Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Rakott kenyér

Kép 092

Ha van otthon egy 2-3 napos, még egészséges kenyeretek, az Istenért nehogy kidobjátok! 🙂

Biztosan akad még mellé, ill. közé valami odavaló 😉

Nem bánjátok meg, jó kis ebédet vagy vacsit rittyenthettek hűtő takarítás és maradék újrahasznosítás vagy mondjuk úgy étel mentés címén 😉

rakott k

Hozzávalók:

kicsivel kevesebb, mint 1 kg szikkadt kenyér

3-5 db egész tojás(több lehet)

2 ek. tejföl

0,5-1 dl tej

só, kevés bors

vaj, vagy margarin

paprika, paradicsom

párizsi (kicsivel kevesebb szükségeltetett, mint 1 kg)

15 dkg reszelt sajt(a több itt sem akadály)

Kép 091

Elkészítés:

A kenyeret szeleteljük,

megkenjük vajjal vagy margarinnal és egy fodros szélű, kikent formába sorakoztatjuk.

(Nem baj, ha itt még egymásnak dől, hisz a töltelék majd kitámasztja.)

Középre 2 kisebb szeletet helyezünk.

A szeletek közé teszünk 1-1 szelet párizsit, paprikát és paradicsomot.

A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk

és belekeverjük a tejfölt ill., a tejet is.

Egy kanállal elkezdjük a kenyér tetejére és közé locsolni lassan, hogy átjárja a keverék.

Amit nem iszik be a kenyér és lecsorog a forma aljára, az egy klassz omlett réteggé sül,

így nem vész kárba.

Ezután jöhet a sajt, amit szintén a szeletek közé és rá egyaránt szórunk.

Előmelegített sütőben, kb. 170 C°-on aranybarnára sütünk.

Friss salátákkal, zöldségekkel fogyasztjuk.

Kép 084

Tipp:

További zöldségekkel gazdagítható, pl. kígyóuborka, kaliforniai vagy kápia paprika, 

póré és újhagyma, illetve medvehagyma vagy akár cukkini. 

Toast kenyérrel is készíthető, őzgerinc formába sorakoztatva.

Kép 102

Banánkenyér

Gyorsan elkészíthető desszert. Nem túl drága alapanyagokból, ránk maradt barnuló banánból is lehet!

Tömény tésztájú, laktató, ahogy nevezni szoktam “karácsony illatú” édesség.

Hozzávalók:

2-3 érett banán,

2 tojás,

10 dkg cukor,

egy kevés margarin (5-10 dkg) ,

20 dkg liszt,

1/2 tasak sütőpor,

reszelt citrom vagy narancs héja és kevés leve,

őrölt vagy apróra zúzott dió,

egy kis méz- ha van-,

fahéj és/vagy gyömbér ízlés szerint

Elkészítés:

A banánt villával összetörjük, majd összekeverjük a többi hozzávalóval.

Olajjal kikent őzgerinc formába, tűpróbáig sütjük, közepes lángon.

Díszítés, rendelkezésre álló alapanyagok szerin, lehet tejszín, méz, dió, mák, citrom vagy narancshéj, porcukor, fahéj vagy ezek bármilyen keveréke.

Emeletes melegszendvics

 

Egy kis maradék kence-fice, valamilyen töltött finomságból, teljesen alkalmas, hogy megkenjük a reggelire vagy vacsira szánt szendvicsünket.

Persze jól bevált saját készítésű szendvicskrém is használható. 😉

Jelen szendvicsem az említett maradék kence-ficével készült, egy juhtúrós krém, ezt külön  bejegyzésben találjátok!

Hozzávalók szendvicsenként:

2 szelet házi jellegű kenyér (ez kellően széles)

tetszőleges krém, amivel megkenjük

1-2 db tojás, mert bizony még kettő is elfér

1 szelet uborka, vagy paradicsom, esetleg retek, kinek melyik a kedvence

kb. 3 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

Az alsó szeletet megkenjünk a krémmel.

A felső szeletre formázó segítségével lyukakat ütünk.

A két szélső lehet szív alakú vagy kör forma, a középsőt viszont nagyobbra készítsük, akár egy pohár segítségével, hogy a tojás/ok kényelmesen elférjenek.

A felső szeletet ráhelyezzük a megkent alsó szeletre.

Középre tesszük a tojást, egyik szélére a zöldséget a másikba egy kis plusz krémet halmozunk.

A sorrend tetszőlegesen felcserélhető! 🙂

Sütőpapírral lefedett tepsiben. 175 C°-on sütjük.

Mikor a tojásfehérje kezdi elveszteni nyers színét, sajttal szórjuk meg a kenyér tetejét és addig sütjük, míg rá nem olvad, vagy-ha úgy szeretjük -míg a sajt kissé meg nem pirul.

Hosszában félbevágva könnyebb falatozni vagy kis étkű pároknak, így megfelezni az adagot, mert ezáltal mindenből jut kóstoló! 🙂

 

 

Csokis kenyér puding

….vagy más néven szegények tortája.

Hozzávalók:

8-10 szelet szikkadt kenyér(normál kilós)

5 dl tej

5 dkg margarin

15 dkg cukor

2 egész tojás

2 ek. kakaópor

1 cs. vaníliás cukor

1 Reszelt citrom és/vagy narancshéj

Tetejére:

1/2 tábla étcsoki, 1 ek. olaj

 

 

Elkészítés:

A kenyeret felkockázzuk.

Kevés tejbe belekeverjük a kakaót, majd a többi tejhez keverjük, beletesszük a margarint, a sima és a vaníliás cukrot, majd felmelegítjük annyira, hogy elolvadjon a margarin.

A tejet ráöntjük a kenyérkockákra és fél órát állni hagyjuk.

A felvert tojásokat, a reszelt citrom és/vagy narancshéjat.

Tetszés szerinti olajozott vagy sütőpapírral bélelt formában (torta, őzgerinc) készre sütjük.

A széleit figyeljük, ha már barnul jó, az kb. 20-30 perc sütő függvényében.

A lényeg ne szárítsuk vagy süssük túl.

Ha kihűlt, gőz fölött megolvasztjuk a csokit, elkeverjük benne az olajat és a sütire csorgatjuk.

Ízlés szerin díszíthetjük még citrus hájakkal, porcukorral.

Mivel 2 napos kenyérből készült lévén, hogy nem tudtam várni, valóban puding jelleget kapott és gyorsan elfogyott. 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!