Tökös, mákos, meggyes rétes

Hozzávalók:

1 közepes főző tök

20 dkg darált mák

20 dkg porcukor+ a tálaláshoz, hogy szórni tudjuk

1 citrom reszelt héja

fél citrom leve és pár kanál meggylé (ha üveges de ez elhagyható)

2 maroknyi mazsola

1/2 üveg meggybefőtt vagy annak megfelelő mennyiségű friss meggy

kevés búzadara

olaj és tejföl a kenéshez

 12-es réteslap

Elkészítés:
A tököt legyaluljuk és enyhén megsózzuk, hogy levet engedjen.
A darált mákot kikeverjük a porcukorral, a citrom héjjal és levével ill. ha van a befőttlével.
Hozzáadjuk a mazsolát majd a kinyomkodott tököst is.
Begyújtjuk a sütőt.
Három réteslapot nedves konyha ruhára terítünk, megkenjük olajjal és a hosszanti szélétől pár centire megszórjuk végig búzadarával vékonyan egy keskeny csíkban.
Arra terítjük a mákos tököt és végig sorakoztatjuk meggyel.
A két végén szintén elhagyhatunk 1-1 cm-nyit, így nem folyik ki a töltelék.
A konyha ruhával megemeljük a réteslapokat és a segítségével feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
A többi lappal is így járunk el, összesen 4 rúd lesz a végeredmény.
  A rétesek tetejét olajjal és tejföllel megkenjük, majd kb. 20 perc alatt 
készre sütjük.
Melegen meghintjük porcukorral és szeletelve kínáljuk.
Tipp:
Ha a tök nem olyan zsenge előpárolhatjuk, úgy krémesebb lesz.
A meggy kihagyható és a mazsola is, aki esetleg nem szeretné. 🙂

Tovább a blogra »