Egy újabb kalács született! Ez is jól variálható, ami a tölteléket illeti és nem is túl bonyolult de még is látványos.
Gyerekeknek egy bögre kakaó mellé, ideális reggeli vagy vacsora! 🙂
Hozzávalók:
A tésztához
2,5 dl tej ,
2,5 dkg élesztő,
50 dkg liszt,
5 dkg porcukor,
2 db tojássárgája,
7,5 dkg Rama,
csipet só,
A töltelék lehet:
fahéj-porcukor
kakaópor-porcukor
mák-porcukor keveréke
esetleg gesztenye, vagy bármilyen lekvár ízlés szerint,
kenéshez:
olaj
tej
Elkészítés:
Kevés langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, azután a kovásszal, a tojássárgákkal, a porcukorral, az olvasztott Ramával,
a sóval összegyúrjuk és a tésztát megdagasztjuk, legalább 10 percig, majd duplájára kelesztjük.
Finoman átgyúrjuk lisztezett deszkán és annyi darabra osztjuk, ahány kalácsot készíteni szeretnénk.
Egyenként, lisztezett deszkán kerekre nyújtjuk, lekenjük olajjal és megtöltjük a kívánt töltelékkel.
A széleit középre húzzuk és összefogjuk, megnyomkodjuk. Megfordítjuk és óvatosan ismét kerekre nyújtjuk, immár a töltelékkel a belsejében.
Ezután ollóval háromszög formákat vágunk úgy, hogy a háromszögek metszései ne érjenek össze.
Majd egyenként jobbra fordítva kihajtjuk a metszéseket, hogy a töltelék látszódjon. Eligazgatjuk, megkenjük tejjel
és hagyjuk kb. 20 percet még kelni.
Aztán előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, úgy 175 C°- körüli hőmérsékleten.
Tipp:
A töltelék függvényében reszelhetünk gyümölcshéjat a tésztába, az összeállítása során.
Pl. diósba, mákosba citrom, a kakaósba narancs héjat 🙂
Kommentek