Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Csokis körtelekváros, zöld diós rétes, házi leveles tésztából

DSCF5681

A zöld dió versenybe ezzel a desszerttel nevezek.

Úgy érzem a zöld dióhoz nagyon jó választás volt ez a lekvár.

A reszelt narancshéjjal párosítva, egy régi szaloncukor ízvilágát idézte.

Gyorsan fogyó “árú” 🙂

Hozzávalók:

1 rúdhoz

1/2 adag leveles tészta (leveles tészta házilag)

1/2 üveg csokis körte lekvár

10 dkg darált dió

3-4 szem zöld dió

1 narancs reszelt héja

zöld dió szirup a jó kenhetőségért-érzés szerint

tojássárgája

DSCF5621

Elkészítés:

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk a megfelelő méretre, nem kell nagyon vastagra hagyni.

Az előzőleg összekevert töltelékkel megkenjük, a végeinél elhagyva 1-1 cm-t.

Ezután feltekerjük.

Végeit behajtjuk.

Megkenjük tojássárgájával.

Megszurkáljuk villával és kb. 175 C°-on, világos aranyszínűre sütjük.

Melegen, vaníliás cukorral kevert porcukorral alaposan meghintjük.

DSCF5661

Én mondom kinevezhetjük rétesnek de akár a bejglit is készíthetjük így, mákkal, dióval  vagy gesztenyével és a túró is kiváló “belevaló” !

Fahéjas zöld paradicsomos, diós rétes, házi leveles tésztából

DSCF5676

Eljött el az ideje, hogy a nyáron elkészített különleges lekvárok kényeztessék érzékeinket, így az ünnepi sütemények szerves részét képezik.

Természetesen a rétesből sem hiányozhat, akinek viszont nincs készleten, bármilyen sűrű lekvár vagy dzsem hozzáadásával elkészítheti!

Hozzávalók:

1 rúdhoz

1/2 adag leveles tészta( leveles tészta házilag)

1/2 üveg zöld paradicsom lekvár (vagy bármilyen más sűrű lekvár)

10-15 dkg darált dió

porcukor ízlés szerint

1 reszelt citrom héja

1 tojássárgája a kenéshez

(Én tettem a töltelékbe egy kis zöld dió szirupot is)

retes

 

Elkészítés:

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk a megfelelő méretre, nem kell nagyon vastagra hagyni.

Az előzőleg összekevert töltelékkel megkenjük, a végeinél elhagyva 1-1 cm-t.

Ezután feltekerjük.

Végeit behajtjuk.

Megkenjük tojássárgájával.

Megszurkáljuk villával és kb. 175 C°-on, világos aranyszínűre sütjük.

Melegen, vaníliás cukorral kevert porcukorral alaposan meghintjük.

Én mondom kinevezhetjük rétesnek de akár a bejglit is készíthetjük így, mákkal, dióval  vagy gesztenyével és a túró is kiváló “belevaló” !

 

Körtés-bodzás rétes

Maradt tavalyról egy kisebb üveg körte-bodza dzsem, amit mindenképpen sütibe szerettem volna felhasználni.

Rétes rég volt, ezért Ő lett a kiválasztott. 🙂

Akinek nincs körte-bodza dzsem raktáron, az elkészítheti frissen is a  tölteléket, ha esetleg van lefagyasztva bodza, ki ne hagyjuk belőle,  ha nincs, akkor tegyünk hozzá bodza szörpöt! 😉

Hozzávalók(egy rúdhoz)

3-4 lapos rétes

4-5 db körte

bodza virág vagy szörp, ízlés szerint(szörp esetén az édesítési arányokra ügyeljünk)

1 citrom leve

kb. 3 ek. cukor(szánk íze szerint alakítsuk)

zsemlemorzsa

olaj

tejföl a rétes tetejére

porcukor a tálaláshoz

Elkészítés:

A köréket megpucoljuk, magházat eltávolítjuk és felkockázzuk.

Egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a bodzát vagy a szörpöt és a citrom levét.

Azután addig főzzük kis lángon, míg kellemes állagú dzsemet nem kapunk, ez olyan 20-25 perc főzési időt jelent.

Elzárjuk és hagyjuk hűlni.

A rétes lapokat nedves ruhára terítjük és megkenjük olajjal, ill. megszórjuk vékonyan zsemlemorzsával.

A rétes széleinél elhagyunk 1-2 cm-ert, majd hosszában egy csíkban beletesszük a tölteléket.

A töltelék tetejét ismét megszórjuk egy kevés zsemlemorzsával, majd a konyharuha segítségével feltekerjük.

A végeit behajtjuk, a tetejét pedig lekenjük tejföllel.

Előmelegített sütőben, 175 C°-on arany barnára sütjük.

Még melegen meghintjük porcukorral, majd szeleteljük és, ha még szükséges, ismét porcukrozzuk.

 

Tökös, mákos, meggyes rétes

 

A mák a kedvencem, így rétesből sem maradhat ki! A tökkel pedig bőségesen gazdagíthatjuk,  semleges ízének köszönhetően, így igencsak kiadós lesz a rétesünk! 😉

Hozzávalók:

1 közepes főző tök

20 dkg darált mák

20 dkg porcukor+ a tálaláshoz, hogy szórni tudjuk

1 citrom reszelt héja

fél citrom leve és pár kanál meggylé (ha üveges de ez elhagyható)

2 maroknyi mazsola

1/2 üveg meggybefőtt vagy annak megfelelő mennyiségű friss meggy

kevés búzadara

olaj és tejföl a kenéshez

12-es réteslap

Elkészítés:

A tököt legyaluljuk és enyhén megsózzuk, hogy levet engedjen.

A darált mákot kikeverjük a porcukorral, a citrom héjjal és levével ill. ha van a befőttlével.

Hozzáadjuk a mazsolát majd a kinyomkodott tököst is.

Begyújtjuk a sütőt.

Három réteslapot nedves konyha ruhára terítünk, megkenjük olajjal és a hosszanti szélétől pár centire megszórjuk végig búzadarával vékonyan egy keskeny csíkban.

Arra terítjük a mákos tököt és végig sorakoztatjuk meggyel.

A két végén szintén elhagyhatunk 1-1 cm-nyit, így nem folyik ki a töltelék.

A konyha ruhával megemeljük a réteslapokat és a segítségével feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

A többi lappal is így járunk el, összesen 4 rúd lesz a végeredmény.

A rétesek tetejét olajjal és tejföllel megkenjük, majd kb. 20 perc alatt

készre sütjük.

Melegen meghintjük porcukorral és szeletelve kínáljuk.

Tipp:

Ha a tök nem olyan zsenge előpárolhatjuk, úgy krémesebb lesz.

A meggy kihagyható és a mazsola is, aki esetleg nem szeretné. 🙂

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!