Tejbegríz kicsit másként. Dobjuk fel, hogy kedvet csináljunk hozzá azoknak is, akik kevésbé rajongói eme ételnek 🙂
Hozzávalók: 1 l tej, 6 ek. cukor. 12 ek. búzadara, 2 tojássárgája,
1 cs. vaníliás cukor, 10 dkg vaj/margarin, fél üveg meggybefőtt, só
Az öntethez:
2 kispohár natúr joghurt, 4 ek. meggylé, 3 ek. cukor
Elkészítés:
A tejbe beletesszük a cukrot, a vaníliás cukrot, búzadarát és 1 kk. sót, majd csomómentesen készre főzzük.
Még melegen hozzá keverjük a vajat/margarint, kicsit meghűlve a tojássárgáját is hozzá keverjük.
Ha nem elég sűrű 2.-3 ek. zsemlemorzsa kerülhet még bele.
Vizes kézzel csippentünk a masszából, közepébe 2-3 szem meggyet teszünk és gombócokat formázunk belőle.
Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Ha feljön a víz tetejére elkészült a gombóc, szűrő kanál segítségével vegyük ki és tegyük tálra, hogy ne ragadjanak nagyon össze.
A joghurtöntethez, a 2 joghurthoz keverjük a meggylevet és a cukrot, majd meglocsoljuk a feltálalt grízgombócokat.
Mandulaforgáccsal, fahéjjal is fokozható.
Tipp: Hagyományosan, édes zsemlemorzsába, dióba vagy mákba is forgatható, csak óvatosan, mert kényesebb gombóc társaihoz képest! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: