Diós Ferdinánd Kalács

                                                                              Hozzávalók:

                                                                   Tésztához:

    1/2 kg liszt

    5 dkg Rama margarin

    2 db tojássárga

    3 dkg cukor

    2 dkg élesztő

    1,5 dkg só

    tej (a gyúrhatósághoz)

Krémhez:

    15 dkg puha Rama margarin

    13 dkg cukor

    1 cs vaníliás cukor

    citromhéjreszelék

    mazsola

    ízlés szerinti mennyiségű dió

Locsoláshoz:

    1 dl tej

    8 dkg cukor

    1 cs vaníliás cukor

Elkészítése:

Az élesztőt a cukorral és egy pici langyos tejjel felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a Rama margarint a liszttel, sóval, tojássárgával, a felfuttatott élesztővel és a langyos tejjel. (Lágyra kell gyúrni)

 Langyos helyen kelesztjük 1/2 órát.

Téglalap alakúra, fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Megkenjük a kikevert krémmel. (A krémhez a Rama margarint a cukrokkal, a citromhéjreszelékkel habosra keverjük, és hozzáadjuk a mazsolát.)

Ezután megszórjuk dióval, ki mennyit szeretne. ( Én azt mondom ne sajnáljuk belőle 😉 )

Alulról felfelé, mint egy tekercset, feltekerjük.

 Feldaraboljuk kb 6 cm-es darabokra.

 Kikenünk olajjal egy kuglófformát, tepsit vagy tortaformát, majd kristálycukorral megszórjuk, hogy ráragadjon.

Állítva /nem szorosan/ beletesszük a tészta darabokat a formába.

 Ismét kelesztjük 1/2 órát.

Meleg sütőben (200 fok) kezdjük a sütést, majd mérsékeljük.

 Félidőben a langyos, cukros, tejes keverékkel meglocsoljuk.

VIGYÁZZ! A kapcsos torta forma szivároghat alufóliát vagy tepsit tégy alá, ne csepegjen a sütőbe!

A Ferdinánd kalács készülhet, natúr vajasan, kakaósan és fahájasan is!

Tovább a blogra »