz keverjük és összeállítjuk, míg gyúrhatóvá nem válik, illetőleg elosztva adagonként színezzük, amilyenre szeretnék.

Ezután folpackba csomagolva hűtőbe tesszük. (ez lehet  több óra, egy nap vagy csak , míg az előkészületetek tartanak)

Ezalatt a tészta hozzávalóit fakanállal összekeverjük és  vagy egyben vagy felezve kisütjük, tűpróbáig, kikent vagy papírral bélelt formában. (175 C°-on) Ha nagy tortát készítesz 24-es vagy 26-oshoz is elég egy normál lap lesz belőle.

Rácson hűlni hagyjuk.

DSCF5073

A krémhez, kevés tejben a cukorral együtt csomómentesre keverjük a lisztet vagy a keményítőt.

Hozzáadjuk az aromákat és sűrűre főzzük(valamennyit még sűrűsödik míg hűik)

Miután kihűlt beledolgozzuk a margarint és megkenjük a tortalapok közepét és nagyon vékonyan a torta külső részeit is, így előkészítve a fondant-os bevonásra.

A fondant-ot porcukorral szórt felületen kinyújtjuk, nem túl vékonyra és a tortára terítjük.

Az alsó részt eligazítjuk, majd vágóeszközzel(pl. pizzavágó, ha más nincs) szépen elvágjuk a felesleget.

A többi fondant-ból kiszúróval vagy egyéb más eszközzel mintákat készítünk. Tehetünk rá marcipán vagy saját magunk által készített figurát, szóró cukrot stb.

Jó kreatívkodást!! 😉

 

 

Lapozós, tekercses kalács

20131127Nagyon szeretem a formás és különleges kalácsokat, melyek csodásan mutatnak a terített asztalnál, ezáltal szinte magukat kínálják 🙂 A kelt tészták igen sokrétűek, így bátran nekiláthattok kísérletezni Ti is! 🙂

Hozzávalók:

A tésztához

2,5 dl tej ,

2,5 dkg élesztő,

50 dkg liszt,

 5 dkg porcukor,

2 db tojássárgája,

7,5 dkg Rama,

csipet só,

A töltelék lehet:

fahéj-porcukor

kakaópor-porcukor

mák-porcukor

dió-porcukor keveréke vagy mindez lekvárral megbolondítva zserbós változatban

esetleg gesztenye, vagy bármilyen lekvár ízlés szerint,

kenéshez:

olaj

tej

DSCF4831

 Elkészítés:

Kevés langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk.

 A lisztet átszitáljuk, azután a kovásszal, a tojássárgákkal, a porcukorral, az olvasztott Ramával,

 a sóval összegyúrjuk és a tésztát megdagasztjuk, legalább 10 percig, majd duplájára kelesztjük. 

Finoman átgyúrjuk lisztezett deszkán és annyi darabra osztjuk, ahány kalácsot készíteni szeretnénk, bármilyen méretben készülhet.

Egyenként, lisztezett deszkán hosszúkásra nyújtjuk, majd megkenjük olajjal, megtöltjük a választott töltelékkel  és, mint a bejglit felcsavarjuk.

A végeket egyenesre vágjuk, majd pár centire a széleitől a közepét bevágjuk, úgy hogy az alsó 1-2 réteget már ne vágjuk át.

Megkenjük tejjel és hagyjuk kb. 20 percet még kelni.

Aztán előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, úgy 175 C°- körüli hőmérsékleten.

Tipp:

A töltelék függvényében reszelhetünk gyümölcshéjat a tésztába, az összeállítása során.

Pl. diósba, mákosba, citrom, a kakaósba narancs héjat 🙂

 

 

Fenyőfa

Kering az interneten egy fotó recept nélkül, melyen  vélhetően kelt tésztából készül egy fenyőfa formájú sütemény, amibe csokis vagy kakaós töltelék kerül. Emlékeztetőül az ismeretlen eredetű fotó:

Többen kértek receptet ill. , hogy készítsem el.  Megadtam magam és ma neki is álltam 🙂

Hozzávalók:

50 dkg liszt

2 db tojás

2-2,5 dl tej+ valamennyi a kenéshez

3 dkg margarin

3 ek. cukor

1 kk. só

1 cs. szárított élesztő

kevés olaj a kenéshez

Nutella vagy csoki krém,  esetleg kakaópor-porcukor keveréke

Elkészítés:

Az átszitált liszt közepébe mélyedést készítünk. Beletesszük az élesztőt, a cukrot a sót, majd a felvert tojásokat.

Ezután a langyos tejet és az olvasztott de kissé meghűlt margarint is hozzáadjuk.

Amennyiben szeretnénk megszínezni, akkor a színezőt is adjuk hozzá. Folyékonyból fél üveggel ment bele.

Jól gyúrjuk össze, kissé dagasztó mozdulatokkal, persze olyan intenzíven nem kell, mint más tészta esetén.

Meleg helyen, letakarva kelesszük meg.

Amikor megkelt, osszuk 3 részre. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki egyenként, tegyük sütőpapírra vagy sütőpapiros tepsibe az első tészta réteget. Kenjük le nagyon vékonyan olajjal, majd a nutellával, a következő rétegnél szintén így járjunk el.

A 3. lappal zárjuk a sort.

A tésztát éles késsel fenyő formára vágjuk. Nyújtófával, fakanállal vagy akár vonalzó segítségével beállíthatjuk az arányokat.

Amikor ez megvolt, késsel ágakat vágunk, azaz csíkozunk, amikor elvágjuk az ág egyik felét, a kést halványan húzzuk végig a közepén is, át a másik felére, anélkül, h. ott is átvágnánk a tésztát, így egyforma csíkokat tudunk majd vágni a szemközti oldallal.

Ha ez is megvolt az ágakon csavarunk, amennyit csak tudunk a csúcsa felé forgatva azokat.

Ezután tejjel lekenjük, 10-15 percet pihentetjük meleg helyen, majd előmelegített sütőben, 175C°-on kb. 30 perc alatt készre sütjük. Sütőfüggő lehet, ne égjen meg az alja!

Sütés közben még lekenhető egyszer kevés  tejjel.

Melegen porcukrozzuk, ha van kedvünk kicsit feldíszítjük! 😉

Amit a neten keringő trükkös képekről lemarad:

A nutella a sütési folyamat során kissé kifolyik és karamellizálódik a benne lévő cukor, ami égett illatot áraszthat, ne ijedj meg de figyelj oda! Mivel a nutella egy része kiszivárog, nem olyan “mancskosan” krémes a süti de számít ez, mikor olyan jó buli megsütni, akár a gyerekekkel, akár a saját örömünkre főleg, ha majd a szomszédasszony is irigykedve látja a remek sütinket a Facebookra feltöltve! 😛

 

Csíkos torta

 

Ezt a sütit készíthetjük tortaformában de tepsiben is kisebb szeletekre vágva. Ki, hogy szeretné 😉

Kiadós és nagyon ízletes sütemény! 🙂

Hozzávalók:

3 x 1 pohár kis tejföl

3 x 1 db tojás

3 x 1 mokkáskanál szódabikarbóna

3 x 5 evőkanál liszt

3 x 5 evőkanál cukor

5 evőkanál darált mák

5 evőkanál darált dió

3 evőkanál kakaópor

Krém:

1 liter tej

8-10 evőkanál búzadara

2 cs. vaníliás cukor

25 dkg vaj

25 dkg porcukor

Elkészítés:

A három tészta (mákos,diós,kakaós) alapanyagait külön-külön keverőtálban összedolgozzuk és sütőpapírral kibélelt sütőtepsiben, 180-200 fokon, pár perc alatt egymás után kisütjük.

A tejben a búzadarát megfőzzük, amíg a krém és a tészták hűlnek, kikeverjük a vajat a cukorral, és a vaníliás cukorral.

A kihűlt krémet és a vajas krémet összedolgozzuk.

Tetszőleges sorrendben megkenjük a tésztákat,a tetejére pedig bármit tehetünk.(csokimázat,reszelt csokit,mandulát…)

Sajnos nem volt itthon dióm, mikor készült és a diópótlótól enyhén zöldes lett a diós piskóta, de nem bántunk, mert az íze így is remekre sikerült! 🙂

 

Kakaós csiga gyorsan

Nincs kelesztés, időhúzás, korgó gyomorral várakozás! Csak gyors előkészület és gyorsan üresedő tányér! 😉

Reggelire, vacsorára egyaránt ajánlom. Vagy csak úgy! 🙂

Hozzávalók, tészta:

25 dkg túró

25 dkg finomliszt (rétes liszttel vegyítve is lehet készíteni)

1/2 dl tej

1/2 cs. sütőpor

10 dkg porcukor

csipetnyi só

5 ek. étolaj

töltelék:

1 ek. étolaj

4 ek. porcukor

2 csapott ek. kakaó

Elkészítés:

A túrót összetörjük és kikeverjük a cukorral, apránként hozzá adagolva a tejet ill. az olajat.

(gépet használhatunk, bár Én lusta voltam elővenni és kézzel kevertem 😛 )

Ezután a lisztet sütőport és a sót adjuk a tésztához.

Szépen átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk.

A kinyújtott tésztát (ecset segítségével) lekenjük az olajjal,  majd rászitáljuk a porcukros kakaót.

A tésztát szépen feltekerjük, majd ujjnyi vastag csigákat vágunk belőle.

Sütőpapírral bélel tepsibe fektetjük és előmelegített sütőben, 175C°-on,   kb. 20 perc alatt megsütjük, világosabbra hagyva, hogy ne száradjon ki. ( vigyázat, sütőnként eltérhet az  idő)

Frissen porcukorral meghintve tálaljuk! 🙂

 

A receptre a Gabriella kalandjai a konyhában oldalon leltem, amit ezúttal is köszönök és nem garantálom, hogy nem próbálok ki mást is! 😉

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!