Cukkini lekvár

Sajnos egy bőven termő körte, egy pár, egy éves málnatő és egy alig 2 éves barackfán kívül jelenleg nem igen van gyümölcs a kertben.

 Tervezzük az a fa és gyümölcs bokrok ültetését de azoknak növekedéséhez is idő kell, így abból gazdálkodunk , ami van és cukkini az van bőven, ezért lekvár is abból készül, sok más cukkinis fogás mellett.

Hozzávalók:

 1,5 kg cukkini (nekem 3 ment bele, 1 nagyobb és két kisebb, nem baj, ha picit több a mennyisége)

4-5 citrom

 1 tk. őrölt gyömbér

 50 dkg cukor

 1 cs.  3:1 zselésítő

 Elkészítés:

 A cukkiniket jók megmossuk és legyaluljuk vagy lereszeljük, ha zsenge akkor lehet hájjal együtt is.

 Ne reszeljünk túl hosszú csíkokat, kis darabokat vágjunk, hogy rövid legyen.

 Két citrom héját reszeljük hozzá , tegyük bele a gyömbért.

 A citromokat pucoljuk meg úgy, hogy a fehér részt is távolítsuk el ill. a magokat is, majd a vágjuk össze kis darabokba és adjuk a cukkinihez.

 Öntsük hozzá a zselésítőt és kezdjük főzni folyamatos kevergetés mellett forrásig.

 Ez rövid időnek tűnhet a cukkini elkészítéséhez de kevergetve lassabban kezd folyamatosan forrni.

 Amikor felforrt, adjuk hozzá a cukrot és hagyjuk lobogva forrni 2-3 percet.

 Töltsük tiszta üvegekbe( nekem 3 normál befőttes üvegnyi lett), tegyük rá a fedelüket és fordítsuk le azokat fejjel lefelé,

kb. 5 percig.

 Ezután már nincs vele dolgunk, el készült a cukkini lekvárunk,

melyet különböző süteményekbe,

 fagyira és palacsintába lehet tenni.

(Kaldeneker György ajánlásával)

Ananászos cukkini lekvár 
A fentiekhez hasonlóképen járunk el, annyi különbséggel, hogy hámozzuk a cukkinit  és itt csak 1 citrom leve szükséges, a gyömbérre itt nincs szükség, ill. egy ananászkonzervet hozzáadunk az elején.
A cukorhoz pedig 1 vaníliás cukrot keverünk.
Levendulás, fahéjas cukkinilekvár
+
Itt is hámozzuk a cukkinit.
3 db citromra lesz szükségünk, amit az első lekvárrecept szerint teszünk bele, pucolva, kockázva.
Gyömbér helyett 1-2 tk. fahéj kerül bele, valamint 3 tk. szárított levendulavirág.
Feltesszük főni 10 percig majd botmixerrel pépesítjük és újra főzzük.
levéve a tűzről hozzákeverjük, lehetőleg simára a dzsemesítőt.
Bármelyik receptnél variálhatóak a hozzávalók, pl. az elsőnél is helyettesíthető a gyömbér fahéjjal, valamint mézzel is megspékelhetőek a lekvárjaink!
  Szani konyhája a facebook-on is!

Tovább a blogra »