Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Feketeerdő torta

pizap.com13670564962961

Hozzávalók:

Tészta:

3 tojás

19 dkg cukor

19 dkg liszt

1 cs sütőpor

0,7 dl olaj

0,7 dl langyos víz

2 ek. kakaópor

 

Töltelék és díszítés:

fél l habtejszín

2 cs habfix

1 üveg meggybefőtt

1 cs vaníliás pudingpor cukor

2 kk. fahéj(a zselébe)

fahéj a tetejére

Elkészítése:

A tésztához a tojásokat ketté választjuk.

A sárgákat elkeverjük a cukor felével, majd alaposan beledolgozzuk a vizet és az olajat. A fehérjéket kemény habbá verjük a cukor másik felével, majd óvatosan beledolgozzuk a sárgákat és a sütőporral-kakaóporral elkevert lisztet is. Egy 26 cm-es tortaformába simítjuk a masszát, melyet előtte kivajaztunk és liszteztünk. 180 fokon tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt akkor két lapba vágjuk.

A krémhez meggyet lecsepegtetjük.

Félreteszünk díszítés gyanánt a tetejére, kb. 16 szemet.

A levében elkeverjük csomómentesre a pudingport, hozzáadunk 1-2 ek cukrot, fahéjat és a meggyet és készre főzzük kis lángon, majd hagyjuk hűlni.

A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük. Ha szükséges adhatunk hozzá porcukrot (ha nem édesített tejszínt használunk).

Miután kihűlt a piskóta az egyik lap tetejéből megpróbálunk, egy 1 cm-es karikát levágni. Ezt kiszúró forma segítésével kilyukasztgatjuk, majd az így kapott formákat félretesszük, ezek lesznek a díszeink a torta tetején.

Az alsó lapot, egy tortatálra tesszük. Elkezdjük habzsák segítségével díszíteni a következőképen: egy kört írunk le a torta lap szélén( kb 2 cm-es), amit aztán a megy zselé követ, szintén kör formában.

A meggyzselénél a kinyomó zsákra nem illesztek mintázót, csak a csövön keresztül nyomtam, hiszen a meggy eldugítaná.

Még egy kör hab következik, majd a maradék helyre, középen zselét teszünk.

A másik lapot ráhelyezzük az alsó lapra és ismét rétegezzük a tölteléket, de most megfordítjuk a sorrendet.

Zselé, hab zselé és középre hab.

Ettől sakktábla formát kap szeletelésnél.

A maradék habot, szépen rásimítjuk a torta külsejére, felül és oldalt egyaránt, majd csillag kinyomó segítségével feldíszítjük a tortánk tetejét.

Nagy mintákat nyomunk, erre helyezzük a kiszúróval készített piskótát, ferdén.

Szitálunk rá egy kevés fahéjat, mielőtt a meggy rákerül.

A nagy minták közé, kisebb mintákat nyomunk, erre jön a meggy.

A közepére zselét teszünk (ha marad) és ízlés szerint még habzsákkal díszíthető a teteje vagy oldala a maradék habból.

Esetleg csíkozhatjuk is az oldalát, mint jelen esetben Én is tettem.

Morgós csúcs

 DSCF4858

Kezembe akadt egy jó kis receptes könyv. 

Egy érdekes és könnyű sütit gyorsan ki is választottam,

amit még sütni sem kell, így bátran ajánlom elfoglalt anyukáknak,

vagy az ünnepekre két bonyolultabb elkészítést igénylő süti között,

lazítás gyanánt! 😀

 Ráadásul a receptből az is kiderül,

hogy a citromfacsaró még másban is segítségünkre lehet! 😉

Hozzávalók:

8 dkg sütőmargarin

10 dkg darált háztartási keksz

20 dkg darált dió

30 dkg porcukor

4 dkg keserű kakaópor

kb. 0,5 dl tej

A forgatáshoz:

kristálycukor

A gesztenyés töltelékhez:

10 dkg  sütőmargarin

25 dkg fagyasztott gesztenye massza

5 dkg porcukor

15 dkg darált háztartási keksz

egy kevés rum

Egyéb hozzávalók az elkészítéshez

kézi  citrom facsaró

fagyasztott vagy befőtt magozott meggy

DSCF4789

Elkészítés:

A kekszet a dióval, a porcukorral, a kakaóval, a puha margarinnal

és a tejjel összegyúrjuk.

Nedves kézzel kb. 25 kis gombócot formálunk belőle,

melyeket kristálycukorban meghempergetünk.

A fölengedett gesztenyemasszát a porcukorral, a keksszel,

a puha margarinnal és egy kevés rummal összedolgozzuk.

A kekszes diógombócokat egyenként, egy felfordított,

nagyobb citromfacsaró üregébe,

pontosabban inkább csak körben a falához nyomkodjuk,

hasonlóan ahhoz, mint amikor egy tortaformát bélelünk tésztával.

A közepébe teszünk egy lecsöpögtetett magozott meggyet.

A gesztenyés töltelékkel pedig teljesen betöltjük az üreget.

Ezután (mivel cukorba mártottuk),

könnyedén kiütjük a formából.

Így kapjuk a morgós csúcsot, a kívül diós, belül gesztenyés,

egyszerűen elkészíthető, fenséges édességet.

kb. 25 db

30 perc

Nekem kissé nehezen jött ki,

csak kristálycukorral beszórva a formát,

így folpack használatát erősen javaslom! 🙂

Természetesen használhatunk egyéb de hasonló szilikon formát,

mely megkönnyíti a dolgunkat! 😉

Mákparfé

Ha szereted a mákot és szereted a hideg desszerteket, akkor ezek kombinációja is ízleni fog, ráadásul a hideg és a meleg csodás harmóniát alkot majd a tányérodon! 😉

Hozzávalók:

500 ml tejszín (meggle cukrászhabot ajánlanám)

200 g darált mák

10 dkg cukor

2,5 dl tej

1 citrom leve v.  1 tk. citrom eszencia

Öntet:

1/2 üveg meggybefőtt

2 ek. cukor

1 ek. vaníliás puding

Elkészítés:

A tejből a cukorral és a citrom levével vagy az eszenciával makkrémet főzünk.

Hagyjuk kihűlni.

Felverjük a tejszínt és lyukas fakanál segítségével, óvatosan a kihűlt mákhoz keverjük.

Szilikon vagy  rendelkezésre álló formába töltjük és a fagyasztóba helyezzük.

Órák múlva tálra borítjuk.

Ha nehezen jön ki, a formát tartsuk óvatosan forró víz alá.

Mákkal megszórva, forró meggyöntettel tálaljuk.

Meggyöntet:

3 ek. meggylével és a cukorral kikeverjük a pudingot.

Hozzáöntjük a többi meggyléhez és sűrű kevergetés mellett besűrítjük.

Tegyünk félre pár szem meggyet a parfé díszítéséhez a többit keverjük az öntethez.

Jóság szelet

Jóság szelet, a kicsit rosszabbaknak is!! 😉

 Hozzávalók:

500 g leveles tészta

Meggykrém:

1 üveg meggybefőtt

8 ek. búzadara

3 ek. cukor

 Vaníliás krém:

8 dl tej

2 cs. vaníliás puding

3 ek. cukor

8 dkg vaj/margarin

 Tetejére:

500 ml tejszín, meggle cukrászhabot ajánlok

2 cs. habfix

Elkészítés:

A tésztát kiolvasztjuk, hogy nyújtható legyen. Ketté vágjuk.

Kinyújtjuk az egyik felét téglalap formára, 25*35 cm-es re, majd egy tepsi hátán aranyszínűre sütjük, pár perc alatt kb. 175°C-on. 

A másikat is kinyújtjuk, kockákra vágjuk, úgy sütjük meg, az előzőek szerint.

A meggyes krémhez a meggy levét felfogjuk, elkeverjük benne a búzadarát és a cukrot, majd állandó keverés mellett besűrűsítjük. 

A meggyet apróra vágjuk és belekeverjük a krémbe.

 Ezt a krémet még langyosan az alsó lapra simítjuk.

 A vaníliás krémhez, a tejben megfőzzük a pudingot a cukorral,  sűrűn kevergetve, takarék lángon. 

Majd langyosra hűtjük.A margarint kikeverjük és a krémhez adjuk.

A vaníliás krémet a meggyes krémre simítjuk.

A tejszínt a habfixszel felverjük és rásimítjuk a vaníliás krémre. 

A tetejét kirakjuk a kockákra vágott lappokkal.

Porcukorral megszórjuk.

Hűtőben pihentetjük!

 Másnap az igazi, akkora szépen összeáll, könnyeben szeletelhető 🙂

Tökös, mákos, meggyes rétes

 

A mák a kedvencem, így rétesből sem maradhat ki! A tökkel pedig bőségesen gazdagíthatjuk,  semleges ízének köszönhetően, így igencsak kiadós lesz a rétesünk! 😉

Hozzávalók:

1 közepes főző tök

20 dkg darált mák

20 dkg porcukor+ a tálaláshoz, hogy szórni tudjuk

1 citrom reszelt héja

fél citrom leve és pár kanál meggylé (ha üveges de ez elhagyható)

2 maroknyi mazsola

1/2 üveg meggybefőtt vagy annak megfelelő mennyiségű friss meggy

kevés búzadara

olaj és tejföl a kenéshez

12-es réteslap

Elkészítés:

A tököt legyaluljuk és enyhén megsózzuk, hogy levet engedjen.

A darált mákot kikeverjük a porcukorral, a citrom héjjal és levével ill. ha van a befőttlével.

Hozzáadjuk a mazsolát majd a kinyomkodott tököst is.

Begyújtjuk a sütőt.

Három réteslapot nedves konyha ruhára terítünk, megkenjük olajjal és a hosszanti szélétől pár centire megszórjuk végig búzadarával vékonyan egy keskeny csíkban.

Arra terítjük a mákos tököt és végig sorakoztatjuk meggyel.

A két végén szintén elhagyhatunk 1-1 cm-nyit, így nem folyik ki a töltelék.

A konyha ruhával megemeljük a réteslapokat és a segítségével feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

A többi lappal is így járunk el, összesen 4 rúd lesz a végeredmény.

A rétesek tetejét olajjal és tejföllel megkenjük, majd kb. 20 perc alatt

készre sütjük.

Melegen meghintjük porcukorral és szeletelve kínáljuk.

Tipp:

Ha a tök nem olyan zsenge előpárolhatjuk, úgy krémesebb lesz.

A meggy kihagyható és a mazsola is, aki esetleg nem szeretné. 🙂

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!