Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

A tökéletes olajos piskóta 300 forintból, 5 méretben

12746574_1009453992434907_334272494_n 

(a képen egy 24 cm-es formában készült piskóta látható!

A címben feltüntetett összeg, nem tartalmazza a rezsiköltséget,

az elhasznált sütőpapírt, mosogatószert

és a forma beszerzési költségeit!

Nem a legdrágább de minden esetben

kifogástalan minőségű anyagokból készült,

mint pl, M-es tescos tojás: kb. 35 ft /db, tej :130 Ft,

liszt:100 Ft,  cukor: 200 Ft és így tovább…)

Sokunk rémálma a piskóta sütés!

Bonyolult, túlsütöm, nyers marad a közepe, összeesik, túl drága

és sorolhatnám a kételyeket!

Ez a recept azonban garantált siker, olcsó és egyáltalán nem bonyolult!

Kiváló alapja tortáinknak, legyen az forma vagy zsúr torta,

csupasz torta de bármilyen süteményhez is nyugodtan használhatjuk!

Könnyű vele dolgozni, formázni, felvágni és az íze is mennyei!

12825620_1113617978670802_1759713259_n

Azokhoz a süteménykehez tartozik, melyek napról napra finomabbak,

omlósabbak! 🙂

De lássuk a receptet:

Legelső lépésként melegítsük elő a sütőt alaposan! 

Ez az egyik titka!  

A sütési hőfok és idő, általában sütőfüggő! Az Én sütőm alsó-felső

sütésű villanytűzhely. Ezt 175 C°-ra állítom.

De mindenki kifogja tapasztalni a sajátjában, hogyan a legjobb! 😉

12713989_1009454069101566_1917434266_n

24-26 cm-es lap:

20 dkg kristálycukor + 8 dkg a habhoz

4 tojás a 24 cm-es hez, melyek minimum M-esek!

5-6 tojás a 26 cm-eshez, szintén ebben a méretben

35 dkg liszt

1,5 dl olaj

1,5 dl tej

1 cs. sütőpor

1 csipet só

Elkészítés:

Készítsünk mindent kezünk ügyébe kimérve, 

hogy aztán csak összekeljen dolgozni.

A lisztet szitáljuk át a sütőporral.

A tojásokat válasszuk szét, a sárgájához adjuk a 20 dkg cukrot.

A fehérjébe szórjuk a sót és elkezdjük gépi habverővel felverni majd, 

ha habosodik, adjuk hozzá apránként a 8 dkg cukrot

és magas fokozaton addig dolgozzuk, míg annyira kemény nem lesz,

hogy a fejtetőre állított tálban is megmarad.

A cukros sárgáját, addig dolgozzuk a géppel,

 míg egészen világos nem lesz.

Ezután adjuk hozzá az olajat, melyet alacsony fokozaton belekeverünk,

majd a tej következik, mellyel ugyan így járunk el.

A sütőporos lisztet is beleforgatjuk óvatosan, apránként,

mert különben  nagy port kavarhat! 😛

Végezetül a kemény habot forgatjuk bele alaposan

de annál óvatosabban, egy kézi habverő segítségével.

A kész masszánkat öntsük a formába! 

Párszor ütögessük a munkalaphoz, hogy a felesleges levegő távozzon.

Egy spatula segítségével középről kiindulva,

kissé húzzuk a masszát kifelé a forma széleire,

(ez is a növekedést segíti), majd helyezzük a sütőbe.

Az én sütőm esetében addig sütöm így, míg kissé fel nem jön

és a teteje meg nem szilárdul, majd alufóliával lefedem a sütés végéig.

A sütési idő, ahogy említettem sütőfüggő!

Ez lehet akár egy óra de erősebb készülékben kevesebb is!

Tepsiben sütve jelentősen lerövidül a sütési idő!

Elkészültéről, a sokadik után már illatról is tájékozódhatunk!

Ekkor tűpróbával ellenőrizzük.

A sütőből kikévé pár percet hagyjuk, majd egy késsel

alaposan lazítsuk fel a széleket, hogy véletlenül se szakadjon

be az oldala a formába!

Ezután fordítsuk ki egy rácsra, mert a szép egyenes alja

lesz a tortánk teteje!

12713886_1009454795768160_404080608_n

Hagyjuk teljesen kihűlni!

Ha nem sürgős, akkor torták esetében előző nap elkészítem.

Hűvös helyen tárolom vagy épp hűtöm, mert így még könnyebb vágni, faragni!

24 cm-es díszítve:

12746188_1009456279101345_517725028_n

26 cm-es díszítve:

11224679_883298215087134_3386934274422179311_n

18 cm-es díszítve:

12476484_988260524554254_1090951393_n

Tepsiben készült 24-26 cm-es, díszítve párna tortaként:

12195910_961068427273464_5653890109129713054_n

Gyümölcstorta  18 cm-es adagból:

11911884_926375750742732_295272075_n

 

Egyéb méretek, tippek, tanácsok:

Ha kakaósat,  diósat vagy mákosat készítünk,

DSCF2428

akkor annyi csapott ek. lisztet cseréljünk el, 

amennyi ek. kakaót vagy diót teszünk bele.  

Diós, mákos esetén a tojásos keverékbe 10 dkg -ot teszünk még a hab előtt.

Gyümölccsel  variálható, ebben a formában a tej joghurtra cserélhető. 

 

Egyéb változatok ill. méretek:

 14-16 cm-es lap:

 5 dkg kristálycukor+ 2 dkg a habba

9 dkg liszt

37 ml tej

37 ml olaj

1-2 tojás

1/4 cs. sütőpor

            ———————–

 16-18 cm-es lap

10 dkg kristály cukor+ 4 dkg a habba

17,5 dkg liszt

75 ml tej

75 ml olaj

3 tojás

1/2 cs. sütőpor

             ———————–

 20-22 cm-es

15 dkg kristálycukor+ 6 dkg a habba

26,3 dkg liszt

1,15 dl tej

1,15 dl olaj

3-4 tojás

3/4 cs. sütőpor

                 ———————–

 28-30 cm-es

25 dkg kristálycukor+ 10 dkg a habba

43,7 dkg liszt

187 ml tej

187 ml olaj

5-6 tojás

1 és 1/4 cs. sütőpor 

                  ———————–

 Ha bármelyik adagnál sűrűbbek érezzük a tésztát,

akkor a tojás mérete volt kisebb, ilyen esetben kevés tejjel korrigálható,

különben száraz  és kemény lesz a tészta!

Nagyobb, ill. eltérő méretű formák esetén, arányosan növeljük a mennyiséget!

Tepsiben:

Egy normál tepsi méretnél, pl. amit Én használok,

azaz 30×20 cm-es, a 24-26 cm-es piskóta adagot használom.

Tekercsnél és gyümölcstorta formába,

viszont elég az egy számmal kisebb adag.

A magasra nőtt, kissé kicsúcsosodott felső részt, mely a torta alja lesz, 

igazítsuk egyenesre.

Minion  és bagoly tortánál, melyhez 18 cm-es átmérőjű formát használok,  

direkt jól jön, ha púpos lesz! Azt csak kissé megigazítom, ha szükséges!

Krémmel, vajkrémmel tovább formázom és az lesz a buksijuk! 😉

12696274_1005831412797165_1366674351_n

 Jó sütögetést! 😉

Eredeti recept Nassolda adaptációjából,

mely Kiskuktától származik, ezúttal  személyre szabva!

 

 

 

 

 

 

 

 

Farsangi torta

10620965_1009457655767874_1268239716_n

Az iskolánkba minden évben megrendezésre kerül a farsangi mulatság,

melynek helyszíne a helyi lakodalmas ház.

(ezért külön hálás köszönet a tulajdonosnak! 🙂 )

Elsőtől -negyedikig vonulnak fel a kis diákok, szüleik

és pedagógusaik kíséretében. 

A gyerekek egyenként bemutatják jelmezeiket, vannak akik

műsorral kedveskednek, majd össznépi mulatsággá alakul az esemény.

Természetesen a tombola sem maradhat ki. A szülők felajánlásokkal élnek,

ki-mit engedhet meg magának, ill. minden osztály, 1-1 tortával készül a tombolára.

Majdnem minden osztályban akad egy, a sütés szenvedélyének hódoló anyuka,

így Ők a kiválasztottak, akik elkészíthetik az osztályt képviselő tortát.

A Mi osztályunkban már 3. éve enyém a megtiszteltetés!

Szeretem ezt a kihívást és bevallom, élvezem is, hogy kedvemre kreatívkodhatok! 😀

Az idén sem fogtam vissza magam.  😛

Próbáltam valami kihívó, de ízléses művet alkotni.

Remélem a nyertes elégedett volt , mind a külsejét, mind a belsejét illetően! 🙂

1462051_1009455369101436_322017967_n

De lássuk, hogy született meg! 😉

Hozzávalók:

24 cm-es olajos piskóta, aki hű társam a tortakészítésben! 😉 :

35 dkg liszt

1 cs. sütőpor

20 dkg cukor+ 8 dkg a habba

4 egész tojás( legalább M -es)

1,5 dl olaj

1,5 dl tej

Krém:

25 dkg mascarpone

1/2 ü. málna lekvár

2 dl tejszín

1 cs. expressz zseléfix

Továbbá a fondan alá:

1 kocka margarin

25 dkg porcukor

1-2 ek. víz

1 ek. tetszés szerinti aroma(most éppen rum)

1 csipet só

Burkolatként:

3/4 kg fekete unidec + némi pink

egy kis(nem ehető) strassz, ehető cukor gyöngy

ezüst por festék

12735976_1009456079101365_2079242290_n

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéhez adjuk a sót,

majd elkezdjük géppel felverni

és közben fokozatosan adagoljuk bele a cukrot.

Teljesen keményre dolgozzuk.

Ezután a sárgáját keverjük ki a cukorral fehéredésig,

majd jöhet bele az olaj és a tej, 

amiket lassabb fokozaton dolgozunk bele. 

Végezetül beleforgatjuk az előzőleg sütőporral kevert és átszitált lisztet.

Sütőpapírt teszünk a torta forma aljára, beleöntjük a masszát és a

a munkalaphoz ütögetjük, hogy a felesleges levegő távozzon. 

Előmelegített sütőben 175 C°-on süssük készre,

tűpróbával ellenőrizzük.

Nekem a villanysütőbe szilárdulás után le kell takarnom a sütés végéig

alufóliával a piskótát. Akinek ilyen intenzív a sütője,

járjon el hasonlóképpen.

Ha kész, rácson hűtsük ki. Természetesen fejjel lefelé,

hogy a tortának szép egyenletes teteje legyen.

Krém:

A mascarponéban elkeverjük a lekvárt.

A tejszínt az expressz fixszel felverjük.

Ezután a géppel keverünk egyet-kettőt a mascarponén és végezetül

beleforgatjuk a habot.

A tálcára helyezett tortát, melyet felvágtunk, betöltjük 

a krémmel, majd kissé lehűtjük.

A margarint a porcukorral és a többi hozzávalóval kihabosítjuk,

majd ezzel a vajkrémmel lekenjük a formák külsejét és tovább hűtjük. 

Ha jól lehűlt, akkor keményítővel szórt felületen kinyújtjuk a

fekete burkolót és beburkoljuk vele a tortát.

Csipkéző csipesszel díszítjük a széleit. 

Tetejére helyezzük az előzőleg elkészített kővel és gyönggyel felturbózott

álarcot és egyéb díszeket. 🙂

12746188_1009456279101345_517725028_n

12714270_1009456669101306_1228300129_n

12714425_1009455972434709_85717900_n

Az álarchoz egy sima műanyag farsangi álarcot használok.

Folpackkal bevonom. Az előzőleg CMC porral vegyített és

méretre kinyújtott undeccel (vagy virágmasszával) bevonom.

A felesleget sniccerel vagy modellező készlet célszerszámjával 

eltávolítom. Széleket lesimítom. Az álarcot még száradás előtt díszítem.

Én egy-két napig hagytam száradni a lakás előterében,

ahol viszonylag hűvös van.

Amikor kívül elég kemény az anyag és kopog, ha újjal megütjük óvatosan,

akkor már eltávolíthatjuk a műanyagról.

Kissé megmozgatva a folpackot, nagyon óvatosan dolgozva szépen leválik.

Ekkor még némi papírtörlővel kipárnázott méretben megfelelő tálra teszem,

így a belső fele is száradhat díszítés előtt. 🙂

Végül pedig pár pillanat kép a buliról. Kislányom a kis vörös fiúcska! 😀

Ő Chuckynak öltözött a már klasszikusnak számító Gyerekjáték c.

horrorfilmből! 🙂

Barátnőjével, Fannival! 🙂

12666286_1221114367915872_407258561_n

12695705_1221114371249205_2048903165_n

A Mi osztályunk, azaz a 3. D osztály <3 (egy része 😀 )

 

12696007_1221114827915826_799433373_n

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!