Feketeerdő torta

Hozzávalók:

Tészta:

3 tojás

19 dkg cukor

19 dkg liszt

1 cs sütőpor

0,7 dl olaj

0,7 dl langyos víz

2 ek. kakaópor

Töltelék és díszítés:

fél l habtejszín

2 cs habfix

1 üveg meggybefőtt

1 cs vaníliás pudingpor cukor

2 kk. fahéj(a zselébe)

fahéj a tetejére

Elkészítése:

A tésztához a tojásokat ketté választjuk.

A sárgákat elkeverjük a cukor felével, majd alaposan beledolgozzuk a vizet és az olajat. A fehérjéket kemény habbá verjük a cukor másik felével, majd óvatosan beledolgozzuk a sárgákat és a sütőporral-kakaóporral elkevert lisztet is. Egy 26 cm-es tortaformába simítjuk a masszát, melyet előtte kivajaztunk és liszteztünk. 180 fokon tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt akkor két lapba vágjuk.

A krémhez meggyet lecsepegtetjük.

Félreteszünk díszítés gyanánt a tetejére, kb. 16 szemet.

A levében elkeverjük csomómentesre a pudingport, hozzáadunk 1-2 ek cukrot, fahéjat és a meggyet és készre főzzük kis lángon, majd hagyjuk hűlni.

A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük. Ha szükséges adhatunk hozzá porcukrot (ha nem édesített tejszínt használunk).

Miután kihűlt a piskóta az egyik lap tetejéből megpróbálunk, egy 1 cm-es karikát levágni. Ezt kiszúró forma segítésével kilyukasztgatjuk, majd az így kapott formákat félretesszük, ezek lesznek a díszeink a torta tetején.

Az alsó lapot, egy tortatálra tesszük. Elkezdjük habzsák segítségével díszíteni a következőképen: egy kört írunk le a torta lap szélén( kb 2 cm-es), amit aztán a megy zselé követ, szintén kör formában.

A meggyzselénél a kinyomó zsákra nem illesztek mintázót, csak a csövön keresztül nyomtam, hiszen a meggy eldugítaná.

Még egy kör hab következik, majd a maradék helyre, középen zselét teszünk.

A másik lapot ráhelyezzük az alsó lapra és ismét rétegezzük a tölteléket, de most megfordítjuk a sorrendet.

Zselé, hab zselé és középre hab.

Ettől sakktábla formát kap szeletelésnél.

A maradék habot, szépen rásimítjuk a torta külsejére, felül és oldalt egyaránt, majd csillag kinyomó segítségével feldíszítjük a tortánk tetejét.

Nagy mintákat nyomunk, erre helyezzük a kiszúróval készített piskótát, ferdén.

Szitálunk rá egy kevés fahéjat, mielőtt a meggy rákerül.

A nagy minták közé, kisebb mintákat nyomunk, erre jön a meggy.

A közepére zselét teszünk (ha marad) és ízlés szerint még habzsákkal díszíthető a teteje vagy oldala a maradék habból.

Esetleg csíkozhatjuk is az oldalát, mint jelen esetben Én is tettem.

Címkék: , ,
Tovább a blogra »