8 napos, dobálós, vödrös savanyúság

Hozzávalók:

egy 20 l-es műanyag vödör, jól záródó tetővel

1 l, 10%-os ecet

9 l hideg víz

22 dkg só

1 kg cukor

1 ek. köménymag

1 ek. szemes bors

1 ek. koriander,

1 ek. mustármag

12 db babérlevél

12 db meggyfalevél

3-4 szál torma

1 ek. nátrium-benzoát

1 lapos ek. borkén

kevés kaporszár

+ zöldségek, mint uborka, különböző paprikák, cukkini, tök, dinnye, patisszon, hagyma, káposzta, zöld paradicsom stb

A vödörbe kikeverjük a savanyúság levét adó összetevőket a fűszerekkel együtt,, jól elkeverjük fakanállal, majd a megtisztított zöldségeket is beletesszük.
Lezárjuk és naponta átkeverjük, hogy minden zöldséget jól érjen a lé.
8 nap az érési idő.
Az alaplé 1 évig használható folyamatosan, hűvös száraz helyen tartva.
Amikor már csak félig van a vödör vagy még addig sem , érdemes kiszedni belőle a zöldségeket, hogy tudjuk keverni a következő adagot! 😉
Nálunk szombaton lesz kész, meglátjuk, hogy sikerül! 🙂
Nagynénémék, akik gazdálkodnak, sokszor kínáltak ezzel a fajta savanyúval, remélem ez is olyan ízletesre sikerül! 🙂

Tovább a blogra »