Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Diós Ferdinánd Kalács

Hozzávalók:

Tésztához:

1/2 kg liszt

5 dkg Rama margarin

2 db tojássárga

3 dkg cukor

2 dkg élesztő

1,5 dkg só

tej (a gyúrhatósághoz)

Krémhez:

15 dkg puha Rama margarin

13 dkg cukor

1 cs vaníliás cukor

citromhéjreszelék

mazsola

ízlés szerinti mennyiségű dió

Locsoláshoz:

1 dl tej

8 dkg cukor

1 cs vaníliás cukor

Elkészítése:

Az élesztőt a cukorral és egy pici langyos tejjel felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a Rama margarint a liszttel, sóval, tojássárgával, a felfuttatott élesztővel és a langyos tejjel. (Lágyra kell gyúrni)

Langyos helyen kelesztjük 1/2 órát.

Téglalap alakúra, fél cm vastagságúra kinyújtjuk. Megkenjük a kikevert krémmel. (A krémhez a Rama margarint a cukrokkal, a citromhéjreszelékkel habosra keverjük, és hozzáadjuk a mazsolát.)

Ezután megszórjuk dióval, ki mennyit szeretne. ( Én azt mondom ne sajnáljuk belőle 😉 )

Alulról felfelé, mint egy tekercset, feltekerjük.

Feldaraboljuk kb 6 cm-es darabokra.

Kikenünk olajjal egy kuglófformát, tepsit vagy tortaformát, majd kristálycukorral megszórjuk, hogy ráragadjon.

Állítva /nem szorosan/ beletesszük a tészta darabokat a formába.

Ismét kelesztjük 1/2 órát.

Meleg sütőben (200 fok) kezdjük a sütést, majd mérsékeljük.

Félidőben a langyos, cukros, tejes keverékkel meglocsoljuk.

VIGYÁZZ! A kapcsos torta forma szivároghat alufóliát vagy tepsit tégy alá, ne csepegjen a sütőbe!

A Ferdinánd kalács készülhet, natúr vajasan, kakaósan és fahájasan is!

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!