Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Almás tutaj

Hozzávalók:

500 g leveles tészta

15 dkg dió vagy diótöltelék

10 dkg vaj/margarin

cukor,

(diótöltelék esetén kevesebb kell)

2-3 alma

1 citrom,

vagy 4 kupaknyi citrom eszencia

1 egész tojás

1 tojás sárgája a kenéshez

 

Elkészítés:

1/2-1 megpucolt almát összekockázunk és egy lábasban a margarinnal/vajjal,

cukorral összefőzök.

Ezután beletesszük a diót, a citrom lereszelt héját és kifacsart levét vagy az eszenciát.

Mikor kissé meghűlt a tojást is belekeverjük.

A kiolvadt leveles tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk úgy, hogy

kb. 6 egyforma lapot kapjunk (ezek mérete saját ízlésre alakíthatóak, lehet nagyobb, kisebb)

Megkenjük a lapokat a masszánkkal, az oldalsó szélein 1 1/2 cm elhagyva.

Ezeket a  széleket visszahajtjuk, kissé lenyomkodjuk

(sütés során lenyílhat de ízén mit sem változtat 😉 )

A maradék almát anélkül, hogy megpucolnák negyedekre vágjuk, majd leszeleteljük

a szeleteket pedig a tutajra helyezzük egymás takarásában.(citromsavas vízzel átöblíthető, hogy világos maradjon)

 

 A tutajok szélét megkenjük tojássárgájával, az almát megszórjuk egy kevés kristálycukorral

és 175° C-on (világos) aranybarnára sütjük, hogy a krém ne száradjon ki, erre figyeljünk.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

Tipp: Vanília fagyival, joghurtokkal, pudinggal fokozható az ízhatás!

Fahéjhas porcukorral is ajánlanám ill. pirított mandulával.

Elkészítésnél is tehető bele fahéj, rumaroma, mazsola.

Címkék: , , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!