Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Céklás fasírt, hagymás édesburgonyával

DSCF4764

Első hallásra különösen hangozhat de valójában egy nagyon kellemes ízvilágot rejtő főételről van szó.

Ahogy a cékla illik egy süteménybe, úgy bizony illik a darát húsba is,  aki pedig nem hiszi járjon utána, vagyis készítse el! 😉

Hozzávalók:

min. 0,5 kg darált hús ( lehet bármilyen akár két féle keverékkel is, Én marha és sertés darát húsból készítettem) 

1 kisebb cékla

2 csapott ek. torma (kész, üveges bolti)

2-3 szikkadt zsemle

1 egész tojás

2 gerezd fokhagyma

1 tk. só

bors

kevés zsemlemorzsa

Köret:

5-6 db édesburgonya

egy közepes fej hagyma

olaj

kakukkfű

rozmaring

DSCF4779

Elkészítés:

A húshoz adjuk a fűszereket, a tojást a reszelt vagy kinyomott fokhagymát, a tejbe vagy vízbe áztatott , majd kinyomkodott zsemléket.

Belereszeljük a céklát a reszelő nagyobb lyukán, majd annyi zsemlemorzsát teszünk bele, ami kellemesen összefogja, ez kb 2 csapott ek. -nyi mennyiség.

Alufóliával bélelt kenyér sütő formába tesszük vagy hagyományos módon sütjük, mint a fasírtot általában, azaz zsemlemorzsával szórt tepsi közepére helyezve,  hosszúkásan formázva. Némi olaj és víz aláöntésével.

Ha kisebb formába vagy tepsibe készül, akkor a köretnek is lesz helye mellette egy külön tepsiben, amit a következő módon készítünk be.

A burgonyát meghámozzuk. Lekarikázzuk vagy cikkekre vágjuk, tepsibe rendezzük.  A hagymát kockára vagy szintén cikkekre vágva rászórjuk, majd sózzuk és fűszerezzük friss vagy szárított fűszerekkel. Kevés vizet és olajat teszünk alá.

Mindkét finomságot, egyszerre vagy külön, kb. 175-180 C°-on készre sütjük úgy 40-45 perc alatt.

A burgonyát időnkét forgassuk át. A fasírtot pedig, ha hagyományos módon készül locsoljuk meg a saját szaftjával.

A színétől ne ijedjünk meg, nem maradt rose, csak a cékla jelenléte látható! 😉

A különleges fasírozott és a burgonya édeskés íze együtt, nyerő páros a tányéron! 🙂

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!