Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Virág kalács

20131128 (1)Egy újabb kalács született! Ez is jól variálható, ami a tölteléket illeti és nem is túl bonyolult de még is látványos.

Gyerekeknek egy bögre kakaó mellé,  ideális reggeli vagy vacsora! 🙂

Hozzávalók:

A tésztához

2,5 dl tej ,

2,5 dkg élesztő,

50 dkg liszt,

5 dkg porcukor,

2 db tojássárgája,

7,5 dkg Rama,

csipet só,

A töltelék lehet:

fahéj-porcukor

kakaópor-porcukor

mák-porcukor keveréke

esetleg gesztenye, vagy bármilyen lekvár ízlés szerint,

kenéshez:

olaj

tej

DSCF4833

Elkészítés:

Kevés langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk.

A lisztet átszitáljuk, azután a kovásszal, a tojássárgákkal, a porcukorral, az olvasztott Ramával,

a sóval összegyúrjuk és a tésztát megdagasztjuk, legalább 10 percig, majd duplájára kelesztjük.

Finoman átgyúrjuk lisztezett deszkán és annyi darabra osztjuk, ahány kalácsot készíteni szeretnénk.

Egyenként, lisztezett deszkán kerekre nyújtjuk, lekenjük olajjal és megtöltjük a kívánt töltelékkel.

A széleit középre húzzuk és összefogjuk, megnyomkodjuk. Megfordítjuk és óvatosan ismét kerekre nyújtjuk, immár a töltelékkel a belsejében.

Ezután ollóval háromszög formákat vágunk úgy, hogy  a háromszögek metszései ne érjenek össze.

Majd egyenként jobbra  fordítva kihajtjuk a metszéseket, hogy a töltelék látszódjon. Eligazgatjuk, megkenjük tejjel

és hagyjuk kb. 20 percet még kelni.

Aztán előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, úgy 175 C°- körüli hőmérsékleten.

DSCF4837

Tipp:

A töltelék függvényében reszelhetünk gyümölcshéjat a tésztába, az összeállítása során.

Pl. diósba, mákosba citrom, a kakaósba narancs héjat 🙂

Címkék: , , , , ,

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!