Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Szőlő-körte dzsem

Kép 17135224

Nagyon szeretek új és érdekes lekvárokat és dzsemeket felfedezni.

Nem szerettem volna, hogy a szőlő véletlenül is kimaradjon, így természetesen került üvegbe belőle is, a körte pedig tökéletes ráadás!

Egy kedves hölgy ismerősöm tesztelte, számára is bevált a recept, így bátran ajánlom!

Arról nem is szólva, hogy a szőlő milyen egészséges,  télen remek vitaminforrás válik belőle! 😉

Hozzávalók:

kb. 3 kg szőlő-jelen esetben fekete

30 dkg cukor

2 ek. méz

1 citrom leve

ízlés szerinti mennyiségű körte, lehet csak 1-2 db de, aki nem szereti ki is hagyhatja belőle

1 cs. 3:1-ben dzsemfix( sűrű állag eléréséhez több is tehető)

Elkészítés:

A szőlőt jól megmossuk, sőt hagyhatjuk kicsit ázni, hogy minden bogár és szennyeződés kellően eltávozzon.

A szemeket leszedjük a szárról és kinyomjuk belőle  a gyümölcshúst.

A héjat félretesszük.

A gyümölcshúst átforraljuk, majd szitán átszűrjük.

Ezután ismét főzzük, ezúttal a szőlőhéjjal, mézzel, a megtisztított, felkockázott körtével, a citromlével és cukorral együtt.

Úgy 25 percig főzzük így együtt, majd a dzsemfixet is beletesszük, és még további 2-3 percig főzzük.

Ha mód van rá műanyag, vagy rozsdamentes merőkanállal tiszta üvegekbe merjük,

melyeket miután jól lezártuk, 5-10 percig fejre fordítunk.

Tipp:

Ha nem zavar a fogad alatt ropogó de egészséges szőlő mag, akkor egyszerre is odatehető!

Lekvár is készíthető belőle, kihagyva a körtét is. Ez esetben a szőlő szemeket átforgatjuk turmixgépbe, vigyázva, hogy a magokat ne zúzzuk szét  túlságosan.

Átszűrjük kanál segítségével és az így kapott gyümölcshúst főzzük kb. 5-10 percig a cukorral és végül a dzsemfixszel. A citromlé itt is használható.

Itt a szőlő mennyisége növelhető!

A szőlő dzsem ill. lekvár frissen őrölt fekete borssal-akár belefőzve vagy utólag ízesítve azzal-, pikánssá tehető és húsok mellé is ideális kísérő válhat belőle!

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!