Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Bolognai torta

Tagadhatatlanul kislányom egyik nagy kedvence a bolognai. Legszívesebben csak azt enné. Szerettem volna neki kedveskedni, így egy különleges formációt álmodtam meg, ezúttal tortaformában elkészítve. 🙂

Hozzávalók:

1/2 kg darált hús (jelen esetben fele sertés, fele marha darált húst használtam)

1 nagyobb konzerv paradicsompüré

1 szál sárgarépa

1 szelet zeller vagy halványító zeller (szárzeller)

1 hagyma

1-2 friss hámozott paradicsom húsa

friss bazsalikom ( szárítottal helyettesíthető)

kevés oregánó

olaj,

só, cukor, bors

sajt(reszelt vagy  lapka sajt)

500g penne tészta

24-es kapcsos tora forma

2 nagy darab alufólia

 

Elkészítés:

Összevágjuk kockára a hagymát, a sárgarépát és a zellert.

Kevés olajon sóval megdinszteljük, majd bele tesszük a paradicsompürét, cukrozzuk,

hozzáadjuk a fűszernövényeket és a borsot.

Kevés vizet teszünk hozzá, majd a húst is hozzá keverjük.

A hámozott paradicsomot, melynek a magját is eltávolítottuk, felkockázva hozzá adjuk.

Közben kifőzzük a penne tésztát sós, olajos vízben al dente, azaz ne főzzük túl puhára és ne kóstoljunk sokat belőle, mert minden darabra szükség lesz!

Ha kész leszűrjük, öblítjük!

Közben, ha már elvesztette a hús a nyers színét és kóstoltuk is a bolognai szószunkat, hogy igényel-e még bármilyen módosítást, el is zárhatjuk.

A torta formát nagyon kevés(!) olajjal bekenjük, ha van ecset azzal.

Oldalra fordítjuk és megkezdjük a tészta besorakoztatását, ami egy kis türelmet igényel.

A formát egészen a művelet elvégzéséig oldalt kell tartani, mert ha visszafordítjuk elborulhat a tészta.

Amikor elkészültünk alátesszük az alufóliát, ami legalább a forma oldalának közepéig ér.

Erre az ért van szükség, mert a szósz szivároghat a formából.

A tésztára öntjük a szószunkat, ráesszük a sajtot és betesszük a sütőbe.

Amikor a sajt elolvadt és szép színt kapott, akkor kész az egész fogásunk.

Kivesszük a sütőből és, ha kicsit hűlt késsel óvatosan végiglazítjuk a forma szélénél.

A kapcsos forma oldalát kinyitjuk és úgy lehúzzuk, hogy az alufólia még körbeölelje a bolognainkat, megtartva az esetleg eldűlni készülő tésztákat.

Frissen , bazsalikommal díszítve tálaljuk

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!