Mákos cukkinis süti

Mivel nálunk abszolút favorit a cukkini és sok féle képen fogyasztjuk a sütemény félék sem maradtak ki a repertoárból.

Volt már cukkin lekváros rétes és volt csupacsokis is, így csak idő kérdése volt az is, mikor készül el a kedvencemmel, a mákkal 🙂

Eljött a nap is, múlt hétvégén ez volt a vasárnapi desszertünk.

Puha, omlós isteni eledel 😉

Hozzávalók:

2 bögre liszt

1/2-1 bögre darált mák

1/2 cs. sütőpor

1/2 kocka margarin (125 g)

1/2 bögre olaj

1 és 3/4 bögre kristálycukor

2 egész tojás

1 citrom reszelt hája vagy  némi citrom aroma

1 (kis) doboz natúr joghurt

1 cs. vaníliás cukor vagy helyettesítve, pár kupaknyi vanília kivonattal

1 kisebb cukkini kb. 2 bögrényi de, ha  picivel több, az  sem baj

só,

Tetejére:

1 tábla tortabevonó, 2 ek olaj

Elkészítés:
A cukkinit gyaluljuk le és sózzuk meg, hogy a felesleges lé eltávozzon.
Keverjük ki a cukrot a margarinnal.
Adjuk hozzá a tojást, majd az olajat is.
A lisztben elkeverjük a sütőport majd ezt is hozzáadjuk.
Következhet a mák -melyből először kevesebbet adunk meglátjuk, hogy tudjuk keverni,- majd  utána a citrom héjat ill. a joghurtot is hozzáöntjük.
Végül jöhet a jól kinyomkodott cukkini. 
Nyugodtan keverjük géppel az egészet, míg a liszt bele nem kerül kicsit magasabb, majd azt követően lassú, szinte csak keverő fokozaton.
Előmelegített sütőben kb 175°-on süssük sütőpapírral bélelt vagy kikent tepsibe, tűpróbáig.
Hagyjuk hűlni , majd a vízgőz felett felolvasztott, olajjal kevert tortabevonóval fedjük be a tetejét.
Óvatosan bánjuk vele, mert omlós, és puha a tészta.
Forróvízbe mártott, száraz késsel szeleteljük.
Tovább a blogra »