A leves nálunk nagy kedvenc, ezért most elkezdtem bővíteni a repertoárt, na nem mintha ebben a hűvös időben rossz időzítés lenne 😉
Hozzávalók:
1 fej hagyma
2 közepes szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 fehér paprika
1 paradicsom
petrezselyem
olaj
só
bors
ételízesítő
fűszerpaprika
víz
a gombóchoz:
kb. 30 dkg burgonya
8-9 dkg liszt
1 tojás
só
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, kockázzuk, sós vízben puhára főzzük, félretesszük de még nem szűrjük le.
A hagymát felvágjuk, a zöldségeket kockázzuk.
A hagymát egy lábasban megpirítjuk kevés olajon, majd a sárgarépát és a fehérrépát is hozzáadva összepirítjuk pár perc alatt.
Félrehúzzuk a tűzről, szórunk bele piros paprikát és rászűrjük a borgúnya főző vízét, és forró vízzel kiegészítjük a mennyiséget. Beletesszük a kockázott fehér paprikát és a paradicsomot, sózzuk, fűszerezzük, ill. a petrezselymet is hozzáadjuk.
A burgonyát még forrón összetörjük és hűlni hagyjuk.
Beleütjük a tojást, a lisztet és összegyúrjuk.
Mikor a leves már majdnem elkészült, vizes kézzel, számunkra szimpatikus méretű gombócokat formázunk és a leveshez adjuk.
Miután a gombócok feljöttek a leves felszínére, még főzzük pár percet, majd elzárjuk és fedő alatt pihentetjük egy keveset.
Forrón tálaljuk! Tejföllel ízesíthetjük. 🙂