Hozzávalók:
Tésztához:
1/2 kg liszt
5 dkg Rama margarin
2 db tojássárga
3 dkg cukor
2 dkg élesztő
1,5 dkg só
tej (a gyúrhatósághoz)
Krémhez:
15 dkg puha Rama margarin
13 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
citromhéjreszelék
mazsola
ízlés szerinti mennyiségű dió
Locsoláshoz:
1 dl tej
8 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral és egy pici langyos tejjel felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a Rama margarint a liszttel, sóval, tojássárgával, a felfuttatott élesztővel és a langyos tejjel. (Lágyra kell gyúrni)
Langyos helyen kelesztjük 1/2 órát.
Téglalap alakúra, fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Megkenjük a kikevert krémmel. (A krémhez a Rama margarint a cukrokkal, a citromhéjreszelékkel habosra keverjük, és hozzáadjuk a mazsolát.)
Ezután megszórjuk dióval, ki mennyit szeretne. ( Én azt mondom ne sajnáljuk belőle 😉 )
Alulról felfelé, mint egy tekercset, feltekerjük.
Feldaraboljuk kb 6 cm-es darabokra.
Kikenünk olajjal egy kuglófformát, tepsit vagy tortaformát, majd kristálycukorral megszórjuk, hogy ráragadjon.
Állítva /nem szorosan/ beletesszük a tészta darabokat a formába.
Ismét kelesztjük 1/2 órát.
Meleg sütőben (200 fok) kezdjük a sütést, majd mérsékeljük.
Félidőben a langyos, cukros, tejes keverékkel meglocsoljuk.
VIGYÁZZ! A kapcsos torta forma szivároghat alufóliát vagy tepsit tégy alá, ne csepegjen a sütőbe!
A Ferdinánd kalács készülhet, natúr vajasan, kakaósan és fahájasan is!