Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Karamellás pite

Aki ezt a sütit választja desszertül vagy vendégváró édesség gyanánt, mindenképpen egy nappal a tervezett debütálása előtt készítse el!!  🙂

Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg margarin
8 ek. tej
1 cs. sütőpor
20 dkg kristálycukor
2 tojás
50 dkg finomliszt
A krémhez:
10 dkg margarin
0,5 l tej
3 ek. liszt
30 dkg kristálycukor
Elkészítés:
tészta:
A sütőporos lisztből, margarinból, tojásból, cukorból és tejből, sima tésztát gyúrunk.
4 egyforma cipóra osztjuk és hűvös helyen 30 percig pihentetjük.
A cipókat, sütőlap nagyságúra nyújtjuk és egyenként kisütjük
laponként 10-15 perc alatta, kb 175-180 C°-on.
Krém:
Kis lángon karamellízaljuk a cukrot 
(ne kevergessük folyton, úgy hamarabb elkezdődik a  művelet)
Ezután hozzáadjuk ez előre megmelegített tejet.
Vigyázzunk a forró gőzzel, mert felfog habozni és futni!
Ha félrehúzzuk a lángról erre az időre könnyebb hozzáadni.
Adjuk hozzá a lisztet és főzzük sima, selymes krémmé.

                                     
                                               Ahogy elkezd forrni már jó is lesz.

Ha kihűlt , dolgozzuk bele a margarint.
Rétegenként kenjük meg a lapokat , majd hűvös helyen egy éjszakát pihentessük.
Nehezéket is tehetünk a tetejére pl. egy nyújtó deszkát.
Szeletelve, porcukorral meghintve kínáljuk. 🙂

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Sajnos csak most vettem, észre, hogy írtál! 🙁 Ha nagyobb a tepsi, akkor egyszerűen kisebbre kell nyújtani a tésztát! A krémbe puha margarint kell belekeverni, mert a hideg szokott kicsapódni. Ha ilyen előfordul, akkor nem kell megvárni, míg teljesen kihűl a krém, langyosan is belekeverhető a margarin. Mikor sütöm a lapokat egy kis tálba a tűzhelyre teszem a margarint és a sütő melege megteszi a magáét. Igazából a képen látható sütit, akkor csináltam először és sikerült, így csak a fenti okokra tudok gondolni, amiért nem lett szép a krém 🙁

  2. Dóra Szabó says:

    Megsütöttem, de nagyon nem sikerült! :(Sajnos nagyobb tepsim van, így nagyon vékonyak lettek a lapok. Ez még nem is lett volna nagy baj, de a krém…kihűlt a karamellás alap, hozzákevertem a margarint…pfff darabos lett, foltos. Hogy is mondjam. Olyan lett mintha ütötték volna egymást, nem értettem! 🙁 De azért összeraktam, meglátom mi lesz! 🙂

  3. Szani says:

    Örülök, hogy sikerült és, hogy ízlik! 🙂

  4. Szia,köszi!most sütöm másodszor és igen már csomómentesre kevertem a lisztet a hideg tejjel és a úgy jó lett!Köszönöm,üdv.Adrienne!

  5. Nem volt alatt nagy a láng? Mert csak arra tudok gondolni 🙁 A házilag gyártott krémekbe, mák, dió, kókusz krém stb általában így adjuk hozzá a lisztet. :/ Ilyenkor, ha biztosra akarsz menni, azt lehet tenni, hogy előtte kevés hideg tejben kikevered a lisztet, ha kell átszűröd és azt öntöd a krémhez, folytonos kevergetés mellett. Ez más krémeknél sőt habarásnál is működhet, hogy ne legyen csomós! 🙂 Vagy, ha jobban szeretet és szívesebben dolgozol vele, keményítőt is használhatsz! 😉

  6. Babu says:

    A lisztet csak ugy beleszórva csomós lett a krém!Nektek nem?Üdv.Adrienne!

  7. Természetesen a tésztába kerül, ez valóban lemaradt a felsorolásból, korrigálom! Nem linzertészta féle, ez inkább a szalalkális süteményekre hasonlít,, melyeknek kell egy kis pihenő fogyasztás előtt, persze attól függetlenül semmi akadálya annak, hogy porcukor kerüljön bele 🙂

  8. Moha says:

    A süti remekül néz ki, lenne egy kérdésem. A hozzávalóknál a tésztához szerepel 20 dkg kristálycukor, ezzel mi történik? Mert a receptben nem kerül bele a tésztába. Illetve ez nagyjából egy linzertészta-szerűség, ha a cukrot ebbe szánjuk, akkor nem jobb porcukorral készíteni?

  9. Nagyon mutatós és biztos nagyon finom sütemény!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!