Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Kapros cukkinikrémleves

Cukkini, nyáron, cukkini télen,  megunhatatlan és kitűnően variálható zöldség, melyet semleges ízének köszönhetünk!

Próbáld ki nem fogsz csalódni!

Hozzávalók:

1  db cukkini

1 fej hagyma vagy 3 szál újhagyma

2 gerezd fokhagyma

1 kisebb csokor kapor

2 ek. olaj

1 ek. ételízesítő

2,5 dl tej

2 ek. liszt

2 dl tejföl

1 csipet szerecsendió

1-2 ek. citromlé

Elkészítés:

A hagymát, fokhagymát megtisztítjuk, felkockázzuk.

A megtisztított cukkinit úgyszintén kockázzuk, héját meghagyva.

Az olajon megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, a cukkinit és a megmosott felaprózott kaprot is.

Megszórjuk ételízesítővel, felöntjük a tejjel és 1 liter vízzel.

Sózzuk, borsozzuk és kb. 25 percig főzzük.

4 ek. cukkinit kiveszünk a díszítéshez, a többit botmixerrel péppé turmixoljuk.

A lisztet kikeverjük a tejfölben egy ek. főzőlével és a többi leveshez keverjük..

2-3 percig forraljuk, majd elzárjuk.

Szerecsendióval fűszerezzük és citromlével ízesítjük.

A cukkinikockákkal és kaporral díszítve tálaljuk.

Tipp:

Hidegen is remek.

A lábast hideg vízbe állítva hűtsük ki, tegyük pár órára hűtőbe úgy kínáljuk.

Pirított kockával is tálalhatjuk, valamint uborkából is elkészíthető!

 

Zöld fűszeres burgonyakrémleves, burgonya chipsel

Egy nagyon gyorsan elkészíthető ízletes leves.

Kezdő háziasszonyoknak is ideális egy kis gyakorlásra! 😉

Ez egy zsiradék nélkül készített változata a burgonyakrémlevesnek, de ez nem is baj, hiszen a chips olajban sül, így legalább ellensúlyozzunk, az azzal bevitt kalóriát 🙂

Hozzávalók:

1 kg burgonya (több is lehet 😉 )

só, fehérbors, majoránna, tárkony, babérlevél( 2-3 db)

víz, tejföl, kb. 3 ek. de, aki tejfölösebben szereti bátran tehet többet is

Chips:

Igény szerinti mennyiségű burgonya

Elkészítés:

A kockára vágott burgonyákat feltesszük, annyi vízben főni, hogy ellepje.

Sózzuk, hozzáadjuk a zöld fűszereket, melyeket ízlés szerint adagolunk.

Közben a chipshez lekarikázzuk vékonyra a burgonyákat és bő olajban kisütjük.

Lecsepegtetjük.

Sózzuk vagy fűszerezhetjük is, ami nagyon feldobja!

Lehet hagymás vagy pikáns fűszerkeverék is, mellyel ízesítjük.

Közben a megfőtt burgonyát félrehúzzuk a gázról és kb. úgy 15 percet pihentetjük turmixolás előtt, hogy ne legyen tűz forró.

Ezután botmixerrel vagy turmixszal pürésítjük.

Visszatesszük a  tűzhelyre és egy forranásig melegítjük, majd beletesszük a 3 ek. tejfölt és elzárjuk.

Melegen tálaljuk a burgonya chipessel bőven megszórva!

Jó étvágyat hozzá! 🙂

 

Kukoricakrémleves

Kislányom imádja a kukoricát, így gondoltam csak nem nyúlok mellé ezzel a levessel sem.

Megérzéseim jók voltak!

Ízlett neki, na és persze nekünk is!

Hozzávalók 3 főre:

2 konzerv kukorica

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

só, olaj, víz

1 leves kocka

2 dl tejszín

1 csapott kk. curry por

2 csapott ek. keményítő

Elkészítés:

A kockára vágott hagymát kevés olajon elkezdjük pirítani.

Fokhagymanyomóval hozzáadjuk a 2 gerezd fokhagymát.

Nem pirítjuk sötétre, így hamarosan beleönthetjük a levétől leszűrt konzerv kukoricákat

(egy keveset tegyünk félre díszítés gyanánt).

Átkavarjuk, sózzuk és felöntjük kb. 1 l vízzel.

Beletesszük a leveskockát az 1 csapott kk. curryit és puhára főzzük.

Ezután botmixerrel, vagy turmixszal pürésítjük, majd nagyobb lyukú szűrőn, amint a kukorica héj fönnakad, átszűrjük a levest.

Visszatesszük a tűzre.

1/2 dl tejszínben kikeverjük a keményítőt, a többi tejszínt a leveshez öntjük.

Amikor kezd forrni a keményítős tejszínt is belekeverjük és besűrítjük, majd el is zárhatjuk alatta a gázt.

Tortilla chipsszel, pirított kenyérkockákkal vagy pirítóssal tálaljuk.

Kis pirított kockáinkat, szintén curry porral hintettem meg.

Tetejére kukoricaszemeket, kolbászkarikákat vagy paprikás szalámi szeleteket teszünk, utóbbiak nagyon jó ízt adnak levesünknek!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!