Hozzávalók:
500 g száraz fehér bab
2-3 szál sárgarépa
1-2 szál fehérrépa
1 közepes fej hagyma
1/2 karalábé
1/2 zeller gumó
petrezselyem és/ vagy zeller zöld
ételízesítő, só, bors ízlés szerint
1 húsleves kocka
1 közepes burgonya
víz
Rántás:
(lazább állagú legyen, hisz a bableveles besűrűsödik, főleg, másnapra!)
liszt, olaj,
2 gerezd fokhagyma,
pirospaprika
Leves betét ajánlat: házi csipetke (1 tojás, só, liszt)
Elkészítés:
A babot pár órával az elkészítés előtt hideg vízbe áztatjuk.
Jól átmossuk, szűrőn keresztül is, hogy ne maradjon szennyeződés ill.- átnézzük nem zsizsikes-e.
Feltesszük főni kevés vízbe majd, ha forr leszűrjük, ezzel elkerüljük, hogy a gyomrot terhelje és felfúvódást okozzon!
Ezt követően ismét feltesszük főni a megtisztított és darabolt zöldségekkel(hagyma egészen). Beledobjuk a leveskockát, a vegetát, sózzuk, borsozzuk.
Amikor már majdnem kész, belekockázzuk a burgonyát és elkészítjük a rántást.
A kockára vágott vagy zúzott fokhagymát elkeverjük az olajba, adunk hozzá lisztet és figyelve le ne égjen, aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadunk 1-2 fakanálnyi piros paprikát, majd a leveshez keverjük.
Ezután bele kerülhet a csipetke vagy más tészta féleség is.
Kóstoljuk, igényel-e további fűszerezést, majd elzárjuk.
Friss kenyérrel, tejföllel vagy kevés ecettel ízesítve tálaljuk 🙂
Tipp:
Mivel ez egy emberes adag, akár két napra is jóllakatja a családot, van esély rá, hogy másnapra besűrűsödik.
Ilyenkor öntsük fel és forraljuk össze 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: