Bevallom őszintén, nagyon szeretem a dagadót!
Mondhatni, az egyik kedvenc húsfajtám.
Viszonylag nagy darabhoz juthatunk csont nélkül, így színhússal dolgozhatunk.
Akár szeletelve, natúr vagy különböző pácokkal készítve, sőt egészben sütve is remek, melyet kedvünk szerint tölthetünk.
Felszúrathatjuk a hentes bácsival/nénivel, vagy magunk is levégezhetjük otthon ezt a nem mindig egyszerű műveletet.
Fontos, hogy óvatosan bánjunk a késsel!
Közben azért a húsra is ügyeljünk, mert könnyű átszúrni ill. átlyukasztani.
Ha még is megtörténne, apró hústűkkel korrigálhatjuk.
Amikor a töltés elkészült nagyobb hústűvel zárjuk a nyílást vagy, ha nem áll rendelkezésre tű, be is varrhatjuk.
Mindkét idegen anyag eltávolításáról gondoskodjunk tálalás előtt!
Hozzávalók:
1 egész dagadó
1 nagyobb vagy két kisebb sűrített paradicsom konzerv
3 ek. méz
kakukkfű
só,
2-3 fehér paprika
igény szerint sajt
Töltelék:
1 fej hagyma,
2 fokhagyma
1/2 közepes cukkini
olaj, só, ételízesítő, bors, rozmaring
2-3 egész tojás
4 zsemle
zsemlemorzsa
petrezselyem vagy zeller zöldje
Elkészítés:
A dagadót megtisztítjuk, felszúrjuk.
Besózzuk minden oldalát, majd tepsibe helyezzük.
A paradicsompürét összekeverjük a mézzel, kakukkfűvel és alaposan átkenjük vele a húst,
-ha van-
ecset segítségével.
Ezt a műveletet készíthetjük órákkal sütés előtt vagy akár előző este is, hogy összeérjenek az ízek.
A töltelékhez összekockázzuk a hagymát, fokhagymát és felöntjük egy gondolattal több olajjal, mint egyéb esetben, mert ennek még szerepe lesz!
Ezekhez adjuk a magozott, felkockázott cukkinit, és hirtelen megpirítjuk az egészet.
Rövid idő alatt szinte teljesen puha is lesz a cukkini.
Ekkor elzárjuk és az olaj nagy részét egy üvegtálba öntjük.
A többihez, ha kihűlt, hozzáadjuk a vízbe áztatott és kicsavart zsemléket, a tojást,
a fűszereket, az apróra vágott zöldség vagy zeller zöldet.
Elkeverjük és hozzáadunk annyi zsemlemorzsát, hogy sűrű állaga legyen,
ezáltal összeáll és könnyű lesz betölteni.
A dagadó nyílását széthúzzuk és kanállal beletöltjük a töltelékünket.
Rászeleteljük a tetejére a paprikát.
Majd a félretett olajjal meglocsoljuk.
Felöntjük némi vízzel és előmelegített sütőbe tesszük, kb. 175 C°-on.
Mielőtt kész, sajttal szórhatjuk vagy sajtdarabokat is tehetünk rá.
A sütési idő nagyjából 2-2 és 1/2 óra, attól függően milyen vastag a hús.
Burgonyapürével, sült vagy pirított burgonyával, rizzsel vagy majonézes salátákkal tálaljuk.
Tipp:
A töltelékbe kerülhet elkapart sertés vagy csirke máj, vagy ezeket helyettesítve konzerv vagy friss kenőmájas
Majoránna vagy más zöld fűszer is variálható az elkészítésnél.
A gomba vagy fehérborba áztatott mazsola is nagyszerű kiegészítője.
Kockázott főtt tojást is keverhetünk a töltelékbe.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: