Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Szilvás lepény

 

Ez egy olyan édes-gyümölcsös finomság, ami bizony szaftos 😀

Isteni sütemény, sőt  leves mellé is kiváló fő fogás!

Több változatban is készíthető.

Lehet dióval szórni, vagy mákkal, amitől kissé kávés jelleget kap.

Kaldeneker György (médiaszakács) reszelt marcipánt ajánl a tetejére.

Aki nem szereti a szilvát más gyümölcsökkel is dolgozhat! 😉

Hozzávalók:

Tészta:

2,5 pohár búzaliszt

1 pohár rétes liszt (ha nincs lehet teljes kiőrlésű is)

1/2 cs. friss élesztő

1/2 pohár langyos tej

3 ek. cukor

3 ek. vaj

2 dl langyos tej

2 tojássárgája

1 kk só

tetejére:

1 kg körüli szilva (magozottan mért mennyiség)

3/4 bögre barna cukor (sajnos nekem nem volt itthon így fehér cukor került rá)

2 tk fahéj

Ízlés szerint, aki kiegészítené- tehet rá diót, mákot vagy, kb. 10 dkg reszelt marcipánt

 Elkészítés:

A fél pohár, cukorral kevert langyos tejben futtassuk fel az élesztőt.

A kétféle liszthez adjuk hozzá a sót, és a felfutott élesztőt, majd lassan adagolva dolgozzuk hozzá a tojásokat, az olvasztott vajat és a 2 dl langyos tejet.

Dagasszuk addig míg szépen összeáll és sima lesz, ami olyan 10 perces izommunka, dagasztógép hiányában 😉

Amikor készen vagyunk, meleg helyen, konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük.

Míg kell a szilvát megmossuk, kimagozzuk.

A megkelt tésztát, lisztezett deszkán kinyújtjuk tepsi nagyságúra, de 1 cm-nél ne legyen vékonyabb!

Nekem, abba a lapos gáztepsimbe került, amibe a langallót és pizzát is sütöm.

A tepsit kikenjük, lisztezzük és beletesszük a tésztát, a végeit kissé felhajítjuk vagy rá a tepsire, hogy ne folyjon ki a szilva lé.

Eloszlatjuk a tetején a szilvát.

Ekkor, ha szeretnénk mehet rá mák vagy dió is.

Majd követheti a 3/4 bögre cukor, amit szintén egyenletesen szórunk rá.

Ha kész a fahéjjal is meghintjük.

A marcipános változatnál most reszelnénk rá a tetejére.

Előmelegített sütőben, 175 C°-on  35 percig sütjük.

Ez is sütőfüggő, így azt figyeljük, hogy az alja aranybarna legyen és a tetején a cukor és a szilva, szaftos egyveleggé alakuljon! 😉

Ha langyosra hűlt felszeletelve tálaljuk.

Egy igazi kalória bomba, melynek ízét és kalóriaértékét, egy kis tejszínhabbal tovább fokozhatjuk! 😀

 

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!