Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Mángold főzelék

DSCF0018

A mángold nálam a zöldségek toplistájának élén szerepel!

Sokrétű és igencsak egészséges!

A levele, szára egyaránt használható.

Most előbbi került az asztalra.

Ha kedvelitek a spenótot, akkor a mángold főzelék is nyerő lesz! 🙂

Sőt az elkészítése sem fog meglepetést okozni, hiszen egy az egyben megegyezik a kettő!

Hozzávalók:

egy hatalmas csokor mángold-hiszen főzés közben összeesnek a levelek

víz

só, cukor

1 gerezd fokhagyma

liszt, olaj, kevés pirospaprika-a rántáshoz

1/2 doboz tejföl

fejenként 1 tojás a tálaláshoz

Elkészítés:

A mángoldot alaposan megmossuk, a levél redőit is átnézve,

ne maradjon szennyeződés vagy megbújó bogárka.

A szárait a levél végétől eltávolítjuk.

(nem muszáj eldobni, hiszen párolva köretként vagy kissé átsütve spárga helyettesként is tökéletes! )

A leveleket összevágjuk, és annyi vízben, hogy ellepje feltesszük főni.

Sózzuk és cukrozzuk szánk íze szerint.(én édesebben kedvelem)

Mikor már majdnem puha a mángold, elkészítjük a(sűrűbb) rántást.

Az olajhoz keverjük a lisztet, majd a fokhagymát apróra vágjuk vagy lereszeljük és hozzáadjuk.

Zsemle színűre pirítjuk és kevés pirospaprikával színesítjük de ha kihagynánk, “fehér ” is maradhat.

Besűrítjük a főzeléket és innentől vigyázunk le ne égjen!

Ha kicsit összeértek az ízek és forrt egyet, akkor jöhet a tejföl, majd elzárjuk a kész főzelékünket.

Frissen kisütött tükörtojással tálaljuk.

Mángold töltike

Kép 17135243

 

Jó pár  recepttel elvagyok maradva, így van ez a jó kis mángold töltikémmel is!

A mángold még késő ősszel is szépen zöldellt a kertbe. Ha letakarjuk avarral télire, már tavasszal bőven hozza a leveleket, ellátva minket ismét egészen őszig.

Nagyon jól használható, mert bír a spenót és a káposztafélék tulajdonságaival, így bátran kísérletezhetünk vele. 😉

Hozzávalók:

Töltelék:

min. 50 dkg darált hús,

1 tk. só

őrölt bors

egy kis fej hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1 egész tojás

1 púpozott tk. pirospaprika

1/2-3/4 csésze rizs, (2 dl-es csészében mérve)

1 csapott kk. majoránna

Szaft:

1 közepes hagyma

olaj

1-2 tk. pirospaprika

víz

1-2 tk. liszt( sűrítés céljából)

2-3 babérlevél,

rozmaring,

Amire még elengedhetetlenül  szükségünk van:

mángold levelek( ahány tölteléket szeretnénk)

Kép 17135234

Elkészítés:

A darált húst sózzuk, borsozzuk,  tegyük bele a majoránnát és pirospaprikával ízesítsük. Beleütjük a tojást, az apróra vágott hagymát, a zúzott vagy apróra vágott fokhagymát. Az előzőleg félig megfőzött rizst is adjuk hozzá.( kb. 20 perc előfőzés, kevés sóval, annyi vízzel, hogy ellepje. Ha nem issza be a vizet főzés közben, szűrjük és csepegtessük le)

A mángoldot alaposan mossuk meg, hagyjuk lecsepegni és vágjuk ki a vastagabb szárrészt a levelek végén, éppen úgy, mint amikor töltött káposztát készítünk.

Tegyünk bele valamennyi tölteléket, mely mennyiséget a levél mérete tesz függővé.

Közben vágjuk apróra a nagyobb hagymát. Pirítsuk meg kevés sóval olajon, szórjuk meg pirospaprikával, mint a pörkölteknél szoktuk, engedjük fel kevés vízzel,  liszttel sűrítsük  a szaftját, majd még tegyünk hozzá vizet, ezt követően rendezzük bele a töltelékeket.

A maradék leveleket vágjuk fel és szórjuk rá ill. közé.

Tegyük bele a babért és szórjuk meg rozmaringgal, majd főzzük puhára.

Melegen tejföllel, friss kenyérrel tálaljuk.

Tipp:

A mángold leveleket nem ajánlanám előfőzni, mert akkor képlékenyebb, így kicsit nehezebb betölteni, de nem lehetetlen! Ha marad ki töltelék, simán gombóccá formázva tegyük a töltelékek közé! 😉

 

Mángold pesto

Kép 17134989

 

Hozzávalók:

egy szép nagy csokor mángold levél

kb. 6 ek. olíva olaj

3 gerezd fokhagyma

só ízlés szerint

Elkészítés:

A hozzávalókat(olaj kivételével) mixeljük.

Ezután egy tálba tesszük és belekeverjük az olajat is.

Majd kedvünkre ill. fantáziánk szerint felhasználjuk! 😉

Kevés bazsalikom és/vagy petrezselyem levéllel, fenyőmaggal, borssal és parmezánnal is gazdagítható

A Mángoldról:

Kép 17134982

 

Az idén próbaképen ültettünk, egy számunkra addig még ismeretlen növényt, a mángoldot.

Szépen elkezdett hajtani, majd sűrűsödni, bokrosodni.

Napos helyen lelt otthonra kis kertünkbe és bőven locsoltuk minden este.

Levelei hatalmasra nőttek, melyeket a spenóthoz hasonlóan fogyaszthatunk, párolva, főzelékként vagy különböző töltikék, tészták feltétjeként ill. rakott dolgokhoz, mint pl. a lasagne.

Szára sem vész kárba, hiszen a spárga tulajdonságaival bír, így párolva vagy sütve köretként vagy magában is nagyon ízletes.

Ősszel avarral fedhetjük be kertben lévő, még megmaradt mángoldjainkat, melyek úgy hálálják meg a gondos törődést, hogy már márciusban gazdagon hozzák nekünk leveleiket!

A témában ajánlott cikk:

Váncsa István írása

Rozmaringos, borsos csirkecomb, polentával, mángold pestoval és sült mángold szárral

Hozzávalók :

csirkecombok igény szerint

só, rozmaring, bors( citrom borsot használtam, tudom ajánlani, de színes borssal is ízletes)

olaj, víz

mángold szárak, melyek a spárga ízét idézik

Kép 17134951

 

Elkészítés:

A combokat megtisztítjuk.

Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk rozmaringgal ízlés szerint.

Kevés olajjal és vízzel sütni kezdjük.

Mikor már majdnem kész, az enyhén sózott mángold szárakat is hozzátesszük és készre, azaz pirosra sütjük.

(ha így is előbb elkészülne nyugodtan vegyük ki a szárakat)

Mángold pesto:

Hozzávalók:

egy szép nagy csokor mángold levél

kb. 6 ek. olíva olaj

3 gerezd fokhagyma

só ízlés szerint

 

Elkészítés:

A hozzávalókat(olaj kivételével) mixeljük.

Ezután egy tálba tesszük és belekeverjük az olajat is.

Majd kedvünkre ill. fantáziánk szerint felhasználjuk! 😉

Továbbá kevés bazsalikom és/vagy petrezselyem levéllel, fenyőmaggal, borssal és parmezánnal is gazdagítható

 

Polenta:

Hozzávalók:

20 dkg kukorica dara, vagy liszt

5 dl víz

2 dkg vaj

Elkészítés:

A sós vizet felforraljuk egy tk. kukorica darával vagy liszttel, hogy ne legyen csomós.

Ezután hozzákeverjük a többi darát vagy lisztet és sűrű kását készítünk, vigyázva arra, hogy nehogy odaégjen.

Belekeverjük a vajat és kivajazott tálba vagy tepsibe tesszük, hogy megdermedjen.

Szeleteljük, vagy kiszúró formával kiszaggatjuk.

Ha pirítanánk, azt olaj nélküli serpenyőben tegyük.

(Oldalanként kb 2 percig)

 

Mikor minden elkészült frissen tálaljuk! 🙂

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!