Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Smiley paprika, káposztával töltve

Vettem egy zsákocska paprikát a zöldségesnél, mert szoktam csak úgy natúr szeletelve eltenni télire lecsónak, vagy pörköltekbe, levesekbe.

Maradt ki jó néhány, így a 8 napos dobálós vödrös savanyút szeretem volna velük gazdagítani.

Karácsonyra pont jó lesz az ünnepi asztalon, így nálunk a paprika is vidám lesz aznap és Ránk mosolyog 😀

Hozzávalók:

a mennyiségek attól függnek, hány darabot készítünk

fehér paprika

1 piros( ami már bepirosodott vagy , ha nincs ilyen egy kápia vagy pritamin is jó lesz)

szemes bors-paprikánként 2 db

fehér káposzta

A vödrös savanyú alapleve, amibe aztán bármit dobhatunk, ami savanyítható .

egy 20 l-es műanyag vödör, jól záródó tetővel

1 l, 10%-os ecet

9 l hideg víz

22 dkg só

1 kg cukor

1 ek. köménymag

1 ek. szemes bors

1 ek. koriander,

1 ek. mustármag

12 db babérlevél

12 db meggyfalevél

3-4 szál torma

1 ek. nátrium-benzoát

1 lapos ek. borkén

kevés kaporszár

+ zöldségek, mint uborka, különböző paprikák, cukkini, tök, dinnye, patisszon, hagyma, káposzta, zöld paradicsom stb

Elkészítés:

A savanyú lé:

A vödörbe kikeverjük a savanyúság levét adó összetevőket a fűszerekkel együtt és jól elkeverjük fakanállal.

(mindig fa eszközöket használjunk! )

A paprikákat megtisztítjuk, csumájukat kivágjuk. A káposztát összevágjuk és a paprika közepébe töltjük.

A piros színű paprikát vékonyra lekarikázzuk, a karikákból pedig akkora darabokat vágunk, amiből a paprika szája/mosolya készül. Ennek két végét, óvatosan a káposztába szúrjuk.

A  borsból pedig szemeket teszünk a káposztába, kicsit megnyomkodva, hogy ne jöjjön ki.

Ezután óvatosan a lébe helyezzük, hogy a folyadék ne mossa ki a szemeket. Amennyiben ez megtörténne, később pótolhatjuk. 😉

Egyéb tudnivalók:

Lezárjuk és naponta átkeverjük, hogy minden zöldséget jól érjen a lé.

8 nap az érési idő.

Az alaplé 1 évig használható folyamatosan, hűvös száraz helyen tartva.

Amikor már csak félig van a vödör vagy még addig sem , érdemes kiszedni belőle a zöldségeket, hogy tudjuk keverni a következő adagot! 😉

 A smiley paprika bármilyen más üveges savanyúság lével is eltehető 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!