Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Szilvás lepény

Ez egy olyan édes-gyümölcsös finomság, ami bizony szaftos 😀
Isteni sütemény, sőt  leves mellé is kiváló fő fogás!
Több változatban is készíthető.
Lehet dióval szórni, vagy mákkal, amitől kissé kávés jelleget kap.
Kaldeneker György (médiaszakács) reszelt marcipánt ajánl a tetejére.
Aki nem szereti a szilvát más gyümölcsökkel is dolgozhat! 😉

Hozzávalók:
Tészta:
2,5 pohár búzaliszt
1 pohár rétes liszt (ha nincs lehet teljes kiőrlésű is)
1/2 cs. friss élesztő
1/2 pohár langyos tej
3 ek. cukor
3 ek. vaj
2 dl langyos tej
2 tojássárgája
1 kk só
tetejére:
1 kg körüli szilva (magozottan mért mennyiség)
3/4 bögre barna cukor (sajnos nekem nem volt itthon így fehér cukor került rá)
2 tk fahéj
Ízlés szerint, aki kiegészítené- tehet rá diót, mákot vagy, kb. 10 dkg reszelt marcipánt

Elkészítés:
A fél pohár, cukorral kevert langyos tejben futtassuk fel az élesztőt.
A kétféle liszthez adjuk hozzá a sót, és a felfutott élesztőt, majd lassan adagolva dolgozzuk hozzá a tojásokat, az olvasztott vajat és a 2 dl langyos tejet.
Dagasszuk addig míg szépen összeáll és sima lesz, ami olyan 10 perces izommunka, dagasztógép hiányában 😉
Amikor készen vagyunk, meleg helyen, konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.
Míg kell a szilvát megmossuk, kimagozzuk.
A megkelt tésztát, lisztezett deszkán kinyújtjuk tepsi nagyságúra, de 1 cm-nél ne legyen vékonyabb!
Nekem, abba a lapos gáztepsimbe került, amibe a langallót és pizzát is sütöm.
A tepsit kikenjük, lisztezzük és beletesszük a tésztát, a végeit kissé felhajítjuk vagy rá a tepsire, hogy ne folyjon ki a szilva lé.
Eloszlatjuk a tetején a szilvát. 
Ekkor, ha szeretnénk mehet rá mák vagy dió is.
Majd követheti a 3/4 bögre cukor, amit szintén egyenletesen szórunk rá.
Ha kész a fahéjjal is meghintjük.
A marcipános változatnál most reszelnénk rá a tetejére.
Előmelegített sütőben, 175 C°-on  35 percig sütjük. 
Ez is sütőfüggő, így azt figyeljük, hogy az alja aranybarna legyen és a tetején a cukor és a szilva, szaftos egyveleggé alakuljon! 😉
Ha langyosra hűlt felszeletelve tálaljuk.
Egy igazi kalória bomba, melynek ízét és kalóriaértékét, egy kis tejszínhabbal tovább fokozhatjuk! 😀

.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!