Sajnos egy bőven termő körte, egy pár, egy éves málnatő és egy alig 2 éves barackfán kívül jelenleg nem igen van gyümölcs a kertben.
Tervezzük az a fa és gyümölcs bokrok ültetését de azoknak növekedéséhez is idő kell, így abból gazdálkodunk , ami van és cukkini az van bőven, ezért lekvár is abból készül, sok más cukkinis fogás mellett.
Hozzávalók:
1,5 kg cukkini (nekem 3 ment bele, 1 nagyobb és két kisebb, nem baj, ha picit több a mennyisége)
4-5 citrom
1 tk. őrölt gyömbér
50 dkg cukor
1 cs. 3:1 zselésítő
Elkészítés:
A cukkiniket jók megmossuk és legyaluljuk vagy lereszeljük, ha zsenge akkor lehet hájjal együtt is.
Ne reszeljünk túl hosszú csíkokat, kis darabokat vágjunk, hogy rövid legyen.
Két citrom héját reszeljük hozzá , tegyük bele a gyömbért.
A citromokat pucoljuk meg úgy, hogy a fehér részt is távolítsuk el ill. a magokat is, majd a vágjuk össze kis darabokba és adjuk a cukkinihez.
Öntsük hozzá a zselésítőt és kezdjük főzni folyamatos kevergetés mellett forrásig.
Ez rövid időnek tűnhet a cukkini elkészítéséhez de kevergetve lassabban kezd folyamatosan forrni.
Amikor felforrt, adjuk hozzá a cukrot és hagyjuk lobogva forrni 2-3 percet.
Töltsük tiszta üvegekbe( nekem 3 normál befőttes üvegnyi lett), tegyük rá a fedelüket és fordítsuk le azokat fejjel lefelé,
kb. 5 percig.
Ezután már nincs vele dolgunk, el készült a cukkini lekvárunk,
melyet különböző süteményekbe,
fagyira és palacsintába lehet tenni.
(Kaldeneker György ajánlásával)