Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

TökFilkó

Ez a bejegyzés nem lesz túl hosszú de ez most nem is fontos szempont 🙂

Elkészült a Halloween tököcsként, ami beltéri dekorációként szolgál és sima sütőtökből készült, így kettős hasznosítású, hiszen napokon belül a sütőben teljesíti be sorsát 😛

Roppant egyszerű a kivitelezése. 🙂 Csupán két pille cukor szem, és egy bajuszos álarc kellett hozzá. Bármilyen kis darab anyag megteszi, amiből egy masnival rögzített lepelt készítünk.

A szemek helyét, késsel vagy snicerrel kifaragjuk óvatosan, fokozatosan, nehogy túl nagy legyen.

Beültetjük a szemeket, a szemüveget hátul gumival rögzítjük, öltöztetjük, éééés már kész is! 🙂

Ja egy fejfedővel is megtisztelhetjük! 😀

Halloweeni sütőtökös, karamellkrémes torta

Tavaly készült ez a csúnyácska torta, ami eredetileg is cél volt, hiszen Halloweenkor nem a szépségre törekszünk 🙂

Blogom még nem volt, így csak most kerül fel a recept, hiszen blogot írni az idén tavasszal kezdtem el, Mérai Katalin

( Katafakanala gasztro oldal)  hatására, amiért ezúton is köszönetem fejezem ki Katának! 😉

Hozzávalók laponként:

3 tojás

19 dkg cukor

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

0,75 dl olaj

0,75 dl langyos víz

egy nagyobb tenyérnyi darab sütőtök vagy egy egészen kicsi egész tök

narancs színű ételfestéket adhatunk hozzá törekedve a tök szín elérésére

Krém:

4 dl tej

18 dkg cukor

2 cs. karamell ízesítésű pudingpor

15-20 dkg margarin ( ha valaki nem szereti a túl margarinos krémet kevesebbet tegyen bele, a fent határértékek között mozogva)

ételfestéket itt is használhatunk

Kép 16791

 

Elkészítés:

A tököt hagyományos módon megsütjük és hagyjuk hűlni.

A tészta hozzávalóit fakanállal kikeverjük, majd egy 24-26-os forma aljára(oldalát esetleg kikenhetjük de nem muszáj) kerek formában sütőpapírt szabunk és a sütőt előmelegítjük.

A tököt pürésítjük villával vagy botmixer segítségével és  ketté vesszük, majd az egyik felét az  első lap tésztájába keverjük, itt lehet használni gépi habverőt de nem kell sokáig dolgozni a tésztán.

A formába öntve tűpróbáig sütjük, rácson hűtjük, közben a második lapot is kisütjük az előzőek szerint.

A krémhez kevés tejben kikeverjük a cukrot és a pudingokat, majd a többi tejhez öntve csomómentesre főzzük. Kevés margarint hozzáadva(hogy ne csomósodjon) kihűtjük . Amikor kihűlt, hozzákeverjük a puha vajat és az ételfestéket.

A lapokat ketté vágjuk, vékonyan, egyenletesen lekenjük, majd egymásra sorakoztatjuk és ízlés szerint díszítjük kívülről a maradék krémmel, tejszínnel pl. szellemeket is formázhatunk a tetejére.

A boltokban kapható termékekkel is ötletelhetünk, ami lehet kukac vagy kígyó formájú gumicukor, szem formájú pillecukor,  ill.  Halloweeni ehető és egyéb tortadíszek közül is válogathatunk. 🙂

Szerintem a gyerekek igencsak díjazni fogják ezt az édességet 😉

Sütőtökkel és sajttal töltött fasírozott, hagymás burgonyával

Vasárnap előfordul, hogy bár szeret az ember főzni valami olyan finomságra vágyik, ami viszonylag hamar elkészül.

Így nem kell nélkülöznünk a vasárnapi asztalról a jó ízeket és a családra is több időnk marad! 😉

Ezért is esett a választásom erre a fasírtra, ami már kicsit az őszies ízek jegyében készült, mely ízt a sütőtök képviselt!

Hozzávalók:

1 kg darált hús (ki milyen húst szeret)

hagyományos fűszerezéssel 1 fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma,

1-2 kk. őrölt bors, 1 ek. őrölt piros paprika, 1 ek. só

1 egész tojás

3-4 szikkadt zsemle

1 kisebb sütőtök fele (kb. olyan méret,  mint a képen is látható)

némi szerecsendió

5-10 dkg ízlés szerinti sajt

kevés zsemlemorzsa

olaj, víz

De! Remek, kész fasírt fűszerkeverékek is kaphatók, melyhez csak a töltelék, a tojás és a zsemle szükségeltetik, így újabb időt nyerünk 😉

Köret:

1 kg burgonya

két nagy fej vöröshagyma

olaj, só

87866

 

Elkészítés:

A húshoz adjuk a tojást,

a sót és a többi fűszert vagy helyettük a komplett fűszerkeveréket.

Összedolgozzuk.

A tejben vagy vízben megáztatott zsemléket kinyomkodjuk és szintén a húshoz adjuk.

A tepsit megolajozzuk, közebére, hosszában zsemlemorzsát szórunk.

Erre tesszük a hús felét.

A kis kockára vágott sütőtököt ráhalmozzuk, megszórjuk szerecsendióval és végül a kockára vágott sajtot is rápakolhatjuk.

A darált hús másik felével befedjük a tölteléke, vizes vagy olajos kézzel elsimítjuk.

A tetejét hosszában kevés zsemlemorzsával megszórjuk.

Kevés vizet aláöntve, gyönyörű pirosra sütjük.

Ez olyan 175 C°-on,  1 óra alatt megtörténik.

Míg sül, elkészítjük a köretet.

A burgonyát megpucoljuk, lekarikázzuk és sós vízben megfőzzük.

A két fej hagymát kockára vágva kevés sóval, olajon aranybarnára pirítjuk.

Végül a főtt,  áttört burgonyához adjuk a hagymás olajat és a fasírthoz kínáljuk.

Jó étvágyat! 🙂

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!