Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Gyors Sajtgolyó

11938005_933564443357196_19281579352_n

Kevés praktikusabb dolog létezik, pl. egy gyerekzsúrra vagy házibulira, 

mint a sajtgolyó.

A sajtot elég sokan kedvelik, sütve készült változata, pedig még kedveltebb.

Gyorsan elkészül, laktató és jól mutat!

Tunkolhatjuk kedvenc mártásainkba, kínálhatjuk szalma krumplival, 

de húsok mellé köretként is alkalmazható.

Aztán persze örülhetünk a sikernek! 😉

Hozzávalók:

30 dkg reszelt sajt

1 egész tojás (kb. M-es)

1,5 ek. liszt

ízesíthetjük fehér borssal vagy

 fokhagyma granulátumot is keverhetünk hozzá

olaj a sütéshez

és, aki szeretné zsemlemorzsába is forgathatja

olaj a sütéshez

11948134_933564413357199_1091821317_n

Elkészítés:

Lereszeljük a sajtot.

Hozzáadjuk a tojást és a lisztet,

majd golyókat formálunk a kész masszából 

és forró olajban aranybarnára sütjük.

Lehetőleg ne süssük túl, illetve ne piszkáljuk, 

addig, amíg nem szilárul meg az olajban némileg a kis golyónk,

hisz addig még elég képlékeny lehet.

A kész golyókat hidegen, melegen egyaránt fogyaszthatjuk

tartárral, vagy egyéb más szósszal, mártással. 🙂

Rakott kenyér

Kép 092

Ha van otthon egy 2-3 napos, még egészséges kenyeretek, az Istenért nehogy kidobjátok! 🙂

Biztosan akad még mellé, ill. közé valami odavaló 😉

Nem bánjátok meg, jó kis ebédet vagy vacsit rittyenthettek hűtő takarítás és maradék újrahasznosítás vagy mondjuk úgy étel mentés címén 😉

rakott k

Hozzávalók:

kicsivel kevesebb, mint 1 kg szikkadt kenyér

3-5 db egész tojás(több lehet)

2 ek. tejföl

0,5-1 dl tej

só, kevés bors

vaj, vagy margarin

paprika, paradicsom

párizsi (kicsivel kevesebb szükségeltetett, mint 1 kg)

15 dkg reszelt sajt(a több itt sem akadály)

Kép 091

Elkészítés:

A kenyeret szeleteljük,

megkenjük vajjal vagy margarinnal és egy fodros szélű, kikent formába sorakoztatjuk.

(Nem baj, ha itt még egymásnak dől, hisz a töltelék majd kitámasztja.)

Középre 2 kisebb szeletet helyezünk.

A szeletek közé teszünk 1-1 szelet párizsit, paprikát és paradicsomot.

A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk

és belekeverjük a tejfölt ill., a tejet is.

Egy kanállal elkezdjük a kenyér tetejére és közé locsolni lassan, hogy átjárja a keverék.

Amit nem iszik be a kenyér és lecsorog a forma aljára, az egy klassz omlett réteggé sül,

így nem vész kárba.

Ezután jöhet a sajt, amit szintén a szeletek közé és rá egyaránt szórunk.

Előmelegített sütőben, kb. 170 C°-on aranybarnára sütünk.

Friss salátákkal, zöldségekkel fogyasztjuk.

Kép 084

Tipp:

További zöldségekkel gazdagítható, pl. kígyóuborka, kaliforniai vagy kápia paprika, 

póré és újhagyma, illetve medvehagyma vagy akár cukkini. 

Toast kenyérrel is készíthető, őzgerinc formába sorakoztatva.

Kép 102

Erdélyi borzaska

DSCF5710

 

Még a 90-es évek végén, a lacházi dunaparton szoktunk rá egy szezonálisan ott működő büfésnél.

Előszeretettel kértünk mellé rántott gombát és rántott velőt, amit egy hatalmas tányéron szervírozott, Isteni pirított burgonyával.

Természetesen gomba és velő nélkül is nagyon finom és laktató.

A tejfölre szokott hagyományosan kerülni a sajt de most kivételesen belekevertem.

Akárhogy is, szívesen ajánlom! 😉

 

Hozzávalók:

1/2-1 kg sertés karaj

(vagy más ízlés szerinti hús, akár csirke vagy pulyka mell is lehet)

közepes sűrűségű palacsinta tészta

( tojás, liszt, só, tej(vagy víz esetleg szénsavas ásványvíz) , 1-2 csapott ek. keményítő, 1 nagyobb burgonya

A tetejére:

2-3 gerezd fokhagyma

10-15 dkg sajt

2-4 dl tejföl

kevés só

3 gerezd fokhagyma

A sütéshez:

olaj

DSCF5697

Elkészítés:

A húst szeleteljük, tisztítjuk, lecsepegtetjük és besózzuk.

Kikeverjük a palacsintatésztát, belereszeljük a burgonyát(reszelő nagy lyukán) és belenyomjuk a fokhagymát.

A hússzeleteket beleforgatjuk, kissé lecsepegtetjük, majd forró olajban aranyszínűre sütjük váltakozó láng felett.

(Élőszőr nagyobb lángon, majd kisebb és a végén ismét nagyobb lángon.)

A kész szeleteket papírtörlőre helyezzük tálalás előtt.

A szoba-hőmérsékletű tejfölben elkeverjük a zúzott fokhagymát, sót.

A sajtot a reszelő nagyobb lyukán lereszeljük, majd a még meleg húshoz kínáljuk tálaláskor, először a tejfölt majd a sajtost ráhelyezve.

Köretnek pirított burgonyát készítünk.

( A kockára vágott burgonyát félkészre főzzük sós vízben, leszűrjük, majd forró olajban kisütjük és tovább ízesítjük. Vagy sütőben fűszerezve készítjük el, olaj és víz hozzáadásával.)

 

Tipp:

A hús íze tovább fokozható, ha előző este fokhagymás tejbe helyezzük egy éjszakára 🙂

 

Zöld diós, gesztenyés csirkemell, őzgerincben sütve

Kép 17136225

Mérai Kata művésznő és “FőFakanál koordinátor”  😀  megajándékozott a Down Korai Fejlesztő Alapítvány szülinapján, egy üveg zöld dió befőttel a GoldenFood

jóvoltából, mely egy közös projekt által került felbontásra.

Kis üvegcséink tartalma, valamilyen általunk kiötlött módon elkészítve ugyan is egy játékba nevezhető Katánál,

legyen az főétel, desszert vagy egyéb turpisság.

Nekem az őzgerinces csirkemell a kedvencem, így Őket házasítottam össze egy kevés gesztenyével karöltve.

Sütőmbe visszatért a lélek, mert férjem életet lehelt belé, lekopogom, most süt! Talán túl jól is 😀

Kicsit a bacon megsült, külalakra így kissé kócos de mindenkit megnyugtatok, az íze ettől függetlenül tökéletes!

Ééss, míg nem lesz új sütöm ez a jelenség előfordulhat a jövőben is! 😀

Egyébként itt megjegyezném, imádom a tűzhelyem és ahhoz, hogy lecseréljem, teljesen  halottnak kell nyilvánítani! 😀

Hozzávalók:

70 dkg-1 kg csirkemell (kb. egy egész nagyobb példány kicsontozva)

1 nagyobb  csomag szeletelt bacon

1/2-1 üveg zöld dió befőtt (60-120 g )

2-3 ek.  zöld dió lé

250 g natúr gesztenye püré (tescóban szereztem be)

10-15 dkg reszelhető sajt (vagy lapka de azzal óvatosan ne égjen meg! 😉 )

1 kis doboz tejföl

2 tojás

3 ek. liszt

só, bors

kevés zsemlemorzsa

zdió2013.12

Elkészítés:

A csirke mellett tisztítjuk, majd  csíkokra vagy kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és állni hagyjuk pár percet.

A tejfölben kikeverjük a lisztet , a tojást, kb. 10 dkg reszelt sajtot és kevés sóval, borssal ízesítjük.

A gesztenyét zöld dió lével lazítjuk és fokhagymával ill. kevés borssal ízesítjük. A zöld diót fel karikázzuk.

Az őzgerinc formát kivajazzuk, vagy olajjal megkenjük, megszórjuk zsemlemorzsával, majd a bacon szalonnát

belesorakoztatjuk.

Erre öntjük a masszával összekevert csirke mell felét, rásorakoztatjuk a karikára vágott zöld diót és a gesztenyével

befedjük, majd  ráöntjük a massza másik felét és a bacont ráhajtva befedjük.

A maradék reszelt sajttal megszórjuk és szép pirosra sütjük, 175 C °-on.

Sült vagy  pirított, esetleg fűszeres burgonyával tálaljuk! 🙂

Medvehagymánia

Míg szezonja van ennek a csodás növénynek,

addig nem lehet belőle eleget készíteni!

Leveles és kelt tésztát töltöttem medvehagymás, sajtos túrókrémmel.

A krém hozzávalói:

250 g túró

medvehagyma, ízlés szerint

egy kinyomós sajt

1 tejföl

Összekeverem az alapanyagokat.

A kelt tésztához:

50 dkg liszt

2.5 dkg élesztő

3 dl tej

1 tk. cukor

1 tk. só

5 dkg. vaj

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral. 

A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a sót, a szoba-hőmérsékletű margarint. Alaposan megdagasztjuk, majd konyharuhával letakarva, a duplájára kelesztjük, természetesen meleg helyen, nagyjából 1 óra alatt. 

 A megkelt tésztát, lisztezett felületre borítjuk, és vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk.

Háromszögeket vágunk, ezek közepét krémezzük és az alsó részt feltekerjük a háromszög csúcsához.

Kicsit kifli formára igazítjuk, (bal tál széleinél) a felesleges végeket lelehet vágni. 

 Mivel maradt ki tésztám, így készült pillangó (bal oldali tál közepe) is belőle.

 Ismét téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát. 

 Megkenjük az egészet a túrós, sajtos medvehagymás krémmel.

 A hosszabbik oldaláról kezdve feltekerjük. Ezután trapézokat vágunk a rúdból. 

Egy lisztezett fakanállal a közebét benyomjuk, amitől az oldala szépen megemelkedik.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól  távolabb, hogy elférjenek, hiszen még legalább 30 percig hagyjuk őket pihenni, nőni. Előmelegítjük a sütőt. A tészták tetejét megkenjük tojássárgával, és szórunk rá ízlés szerint szezám magot vagy/ és sajtot.

kb.180° C-on, 20-25 perc alatt megsütjük. 

A kinyújtott leveles tésztából 4 db négyzetet vágunk, 250 g tésztából több nem is lenne.

A közepére vízszintesen krémet teszünk,  majd az alsó és a felső sarkot egymáshoz hajtjuk.

 Kissé megigazgatjuk, összenyomjuk. Megkenjük tojássárgájával és a kelt tésztákkal együtt vagy külön kisütjük,

 az említett hőfokon és sütési idő alatt.

(jobb oldali tál)

Hamis Bolognai

Kicsilányom Lara, él -hal a bolognaiért.

Általában elkészítem fél kiló húsiból és az csak az övé, amire pár napig rájár.

Ha szerencséje van, addig a mama is tervbe vette és így rövid időn belül ismét kedvenc csemegéjéhez juthat.

A napokban is nagyon elkapta a hév, egy jó kis bolognai után, azonban nem volt itthon a kedven darált húsomból, amiből készíteni szoktam, így abból kellett dolgozni, amit itthon találtunk.

Párizsi mindig van itthon, így rá esett a választás, mint  bolognai darát hús dublőr 🙂

Finomra sikeredett, nem volt rossz párosítás!

Hozzávalók:

30 dkg párizsi

1 fej hagyma

1 nagyobb paradicsom konzerv

1 kisebb szál répa

1 kis szelet zeller

friss vagy szárított bazsalikom, kevés rozmaring,

hogy kicsit intenzívebb íze legyen, hús híján 😉

olaj, só, cukor,

Elkészítés:

Kockára vágjuk a hagymát és kevés olajon megdinszteljük, a kockára vágott répával és zellerrel együtt.

Ezután beleöntjük a paradicsomszószt és felöntjük langyos vízzel, hogy kellemes állagot kapjunk, se túl sűrű, se túl híg ne legyen.

Beletesszük a zöld fűszereket, sót, cukrot, saját szájíz szerinti arányban és összefőzzük.

A zöldségeket ne főzzük szét!

Mikor a szósz elkészült, az előzőleg kockákra vágott párizsi is mehet bele.

Ezután, már csak pár percig főzzük.

Mielőtt elzárjuk kóstoljuk, szükséges-e még fűszerezni, majd a sós, olajos vízben kifőtt, lecsepegett spagettivel forrón tálalhatjuk.

Bármilyen sajttal kínálhatjuk.

Naná, hogy reszelni való sajtból is kifogytunk, így lapka sajt került rá de így is ízletes lett! 😉

Gyors, olcsó, egyszerű egytálétel!!

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!