Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Fehér bableveles

Hozzávalók:

500 g száraz fehér bab

2-3 szál sárgarépa

1-2 szál fehérrépa

1 közepes fej hagyma

1/2 karalábé

1/2 zeller gumó

petrezselyem és/ vagy zeller zöld

ételízesítő, só, bors ízlés szerint

1 húsleves kocka

1 közepes burgonya

víz

Rántás:

(lazább állagú legyen, hisz a bableveles besűrűsödik, főleg, másnapra!)

liszt, olaj,

2 gerezd fokhagyma,

pirospaprika

Leves betét ajánlat: házi csipetke (1 tojás, só, liszt)

Elkészítés:

A babot pár órával az elkészítés előtt hideg vízbe áztatjuk.

Jól átmossuk, szűrőn keresztül is, hogy ne maradjon szennyeződés ill.- átnézzük nem zsizsikes-e.

Feltesszük főni kevés vízbe majd, ha forr leszűrjük, ezzel elkerüljük, hogy a gyomrot terhelje és felfúvódást okozzon!

Ezt követően ismét feltesszük főni a megtisztított és darabolt zöldségekkel(hagyma egészen). Beledobjuk a leveskockát, a vegetát, sózzuk, borsozzuk.

Amikor már majdnem kész, belekockázzuk a burgonyát és elkészítjük a rántást.

A kockára vágott vagy zúzott fokhagymát elkeverjük az olajba, adunk hozzá lisztet és figyelve le ne égjen,  aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadunk 1-2 fakanálnyi piros paprikát, majd a leveshez keverjük.

Ezután bele kerülhet a csipetke vagy más tészta féleség is.

Kóstoljuk, igényel-e további fűszerezést, majd elzárjuk.

Friss kenyérrel, tejföllel vagy kevés ecettel ízesítve tálaljuk 🙂

Tipp:

Mivel ez egy emberes adag, akár két napra is jóllakatja a családot, van esély rá, hogy másnapra besűrűsödik.

Ilyenkor öntsük fel és forraljuk össze 🙂

 

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!