Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Kásaszömes szuszoga

DSCF9714

…azaz mákos köles.

A mákos édességek kedvelőinek biztosan ínyére lesz! 😉

Egyszerű elkészíteni! Kapható tasakos kiszerelésben is, amit a rizshez hasonlóan, fakanálra húzva és vízbe

lógatva tudunk készre főzni.

Egy tartalmas leves mellé második fogásként de desszert gyanánt is készíthetjük, különböző öntetekkel,

vagy tejszínhabbal.

Ér dupla mennyiséggel nekiállni! 😉

Hozzávalók:

25 dkg köles

víz, só

20 dkg darált mák

kb. 15 dkg porcukor

10 dkg vaj

DSCF9694

Elkészítés:

A kölest enyhén sós, 2,5-3 szoros mennyiségű vízben készre főzzük.

Alaposan lecsepegtetjük.

Ezután a porcukorral vegyített mákkal összekeverjük.

Egy sütőedényt,vagy jénait kikenünk vajjal, a maradék vajat pedig megolvasztjuk,

majd az edénybe halmozott

kölesre locsoljuk és kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Különböző (előzőleg kissé benedvesített) formákból kiborítva is tálalhatjuk.

Kínálhatunk mellé önteteket, gyümölcs szószokat, lekvárt ill. tejszínhabot.

DSCF9717

Hókifli

DSCF5657

Egy régi de ismerős íz, a nagymamák és dédmamák konyhájából.

Hiába van, ami csak zsírral készítve az igazi és bizony a hókifli ide tartozik.

Nagyon kiadós ez az adag, szép termetes és formás kifliket gyárthatunk belőle.

Ha beleharapnál a múltba, akkor szívből ajánlom! 😉

  Hozzávalók:

20 dkg zsír

40 dkg rétesliszt

egy csipet só

1 kis doboz tejföl

DSCF5650

Töltelék:

kb., 10-12 dkg mák vagy dió

1 cs. vaníliás cukor

porcukor ízlés szerint, egyéb esetben 1-11/2 ek.

1 közepes citrom reszelt héja

kevés rumaroma( kihagyható)

illetve, annyi tej, hogy sűrű de semmiképpen sem száraz tölteléket kapjunk.

Kép 141

Továbbá tehetünk bele csoki vagy mogyorókrémet és sűrű lekvárokat,

akár valami különlegeset is 😉

Végén a hempergetéshez:

1 cs. vaníliás cukor

kb. 6 dkg porcukor

DSCF5615

Elkészítés:

A lisztbe szórjuk a sót, majd elmorzsoljuk benne a zsírt, hozzáadjuk a tejfölt és

összeállítjuk cipó formára, ezután 1/2 órát pihentetjük.

Közben összeállítjuk a tölteléket.

A tésztát 2-3 részre osztjuk, úgy könnyebb dolgozni vele és lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk.

(Nem jó, ha vékony, így lesz tökéletes és így jó beleharapni 🙂 )

Egy nagyobb pogácsaszaggatóval vagy bögrével (nálam ez 9 cm-er volt) kiszaggatjuk.

Az egyik felére teszünk egy csapott tk. tölteléket, majd felcsavarjuk.

Kicsit lesimítjuk a hajtást és a végeket, végül kifli formára igazítjuk.

Mindegyik tésztával így járunk el, a maradék tésztákat összegyúrjuk

és ismét kinyújtjuk, szaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük Őket, majd előmelegített sütőben, 175-180 C°- on világosra sütjük, kb. 20-25 perc alatt.

(Sütőnként eltérhet! )

Ahogy kisült- még forrón- , alaposan meghengergetjük a vaníliás porcukros keverékbe.

DSCF5649

Csavart koszorú kalács

csavart k

Hozzávalók:

A tésztához

2,5 dl tej ,

2,5 dkg élesztő,

50 dkg liszt,

5 dkg porcukor,

2 db tojássárgája,

7,5 dkg Rama,

csipet só,

A töltelék lehet:

fahéj-porcukor

kakaópor-porcukor

mák-porcukor keveréke

esetleg gesztenye, vagy bármilyen lekvár ízlés szerint,

kenéshez:

olaj

tej

DSCF4842

Elkészítés:

Kevés langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk.

A lisztet átszitáljuk, azután a kovásszal, a tojássárgákkal, a porcukorral, az olvasztott Ramával,

a sóval összegyúrjuk és a tésztát megdagasztjuk, legalább 10 percig, majd duplájára kelesztjük.

Finoman átgyúrjuk lisztezett deszkán és annyi darabra osztjuk, ahány kalácsot készíteni szeretnénk.

Egyenként, lisztezett deszkán hosszúkásra nyújtjuk, majd megkenjük olajjal, megtöltjük a választott töltelékkel  és, mint a bejglit felcsavarjuk.

A végeket egyenesre vágjuk, majd egy centit elhagyva a végétől ketté vágjuk, és összecsavarjuk az így kapott két szálat.

A másik végét összenyomjuk és körbefordítjuk koszorú formába, majd ismét összecsípjük az illesztésnél.

Megkenjük tejjel és hagyjuk kb. 20 percet még kelni.

Aztán előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, úgy 175 C°- körüli hőmérsékleten.

DSCF4840

Tipp:

A töltelék függvényében reszelhetünk gyümölcshéjat a tésztába, az összeállítása során.

Pl. diósba, mákosba citrom, a kakaósba narancs héjat 🙂

DSCF4846

Tipp:

A töltelék függvényében reszelhetünk gyümölcshéjat a tésztába, az összeállítása során.

Pl. diósba, mákosba citrom, a kakaósba narancs héjat 🙂

Zsermák-Klasszikus recept

SnapCrab_NoName_2013-12-27_17-12-39_No-00

 

Ha már a zserbó a kedvencem, a mákot meg egyenesen IMÁDOM,  akkor miért ne lehetne-e kettőt párosítani?

Aki hasonlóan érez az biztosan nem bánja meg, ha elkészíti!

Sokkal nyerőbb, mint a mákos kalács, ahol speciel Én gyerekkoromban mindig lefejtettem a külső héjat, hogy mielőbb a

töltelékhez jussak!

Na itt nem kell ezzel kínlódni, csak töltelék, puha tészta és csoki!! <3

Zsermák, azaz: Mákos zserbó 

Hozzávalók kb. 48 szelethez:

A tésztához:

1/2 dl tej

1 kockacukor

25g élesztő

500 g finomliszt

250 g vaj/margarin

100 g porcukor

1 tojás

1 tasak vaníliás cukor

1 csipet só

1 dl tejföl

A töltelékhez és a mázhoz:

300 g darált mák

200 g porcukor

1 citrom reszelt héja

300 g szilva vagy barack lekvár

1 mk. fahéj

1 dl tej

200 g tortanbevonó étcsokoládé-2 ek. olaj

A tésztához a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a kockacukorral és az élesztővel, meleg helyen felfuttatjuk.

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, az élesztős tejet, a tojást, a vaníliás cukrot, a sót és a

tejfölt,összegyúrjuk, cipót formálunk belőle.

A töltelékhez:

A darált mákot a cukorral és a tejjel elvegyítjük, és lassú tűzön, állandóan kevergetve kb. 10 percig főzzük,

majd ízesítjük  a citromhéjjal és a fahéjjal.

Hűlni hagyjuk.

A cipót 4 részre vágjuk és cipócskákat gömbölyítünk belőle.

Lisztezett munkalapon, tepsi nagyságúra nyújtjuk az első cipót, a tepsibe terítjük, megkenjük a baracklekvár

egyharmadával, és ráterítjük a máktöltelék egyharmadával.

Tetejére fektetjük a második cipóból nyújtott lapot, megkenjük a baracklekvár felével, ráterítjük a máktöltelék felével,

aztán a harmadik cipóból nyújtott lap, a maradék lekvár és máktöltelék következik, végül a negyedik tésztalap.

Tetejét villával megszurkáljuk, a széleket lenyomkodjuk, letakarjuk.

1 órán át hagyjuk kelni.

180° C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni.

A mázhoz a csokoládét felaprózzuk, meleg vízbe állított lábaskában felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal,

(hogy hígabb és kenhetőbb legyen). A tésztalap tetejére öntjük, egyenletesen elsimítjuk, és hagyjuk

egészen megdermedni.

Fogyasztásig hűvös helyen de nem hűtőben tartjuk.

Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt késsel szabályosan körbevágjuk a tésztalapot, és tetszés szerinti

kockákra vagy szeletekre vágjuk és ízlésesen tálaljuk.

Sokáig eltartható, napról-napra finomabb lesz. MÉLYHŰTHETŐ!

Tipp:

Miután simán bevontam csokival a zserbóim tetejét,  hagytam szépen  megkötni.

Másnap a maradék csokit felmelegítettem és a már kész, kemény máz tetejére csepegtettem.

A végeredmény igencsak mutatós!  🙂

SnapCrab_NoName_2013-12-27_18-20-7_No-00

Virág kalács

20131128 (1)Egy újabb kalács született! Ez is jól variálható, ami a tölteléket illeti és nem is túl bonyolult de még is látványos.

Gyerekeknek egy bögre kakaó mellé,  ideális reggeli vagy vacsora! 🙂

Hozzávalók:

A tésztához

2,5 dl tej ,

2,5 dkg élesztő,

50 dkg liszt,

5 dkg porcukor,

2 db tojássárgája,

7,5 dkg Rama,

csipet só,

A töltelék lehet:

fahéj-porcukor

kakaópor-porcukor

mák-porcukor keveréke

esetleg gesztenye, vagy bármilyen lekvár ízlés szerint,

kenéshez:

olaj

tej

DSCF4833

Elkészítés:

Kevés langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk.

A lisztet átszitáljuk, azután a kovásszal, a tojássárgákkal, a porcukorral, az olvasztott Ramával,

a sóval összegyúrjuk és a tésztát megdagasztjuk, legalább 10 percig, majd duplájára kelesztjük.

Finoman átgyúrjuk lisztezett deszkán és annyi darabra osztjuk, ahány kalácsot készíteni szeretnénk.

Egyenként, lisztezett deszkán kerekre nyújtjuk, lekenjük olajjal és megtöltjük a kívánt töltelékkel.

A széleit középre húzzuk és összefogjuk, megnyomkodjuk. Megfordítjuk és óvatosan ismét kerekre nyújtjuk, immár a töltelékkel a belsejében.

Ezután ollóval háromszög formákat vágunk úgy, hogy  a háromszögek metszései ne érjenek össze.

Majd egyenként jobbra  fordítva kihajtjuk a metszéseket, hogy a töltelék látszódjon. Eligazgatjuk, megkenjük tejjel

és hagyjuk kb. 20 percet még kelni.

Aztán előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, úgy 175 C°- körüli hőmérsékleten.

DSCF4837

Tipp:

A töltelék függvényében reszelhetünk gyümölcshéjat a tésztába, az összeállítása során.

Pl. diósba, mákosba citrom, a kakaósba narancs héjat 🙂

Lapozós, tekercses kalács

20131127Nagyon szeretem a formás és különleges kalácsokat, melyek csodásan mutatnak a terített asztalnál, ezáltal szinte magukat kínálják 🙂 A kelt tészták igen sokrétűek, így bátran nekiláthattok kísérletezni Ti is! 🙂

Hozzávalók:

A tésztához

2,5 dl tej ,

2,5 dkg élesztő,

50 dkg liszt,

 5 dkg porcukor,

2 db tojássárgája,

7,5 dkg Rama,

csipet só,

A töltelék lehet:

fahéj-porcukor

kakaópor-porcukor

mák-porcukor

dió-porcukor keveréke vagy mindez lekvárral megbolondítva zserbós változatban

esetleg gesztenye, vagy bármilyen lekvár ízlés szerint,

kenéshez:

olaj

tej

DSCF4831

 Elkészítés:

Kevés langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk.

 A lisztet átszitáljuk, azután a kovásszal, a tojássárgákkal, a porcukorral, az olvasztott Ramával,

 a sóval összegyúrjuk és a tésztát megdagasztjuk, legalább 10 percig, majd duplájára kelesztjük. 

Finoman átgyúrjuk lisztezett deszkán és annyi darabra osztjuk, ahány kalácsot készíteni szeretnénk, bármilyen méretben készülhet.

Egyenként, lisztezett deszkán hosszúkásra nyújtjuk, majd megkenjük olajjal, megtöltjük a választott töltelékkel  és, mint a bejglit felcsavarjuk.

A végeket egyenesre vágjuk, majd pár centire a széleitől a közepét bevágjuk, úgy hogy az alsó 1-2 réteget már ne vágjuk át.

Megkenjük tejjel és hagyjuk kb. 20 percet még kelni.

Aztán előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, úgy 175 C°- körüli hőmérsékleten.

Tipp:

A töltelék függvényében reszelhetünk gyümölcshéjat a tésztába, az összeállítása során.

Pl. diósba, mákosba, citrom, a kakaósba narancs héjat 🙂

 

 

Mákos guba torta

pizap.com13718344200001

Hozzávalók:

10 db kifli

20 dkg darált mák

1 l tej

1 citrom reszelt héja

20 dkg cukor

5 dkg margarin

2 tojás sárgája

 Krém:

1 cs. vaníliás puding

3 dl tej

10 dkg cukor

diónyi margarin

 Tetejére:

1 cs. habpor

1,5 dl tej

 Elkészítés:

A tejet a margarinnal, cukorral, citromhéjjal feltesszük melegedni épp, hogy csak a margarin elolvadjon.

A kifliket összevágjuk.

Ráöntjük a tejes keveréket, majd hozzákeverjük a mákot és végül a tojássárgáját is és jól átforgatjuk.

26-os torta forma aljába sütőpapírt vágunk a forma aljához szabva 

ha a kapcsos forma alján marad a torta védjük a kés élétől és nem feltétlenül kell más tálra tenni)

a forma oldalát kikenjük és zsemlemorzsával megszórjuk.

Beleborítjuk a mákos kiflit és 15-20 perc alatt megsütjük.

Kevés tejben kikeverjük a pudingport a cukorral és a többi tejhez öntve csomómentesre főzzük, majd kihűtjük.

Ha meghűlt hozzádolgozzuk robotgéppel a margarint.

A habport a tejjel felverjük.

Először a pudingot öntjük a kiflire, majd következhet a hab is.

A kiflik sarkával, cukorba mártott cseresznyével és kevés mákkal megszórva tálaltam, lehűtve.

 

Tipp:

A mákos guba torta készíthető még meggyel töltve, rumba áztatott mazsolával vagy különböző lekvárokkal megkenve.

Akár a tetejére is kerülhet meggy, piros torta zselével leöntve.

Vagy, a tojásoknál megmaradt fehérje kemény habbá verve és sütőben kissé megpirítva is lehet a torta  éke! 🙂

 

Csíkos torta

 

Ezt a sütit készíthetjük tortaformában de tepsiben is kisebb szeletekre vágva. Ki, hogy szeretné 😉

Kiadós és nagyon ízletes sütemény! 🙂

Hozzávalók:

3 x 1 pohár kis tejföl

3 x 1 db tojás

3 x 1 mokkáskanál szódabikarbóna

3 x 5 evőkanál liszt

3 x 5 evőkanál cukor

5 evőkanál darált mák

5 evőkanál darált dió

3 evőkanál kakaópor

Krém:

1 liter tej

8-10 evőkanál búzadara

2 cs. vaníliás cukor

25 dkg vaj

25 dkg porcukor

Elkészítés:

A három tészta (mákos,diós,kakaós) alapanyagait külön-külön keverőtálban összedolgozzuk és sütőpapírral kibélelt sütőtepsiben, 180-200 fokon, pár perc alatt egymás után kisütjük.

A tejben a búzadarát megfőzzük, amíg a krém és a tészták hűlnek, kikeverjük a vajat a cukorral, és a vaníliás cukorral.

A kihűlt krémet és a vajas krémet összedolgozzuk.

Tetszőleges sorrendben megkenjük a tésztákat,a tetejére pedig bármit tehetünk.(csokimázat,reszelt csokit,mandulát…)

Sajnos nem volt itthon dióm, mikor készült és a diópótlótól enyhén zöldes lett a diós piskóta, de nem bántunk, mert az íze így is remekre sikerült! 🙂

 

Mákparfé

Ha szereted a mákot és szereted a hideg desszerteket, akkor ezek kombinációja is ízleni fog, ráadásul a hideg és a meleg csodás harmóniát alkot majd a tányérodon! 😉

Hozzávalók:

500 ml tejszín (meggle cukrászhabot ajánlanám)

200 g darált mák

10 dkg cukor

2,5 dl tej

1 citrom leve v.  1 tk. citrom eszencia

Öntet:

1/2 üveg meggybefőtt

2 ek. cukor

1 ek. vaníliás puding

Elkészítés:

A tejből a cukorral és a citrom levével vagy az eszenciával makkrémet főzünk.

Hagyjuk kihűlni.

Felverjük a tejszínt és lyukas fakanál segítségével, óvatosan a kihűlt mákhoz keverjük.

Szilikon vagy  rendelkezésre álló formába töltjük és a fagyasztóba helyezzük.

Órák múlva tálra borítjuk.

Ha nehezen jön ki, a formát tartsuk óvatosan forró víz alá.

Mákkal megszórva, forró meggyöntettel tálaljuk.

Meggyöntet:

3 ek. meggylével és a cukorral kikeverjük a pudingot.

Hozzáöntjük a többi meggyléhez és sűrű kevergetés mellett besűrítjük.

Tegyünk félre pár szem meggyet a parfé díszítéséhez a többit keverjük az öntethez.

Szilvás lepény

 

Ez egy olyan édes-gyümölcsös finomság, ami bizony szaftos 😀

Isteni sütemény, sőt  leves mellé is kiváló fő fogás!

Több változatban is készíthető.

Lehet dióval szórni, vagy mákkal, amitől kissé kávés jelleget kap.

Kaldeneker György (médiaszakács) reszelt marcipánt ajánl a tetejére.

Aki nem szereti a szilvát más gyümölcsökkel is dolgozhat! 😉

Hozzávalók:

Tészta:

2,5 pohár búzaliszt

1 pohár rétes liszt (ha nincs lehet teljes kiőrlésű is)

1/2 cs. friss élesztő

1/2 pohár langyos tej

3 ek. cukor

3 ek. vaj

2 dl langyos tej

2 tojássárgája

1 kk só

tetejére:

1 kg körüli szilva (magozottan mért mennyiség)

3/4 bögre barna cukor (sajnos nekem nem volt itthon így fehér cukor került rá)

2 tk fahéj

Ízlés szerint, aki kiegészítené- tehet rá diót, mákot vagy, kb. 10 dkg reszelt marcipánt

 Elkészítés:

A fél pohár, cukorral kevert langyos tejben futtassuk fel az élesztőt.

A kétféle liszthez adjuk hozzá a sót, és a felfutott élesztőt, majd lassan adagolva dolgozzuk hozzá a tojásokat, az olvasztott vajat és a 2 dl langyos tejet.

Dagasszuk addig míg szépen összeáll és sima lesz, ami olyan 10 perces izommunka, dagasztógép hiányában 😉

Amikor készen vagyunk, meleg helyen, konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.

Míg kell a szilvát megmossuk, kimagozzuk.

A megkelt tésztát, lisztezett deszkán kinyújtjuk tepsi nagyságúra, de 1 cm-nél ne legyen vékonyabb!

Nekem, abba a lapos gáztepsimbe került, amibe a langallót és pizzát is sütöm.

A tepsit kikenjük, lisztezzük és beletesszük a tésztát, a végeit kissé felhajítjuk vagy rá a tepsire, hogy ne folyjon ki a szilva lé.

Eloszlatjuk a tetején a szilvát.

Ekkor, ha szeretnénk mehet rá mák vagy dió is.

Majd követheti a 3/4 bögre cukor, amit szintén egyenletesen szórunk rá.

Ha kész a fahéjjal is meghintjük.

A marcipános változatnál most reszelnénk rá a tetejére.

Előmelegített sütőben, 175 C°-on  35 percig sütjük.

Ez is sütőfüggő, így azt figyeljük, hogy az alja aranybarna legyen és a tetején a cukor és a szilva, szaftos egyveleggé alakuljon! 😉

Ha langyosra hűlt felszeletelve tálaljuk.

Egy igazi kalória bomba, melynek ízét és kalóriaértékét, egy kis tejszínhabbal tovább fokozhatjuk! 😀

 

Tökös, mákos, meggyes rétes

 

A mák a kedvencem, így rétesből sem maradhat ki! A tökkel pedig bőségesen gazdagíthatjuk,  semleges ízének köszönhetően, így igencsak kiadós lesz a rétesünk! 😉

Hozzávalók:

1 közepes főző tök

20 dkg darált mák

20 dkg porcukor+ a tálaláshoz, hogy szórni tudjuk

1 citrom reszelt héja

fél citrom leve és pár kanál meggylé (ha üveges de ez elhagyható)

2 maroknyi mazsola

1/2 üveg meggybefőtt vagy annak megfelelő mennyiségű friss meggy

kevés búzadara

olaj és tejföl a kenéshez

12-es réteslap

Elkészítés:

A tököt legyaluljuk és enyhén megsózzuk, hogy levet engedjen.

A darált mákot kikeverjük a porcukorral, a citrom héjjal és levével ill. ha van a befőttlével.

Hozzáadjuk a mazsolát majd a kinyomkodott tököst is.

Begyújtjuk a sütőt.

Három réteslapot nedves konyha ruhára terítünk, megkenjük olajjal és a hosszanti szélétől pár centire megszórjuk végig búzadarával vékonyan egy keskeny csíkban.

Arra terítjük a mákos tököt és végig sorakoztatjuk meggyel.

A két végén szintén elhagyhatunk 1-1 cm-nyit, így nem folyik ki a töltelék.

A konyha ruhával megemeljük a réteslapokat és a segítségével feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

A többi lappal is így járunk el, összesen 4 rúd lesz a végeredmény.

A rétesek tetejét olajjal és tejföllel megkenjük, majd kb. 20 perc alatt

készre sütjük.

Melegen meghintjük porcukorral és szeletelve kínáljuk.

Tipp:

Ha a tök nem olyan zsenge előpárolhatjuk, úgy krémesebb lesz.

A meggy kihagyható és a mazsola is, aki esetleg nem szeretné. 🙂

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!