Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Karamell torta

DSCF0815

Anyum szülinapjára készült ez a tortácska.

A kedvence a karamell, így könnyű volt a dolgom a választást illetően. 🙂

Nagyon jól sikerült! 😉

Hozzávalók 20 cm-es tortához:

tészta:

3 tojás

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

19 dkg cukor

0,75 dl olaj

0,75 dl langyos víz

2-3 csapott  ek. kakaópor

Krém:

15 dkg cukor

5 dl tej

2. cs. vaníliás pudingpor

25 dkg margarin

egy csipet só

Karamell:

15 dkg cukor

3 ek. víz

1 ek. margarin

Díszítés:

Étcsoki, kevés tortalap

 

DSCF0824

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat kikeverjük az olajjal ( nem kell habverő, elég egy fakanál).

Hozzáadjuk a langyos vizet, a sütőporos lisztet és a kakaót is.

Egy sütőpapírral bélelt, vagy kikent és lisztezett formába töltjük, majd előmelegített sütőben,

kb. 180C°-on készre sütjük. Ellenőrzés tűpróbával.

Rácson hűtsük ki.

A krémhez a cukrot egy lábasba öntjük  és karamellízaljuk.

A karamellízállás folyamatáig nem kavargatjuk!

A tejből egy keveset elveszünk, ebbe kikeverjük csomómentesre a pudingokat.

A többi tejet a karamellízállt cukorhoz adjuk.

Vigyázzunk a gőzre és ne ijedjünk meg, ha hirtelen megkeményedik a cukor, idővel visszaolvad!

Amikor a cukor ismét megpuhult és egynemű lett a tejjel, hozzáadjuk a pudingos tejet és sűrűre főzzük.

Folpackot dobunk a tetejére, teljesen lefedve a krémet, ezzel megakadályozva a bőrösödést,

és kihűtjük.

A tortalapból egy vékony szeletet levágunk a díszítéshez, melyeket ízlés szerinti formára vágunk,

vagy kiszúrunk. (én kis torta szeleteket vágtam)

A lapot félbevágjuk.

Megkenjük a már kihűlt, egy csipet sóval ízesített és margarinnal szépen kidolgozott krémmel.

A sima karamellhez, a cukorból és a hozzáadott vízből, egy szép, sötét karamellt készítünk.

Mielőtt elzárjuk, hozzáadjuk a margarint és összemelegítjük.

Körkörös mozdulattal a krémrétegre csorgatunk belőle, majd lefedjük a lap tetejével.

A pudingos karamellkrémmel bevonjuk a tortát.

Kinyomóforma segítségével  halmokat nyomunk a torta tetejére.

Ezekre fektetjük a kis torta lap díszeinket.

Az egészet ismét “megöntözzük” sima karamellel.

(Egy helyre egyszerre ne öntsünk sokat, nehogy megolvassza a krémet,

ha már kicsit hűlt, térjünk vissza, ahova még szánnánk belőle! )

(Ha a két művelet közben  megszilárdul, melegítsük meg ismét. )

Helyezzünk a torta tetejére vagy szúrjuk bele csoki darabokat, esetleg reszeljünk is rá keveset

és tálalásig helyezzük hűtőbe.

DSCF0828

Tipp:

A mosogatásnál ne ijedjetek meg, a kőkeménnyé szilárdult karamell maradványok,

forró vízzel szépen eltűnnek! 😉

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Málna torta sütés nélkül

DSCF5790

 

Blogkóstoló 14. fordulójára készült ez a kis csoda, melynek háziasszonya

egyik kedvenc bloggerem Konyhalál 🙂

Moha mama blogját a –Mikor mennyi blogot kaptam 🙂

Mikor ellátogattam Moha mamához, első pillantásra beleszerettem, na ne értsétek félre,

Moha mama szedres csodájáról van szó! 🙂

Egyszerű, mutatós és nem utolsó sorban, az ünnepek utáni dőzsölés kellemes levezetése

ez a fantasztikus desszert.

A kevesebb néha több elve, tökéletesen érvényesül!

Azon túl még inspiráló is, mert újabb változatok elkészítésére ösztökél! 😉

Az eredeti változattól nem sokban tértem el.

A formán változtattam, így nálam kerek lett. 🙂

Illetve került a tetejére némi zselé réteg, egy könnyed befejezése képen a műnek.

Szeder helyett pedig, málna lett a főszereplő,

mivel nyáron került a fagyasztóba pár csomaggal a kertből.

Köszönöm Moha mama a nagyszerű receptet! 😉

DSCF5788

 

Hozzávalók:

kb. 20 dkg málna, párat tegyünk félre a tetejére

 

Málnás réteg:

2 dl víz

10-12 dkg kristálycukor

1 cs. vaníliás cukor

10 dkg búzadara

 

Pudingos réteg:

6 dl tej

2 cs. vaníliás puding

kb. 15 dkg kristálycukor

 

Piskóta:

24-es tortaformába: 12 db babapiskóta

(11 egész és 1 db a rések kitöltésére)

 

Tetejére:

1 cs. piros tortazselé

 

Elkészítés:

A vízben elkeverjük a kétféle cukrot, felforraljuk, majd belekeverjük a búzadarát és főzzük egy ideig.

Mikor kezd sűrűsödni, hozzáadjuk a málnát és összefőzzük, kis lángon, folyamatosan keverve, míg a búzadara teljesen meg nem dagad.

A pudingos réteghez, kevés tejben elkeverjük a pudingokat és a cukrot, majd a többihez keverve készre főzzük.

A torta formát kiöblítjük hideg vízzel és az aljára öntjük a málnás réteget.

Erre rendezzük a babapiskótát.

Majd ráöntjük a pudingos rétegünket és eligazítjuk, ha szükséges.

(Nem baj, ha még meleg kicsit a 2 krém, hisz így a piskóta is kellemesen átpuhul.)

Az egészet hagyjuk hűlni.

Mikor ez megtörtént, a zselét elkészítjük a tasakon található leírás szerint.

A torta tetejére terítjük, befejezés képen pedig rásorakoztatjuk a málnaszemeket.

A tortát a hűtőbe helyezzük pár órára.

Tipp:

Mielőtt a kapcsos forma oldalát levesszük a tortáról, késsel vagy simítóval, óvatosan válasszuk el a sütitől.

Más gyümölcsöket is használhatunk! 😉

Aki nem tud vagy nem szeret sütni de szeretné szeretteit meglepni, bátran szülinapi tortává is kinevezheti! 😉

DSCF5801

 

DSCF5823

 

DSCF5766

Karácsonyi kókuszkrémes csokitorta

Kép 17337

Tavaly Karácsonyra készítettem ezt a 3 szintes tortát, ami külseje ellenére abszolút  nem volt bonyolult.

Nézzétek csak 🙂

Tortalap egy adaghoz:

3 tojás

19 dkg cukor

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

0,75 dl olaj

0,75 dl meleg víz

2 púpozott ek. kakaópor

Ízlés szerint kerülhet bele, 1-1 ek. darált dió, csokidarabok és a narancs vagy citromhéj sem az ellensége 😉

Krém:

4 dl tej

15 dkg cukor

15-20 dkg kókuszreszelék

2 ek. keményítő vagy liszt

némi vanília aroma vagy cukor

15 dkg margarin

Külső díszítés:

500 ml növényi tejszín (pl. meggle cukrászhab)

1-2 cs. habfix

Elkészítés:

A tortalapokat külön megsütjük, az egyszerűen, csak fakanállal összekevert hozzávalókból, különböző méretű, sütőpapírral bélelt vagy kikent formákban. Rácson kihűtjük.

A krémhez, kevés tejben kikeverjük a cukrot, a lisztet vagy a keményítőt. A többi tejet, a kókuszt és vanília aromát hozzáadva csomómentesre hűtjük. Diónyi margarinnal hűlni hagyjuk.

Amikor kihűlt, a puha margarinnal összedolgozzuk.

A torta lapokat tálra helyezzük. Félbe vágjuk és megkenjük Őket. Így járunk el egészen a 3. kis lap feléig. Annak a tetejét már nem krémezzük.

Az előzőleg alaposan lehűtött és habfixszel keményre vert habbal, egy habzsák segítségével, kedvünk szerint bevonjuk. Lehet először csak simán átsimítani és a simított alapot díszíteni, ezt mindenki ízlése  szerint döntse el. 🙂

A tejszínt színeztetjük is, így akár ily módon is feldobhatjuk a tortát. 🙂

Tehetünk rá marcipán díszeket, szórócukrokat vagy nem ehető torta díszeket. Akár szaloncukor vagy gumicukor is lehet az éke.

Ha hiszitek, ha nem,  a zöld fenyő díszecskék az oldalán, spenóttal színezett tészták. Persze azokat nem ettük meg nyersen de igazán  jól mutatott!

Legyen nagyon kellemes és békés Karácsonyotok! 🙂

Epres torta Mikulásra

Kép 171442

Ezt a tortát még tavaly készítettem kislányomnak.  Jópofa marcipánfigurákra leltem, melyek kellően fokozták a hangulatot 🙂

Hozzávalók:

tortalap, laponként(2 db készült)

3 db tojás

19 dkg cukor

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

0,75 dl olaj

0,75 dl langyos víz

Krém a lapokra:

2 cs. eper puding

4 dl tej

18 dkg cukor

15 dkg margarin

Külső bevonat:

200-250 ml tejszín

piros ételfesték

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összekeverjük és előmelegített sütőben, kikent és lisztezett vagy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában kisütjük, 175 C°-on. (24-26-os forma)

Rácson hűlni hagyjuk.

A krémez a pudingokat kikeverjük egy kevés tejjel és a cukorral, majd a többi tejhez öntve, csomómentesre főzzük.

Diónyi vajjal összekeverve és/vagy folpackkal letakarva, hogy ne csomósodjon hűlni hagyjuk.

Amikor kihűlt a maradék puha vajjal fényes, selymes állagúra keverjük, gép segítségével.

A lapokat megfelezzük, majd az elsőt tálra tesszük és megkenjük a krémmel. A tetejét ismét, majd a második lap felére elosztjuk a maradék krémet.

Az előzőleg lehűtött tejszínt, habfixálóval és piros festékkel felverjük (A színezőt utólag is hozzáadhatjuk óvatosan belekeverve. Ha szeretnénk fehéren is hagyni tejszínt a díszítéshez, azt vagy tegyük külön tálba és úgy verjük fel, vagy az utólagos színezést válasszuk).

Amikor ezzel is megvolnánk, szépen egyenletesen kenjük be a tortát, elsimítva a habot.

A maradék habbal, pedig ízlés szerint díszíthetjük habnyomó segítségével.

A tetejére tehetünk különböző marcipánfigurákat vagy nyalókákat, esetleg szóró cukor díszeket 🙂

 

Feketeerdő torta

pizap.com13670564962961

Hozzávalók:

Tészta:

3 tojás

19 dkg cukor

19 dkg liszt

1 cs sütőpor

0,7 dl olaj

0,7 dl langyos víz

2 ek. kakaópor

 

Töltelék és díszítés:

fél l habtejszín

2 cs habfix

1 üveg meggybefőtt

1 cs vaníliás pudingpor cukor

2 kk. fahéj(a zselébe)

fahéj a tetejére

Elkészítése:

A tésztához a tojásokat ketté választjuk.

A sárgákat elkeverjük a cukor felével, majd alaposan beledolgozzuk a vizet és az olajat. A fehérjéket kemény habbá verjük a cukor másik felével, majd óvatosan beledolgozzuk a sárgákat és a sütőporral-kakaóporral elkevert lisztet is. Egy 26 cm-es tortaformába simítjuk a masszát, melyet előtte kivajaztunk és liszteztünk. 180 fokon tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt akkor két lapba vágjuk.

A krémhez meggyet lecsepegtetjük.

Félreteszünk díszítés gyanánt a tetejére, kb. 16 szemet.

A levében elkeverjük csomómentesre a pudingport, hozzáadunk 1-2 ek cukrot, fahéjat és a meggyet és készre főzzük kis lángon, majd hagyjuk hűlni.

A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük. Ha szükséges adhatunk hozzá porcukrot (ha nem édesített tejszínt használunk).

Miután kihűlt a piskóta az egyik lap tetejéből megpróbálunk, egy 1 cm-es karikát levágni. Ezt kiszúró forma segítésével kilyukasztgatjuk, majd az így kapott formákat félretesszük, ezek lesznek a díszeink a torta tetején.

Az alsó lapot, egy tortatálra tesszük. Elkezdjük habzsák segítségével díszíteni a következőképen: egy kört írunk le a torta lap szélén( kb 2 cm-es), amit aztán a megy zselé követ, szintén kör formában.

A meggyzselénél a kinyomó zsákra nem illesztek mintázót, csak a csövön keresztül nyomtam, hiszen a meggy eldugítaná.

Még egy kör hab következik, majd a maradék helyre, középen zselét teszünk.

A másik lapot ráhelyezzük az alsó lapra és ismét rétegezzük a tölteléket, de most megfordítjuk a sorrendet.

Zselé, hab zselé és középre hab.

Ettől sakktábla formát kap szeletelésnél.

A maradék habot, szépen rásimítjuk a torta külsejére, felül és oldalt egyaránt, majd csillag kinyomó segítségével feldíszítjük a tortánk tetejét.

Nagy mintákat nyomunk, erre helyezzük a kiszúróval készített piskótát, ferdén.

Szitálunk rá egy kevés fahéjat, mielőtt a meggy rákerül.

A nagy minták közé, kisebb mintákat nyomunk, erre jön a meggy.

A közepére zselét teszünk (ha marad) és ízlés szerint még habzsákkal díszíthető a teteje vagy oldala a maradék habból.

Esetleg csíkozhatjuk is az oldalát, mint jelen esetben Én is tettem.

Mákos guba torta

pizap.com13718344200001

Hozzávalók:

10 db kifli

20 dkg darált mák

1 l tej

1 citrom reszelt héja

20 dkg cukor

5 dkg margarin

2 tojás sárgája

 Krém:

1 cs. vaníliás puding

3 dl tej

10 dkg cukor

diónyi margarin

 Tetejére:

1 cs. habpor

1,5 dl tej

 Elkészítés:

A tejet a margarinnal, cukorral, citromhéjjal feltesszük melegedni épp, hogy csak a margarin elolvadjon.

A kifliket összevágjuk.

Ráöntjük a tejes keveréket, majd hozzákeverjük a mákot és végül a tojássárgáját is és jól átforgatjuk.

26-os torta forma aljába sütőpapírt vágunk a forma aljához szabva 

ha a kapcsos forma alján marad a torta védjük a kés élétől és nem feltétlenül kell más tálra tenni)

a forma oldalát kikenjük és zsemlemorzsával megszórjuk.

Beleborítjuk a mákos kiflit és 15-20 perc alatt megsütjük.

Kevés tejben kikeverjük a pudingport a cukorral és a többi tejhez öntve csomómentesre főzzük, majd kihűtjük.

Ha meghűlt hozzádolgozzuk robotgéppel a margarint.

A habport a tejjel felverjük.

Először a pudingot öntjük a kiflire, majd következhet a hab is.

A kiflik sarkával, cukorba mártott cseresznyével és kevés mákkal megszórva tálaltam, lehűtve.

 

Tipp:

A mákos guba torta készíthető még meggyel töltve, rumba áztatott mazsolával vagy különböző lekvárokkal megkenve.

Akár a tetejére is kerülhet meggy, piros torta zselével leöntve.

Vagy, a tojásoknál megmaradt fehérje kemény habbá verve és sütőben kissé megpirítva is lehet a torta  éke! 🙂

 

Málnás karottatorta

Kicsilányom egyik kedvenc gyümölcse a málna. Sokszor úgy lelegelgeti a  gyümölcsöt, hogy meg sem tudjuk kóstolni. 😀

Nemrég ültettük a málna töveket,  így az a kevés termés, amit megtudtam menteni a fagyasztóba került, az első adagból ezt a kellemes tortát készítettem, ami a málna mellett még azért is egészséges, mert a piskóta sárgarépa hozzáadásával készült.

Hozzávalók(tészta):

4 tojás

4 dkg margarin vagy vaj

15 dkg cukor

1 szál sárgarépa

1 cs. sütőpor

20 dkg liszt

kevés tej

A krém:

2 dl növényi tejszín, pl. Hulala

2 cs. vaníliás cukor

2 ek. mascarpone (házilag készítettem, 1 kis doboz tejfölt szövetbe csomagolva, vállfáról lógatva kicsepegtettem a savótól pár óra alatt)

1 citrom reszelt héja

málna ízlés szerint a tetejére, mirelit is lehet

Elkészítés:

Ha házilag készül a mascarpone, azt textilbe (pl. pelenka) csomagolva lógassuk le vállfa segítségével, alá egy tálkát téve, melyből pár óra  alatt a savó távozik, így ezt az időt vegyük figyelembe a torta előkészületei előtt.

A tortához elegendő mennyiséget 1 kis doboz tejfölből kapjuk. Készíthető fele tejföl, fele joghurt keverékéből is.

A tojásokat a puha margarinnal/vajjal,  és a cukorral fehéredésig keverjük.

Hozzáadjuk a tisztított és apróra reszelt répát, a sütőporral elkevert lisztet és annyi tejet, hogy sűrűn folyó tésztát kapjunk.

Sütőpapírral bélelt, 24-26 cm-es kapcsos tortaformába öntjük, elsimítjuk és tűpróbáig sütjük 180 C°-on, ez kb, 20-30 perc.

Rácson hűlni hagyjuk.

A krémhez a tejszínt felverjük kemény állagúra, majd óvatosan, lyukas fakanállal belekeverjük a vaníliás cukrot és a mascarponét ill. a reszelt citrom héjat.

Rákenjük a tortalapra, egyenletesen eligazítva, majd a tetejét málnával kirakjuk.

Hűtőben lehűtjük.

 

Csoki torta ganache krémmel töltve

Kislányom imádja a fagyit, szent meggyőződése lehet, hogy a földön létező összes fagylalt

“létformát” el kell pusztítania és ezért bizony mindent meg is tesz 😀

Ebből kiindulva a szülinapi tortájának is ezen téma köré kellett épülnie.

Bár maga a torta csokis ízesítésű lett, azért egy kis tutti-frutti krémmel töltött tölcsér is került rá díszítés gyanánt.

A tölcséreket rövid ideig lehet csak a tortán élvezni, hiszen elkezd megázni a krémtől, így röviddel az előtt tegyük rá, mielőtt átadjuk az ünnepeltnek.

Tehát akkor így készült a kétféle csokikrémmel töltött, kakaós fondant bevonattal megálmodott torta:

Hozzávalók:

tészta laponként:

3 egész tojás

19 dkg cukor

0,75 dl olaj

0,75 dl meleg víz

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

2 ek. kakaó

 

Ganache (ejtsd gánázs) krém:

Ahány dl tejszín, annyiszor 10 dkg étcsoki

jelen esetben 500 ml meggle cukrászhab és 5 tábla étcsoki került felhasználásra

 

Kakaós vajkrém a fondant alá (vékonyan kenve 2 laphoz elég kívülre):

1 cs. csokipuding

12 dkg cukor

3 dl tej

15 dkg margarin

 

Csokis fondant

kb. 1 kg porcukor

2 ek. méz

1 ek. zselatin

4-6 ek. víz

2-3 ek. kakaó

(ebből miután összeállítottam, kakaózás előtt vettem ki a színes pillangók számára, melyeket ételfestékkel színeztem meg)

 

Tutti-frutti krém

2 cs. tutti-frutti puding

15 dkg cukor

4 dl tej

15 dkg margarin

 

Dísz:

4-5 db édes tölcsér

 

Elkészítés:

fondantot lehetőleg előtte nap de legalább 6 órával a felhasználás előtt készítsük.

A zselatint vízben feloldjuk, gőz felett, beletesszük a margarint és a mézet, majd kb. 500 g átszitált cukorhoz adjuk.

Jól elkeverjük, gépet is használhatunk, közben tovább adagoljuk a cukrot a masszához, a kellő állag eléréséig.

Ha egyéb színeket is szeretnénk a kakaós fondanton kívül, akkor most jött el az idő, hogy kivegyünk belőle, a többit a kakaóval keverjük össze.

Vízzel lágyítható ill.,  ha kevesebb cukorral elérjük a megfelelő állagot,

 nem feltétlenül lesz szükség az 1 kg-ra.

Légmentesen, fóliába csomagolva, hűtőben pihentetjük, legalább 6 órát.

(Tippek  Hűtőben 2 hónapig eláll. 

Fagyasztani nem ajánlatos, viszont nem lehetetlen.

Használat előtt mikróban picit melegíthető a fondant.

 Mindig takarjuk le, ha éppen valamiért szünetet tartunk, hogy ne száradjon ki.

Margarinos kézzel, vízzel puhítható, ha kemény lenne.

A torta hűtőben vízfoltos lehet , ha mindenképpen hűtőbe kell tenni, akkor helyezzük dobozba!

Ha nagyon porcukros, vízzel fényesíthető és ismételt porcukrozással matthitható.)

 

Ganache-hez a tejszínt feltesszük a tűzre, felmelegítjük, beletördeljük a csokikat és addig melegítjük tovább időnként átkeverve, míg teljesen el nem olvad a csoki.

Hagyjuk kissé hűlni hűvös helyen, míg szépen vissza sűrűsödik.

Tepsibe terítve ez hamarabb megtörténik.

Ha sietnénk vele hűtőbe is tehetjük de ebben az esetben

Figyeljük, hogy ne legyen nagyon kemény, még jól kenhető állagában vegyük ki!

A tortalaphoz a hozzávalókat összekeverjük fakanállal és tűpróbáig sütjük kikent vagy sütőpapírral bélelt formában

(24-26-os forma)

 

vajkrémhez a pudingot kikeverjük kevés tejjel és a cukorral, majd a többi tejhez adva,  csomómentesre főzzük.

Diónyi vajjal összekeverve kihűtjük(bőrösödés ellen szükséges)

Amikor kihűlt a puha vajjal selymes krémmé keverjük, opcionálisan rumaroma is adható hozzá.

 

A tutti-frutti krémet ugyanúgy készítjük, mint a fenti kakaós vajkrémet!

A lapokat felezhetjük is vagy hagyhatjuk egyben is.

Az alsó alá tortacsipkét teszünk ill. Én szoktam írólapcsíkokat vágni alá, hogy ne kenjem össze a díszítésnél a csipkét.( ezeket a végén, óvatosan eltávolítom)

A lapokat megkenjük a ganache krémmel.

Ezután a vajas krémmel befedjük kívülről vékonyan, erre jön a fondant.

A fondantot, ha kemény mikróban nagyon rövid ideig melegíthetjük, Én a gázra tettem és a sütő melegétől kicsit fellágyult.

Margarinos kézzel is átgyúratjuk nyújtás előtt.

Porcukros deszkán, óvatosan kinyújtjuk ügyelve, hogy ne ragadjon le, inkább többször ellenőrizzük és figyeljük azt is, 

hogy nagyjából azért egyforma vastagságúra nyújtsuk, ami úgy 2-3 mm-er.

A “nyújtófát” -ami inkább műanyag legyen-, is porcukrozzuk, hogy arra se tapadjon rá.

Mikor elértük a megfelelő nagyságot , rátekerjük a nyújtófára és a tortára terítjük.

Az alját eligazítjuk, ha nincs simítónk, akkor a tenyerünkkel elsimítjuk az oldalát, tetejét és fondant vagy pizzavágó segítségével a torta alján levágjuk a felesleget.

Én most nem teljesen szabályosan simítottam rá, kissé “terítő” jelleggel tettem a tetejére, ráncokat képezve rajta.

A maradék fondantokat kedvünkre színezhetjük és ötletes díszeket készíthetünk kiszúró segítségével. Mint pl. a képen látható kis pillangók.

Végezetül, vizes ecsettel fényesíthetjük, a porcukros fondantot.

tölcséreket a tortába szúrjuk, habzsák segítségével megtöltjük és utána hamar el is fogyasztjuk, mielőtt összeesne vagy egyszerűen kiszedjük a tortából 😉

 

Tipp:

a Ganache-hoz keverhetünk még további felvert tejszínt, kb. 250-300 ml-t.

Keverhetünk hozzá vajat vagy tehetjük vajas pudingos krémbe is.

Meleg, még folyékony állapotában torta külső bevonására is használható!

Könnyű és gyors körtetorta

Hozzávalók:

3-4 körte (érett de nem puha)

2 tojás

10 dkg cukor a tésztába+  1 csapott ek. a süti tetejére

3,5 ek. liszt

1-2 ek. margarin+  egy kevés a forma kikenéséhez

1 csipet fahéj

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 C°-ra.

A margarinnal kikenjük a tortaformát (24-26-os méretű formát) .

Meghámozzuk a körtéket és karikára vágva leszeleteljük, kikerülve a magházat.

Verjük fel a tojásfehérjéket a cukorral, majd adjuk hozzá a sárgáját is és keverjük bele a lisztet is.

Tegyük a tésztát a tortaformába, rendezzük el rajta a körte szeleteket és szórjuk meg a fahájjal ill. a kristálycukorral.

Végezetül morzsoljuk rá a margarint, majd 175 C°-on süssük aranybarnára.

Tipp:

Almával is elkészíthető! 🙂

 

Suszter torta

Ez a finom és laktató sütemény, leves mellé remek főételként szolgálhat.

Dédimamám sokszor készítette jénaiban, kerek formában sütve, kizárólag saját maga által gyúrt tésztából.

Mindig ámulattal néztem, hogy milyen rutinnal, készült a tészta, melyet egy tészta készítő gép se vághatott volna szebben! 🙂

Hozzávalók:

a tészta(mely más sütik alapja is lehet, mint pl. az almás, mákos, meggyes, túrós stb….)

50 dkg liszt

12 dkg cukor

12 dkg zsír

1 pohár tejföl

1 cs. sütőpor

2 egész tojás

Összedolgozzuk, kétfelé vesszük a tésztát, nyújtjuk, alsó réteget kikent tepsibe terítjük.

Töltelék:

500 g széles metélt, ügyesebbeknek házi készítésű is lehet

Ízlés szerint dió és cukor keveréke, melyet a tésztához keverünk, szintén ízlé szerinti mennyiségű lekvárral, mely lehet barack lekvár, vagy akár más is, amit szeretünk.

Leegyszerűsítve készítünk egy diós lekváros tésztát 😉

A tölteléket az alsó tésztára borítjuk, egyenletesen eligazítjuk, majd befedjük a felső réteggel, amit villával megszurkálunk.

Előmelegített sütőben, 175 C°-on, kb., 20-25 perc alatt, aranybarnára sütjük.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

Bár torta néven szerepel, szögletes variációban, tepsiben is készülhet, lásd a képen is 🙂

 

Halloweeni sütőtökös, karamellkrémes torta

Tavaly készült ez a csúnyácska torta, ami eredetileg is cél volt, hiszen Halloweenkor nem a szépségre törekszünk 🙂

Blogom még nem volt, így csak most kerül fel a recept, hiszen blogot írni az idén tavasszal kezdtem el, Mérai Katalin

( Katafakanala gasztro oldal)  hatására, amiért ezúton is köszönetem fejezem ki Katának! 😉

Hozzávalók laponként:

3 tojás

19 dkg cukor

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

0,75 dl olaj

0,75 dl langyos víz

egy nagyobb tenyérnyi darab sütőtök vagy egy egészen kicsi egész tök

narancs színű ételfestéket adhatunk hozzá törekedve a tök szín elérésére

Krém:

4 dl tej

18 dkg cukor

2 cs. karamell ízesítésű pudingpor

15-20 dkg margarin ( ha valaki nem szereti a túl margarinos krémet kevesebbet tegyen bele, a fent határértékek között mozogva)

ételfestéket itt is használhatunk

Kép 16791

 

Elkészítés:

A tököt hagyományos módon megsütjük és hagyjuk hűlni.

A tészta hozzávalóit fakanállal kikeverjük, majd egy 24-26-os forma aljára(oldalát esetleg kikenhetjük de nem muszáj) kerek formában sütőpapírt szabunk és a sütőt előmelegítjük.

A tököt pürésítjük villával vagy botmixer segítségével és  ketté vesszük, majd az egyik felét az  első lap tésztájába keverjük, itt lehet használni gépi habverőt de nem kell sokáig dolgozni a tésztán.

A formába öntve tűpróbáig sütjük, rácson hűtjük, közben a második lapot is kisütjük az előzőek szerint.

A krémhez kevés tejben kikeverjük a cukrot és a pudingokat, majd a többi tejhez öntve csomómentesre főzzük. Kevés margarint hozzáadva(hogy ne csomósodjon) kihűtjük . Amikor kihűlt, hozzákeverjük a puha vajat és az ételfestéket.

A lapokat ketté vágjuk, vékonyan, egyenletesen lekenjük, majd egymásra sorakoztatjuk és ízlés szerint díszítjük kívülről a maradék krémmel, tejszínnel pl. szellemeket is formázhatunk a tetejére.

A boltokban kapható termékekkel is ötletelhetünk, ami lehet kukac vagy kígyó formájú gumicukor, szem formájú pillecukor,  ill.  Halloweeni ehető és egyéb tortadíszek közül is válogathatunk. 🙂

Szerintem a gyerekek igencsak díjazni fogják ezt az édességet 😉

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!