Nem csak körtéből készíthetjük, bátran dolgozzunk különböző fajtájú almával is! 😉
Hozzávalók:
1 cs. leveles tészta
kb. 5-6 egész körte( ez mérettől is függ, ha kisebbek, akkor többre is szükség lehet)
kristálycukor
fahéj
2 tojássárgája
Elkészítés:
A körtéket megpucoljuk.
Elfelezzük, magházat óvatosan eltávolítjuk.
A kristálycukorba fahéjat keverünk, melyben megforgatjuk a körtéket.
A cukros-fahéjas körtéket, egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Ezután kinyújtjuk a leveles tésztát, melyből egy keveset félreteszünk, amiből majd a körte levelei készülnek.
A leveles tésztából, a körték méreteihez képest, némileg nagyobb kockákat vágunk, mellyel beburkoljuk a gyümölcsöt.
A leveles tészta kockát úgy tesszük a körtére, hogy egy-egy csöcsük kerüljön a körte tetejéhez, ebből lesz ugyan is a kis szára.
A leveles tésztát szépen aláhajtjuk, kissé megnyomkodjuk.
A tetején hagyott kis tészta csücsköt pedig kicsit megnyomkodjuk, szárra hasonlatosra formázva.
Mikor az mindegyiket elkészítettük, a maradék tésztából, kiszúró segítéségével leveleket szaggatunk, melynek egyik végét a szárhoz nyomjuk.
Akinek nincs levél formájú kiszúrója, késsel is próbálkozhat elérni a kellő formát.
A kész körtéket végül villával megszurkáljuk és lekenjük a felvert tojássárgájával.
Én egy kis maradék fahájas cukorral is megszórtam.
Előmelegített sütőben, 175-180 C°-on aranybarnára sütjük.
Kellemes krémekkel, öntetekkel is kínálhatjuk, mint vaníliás, csokis, kókuszos vagy bármilyen gyümölcsös.
Nálunk egy Kókuszos–Tejszínes mogyorós krém lett a kísérő.
4 dl tejben 2 ek. mogyorókrémet feloldottam, tettem hozzá cukrot, vanília és tejszínes mogyoró aromát.
2 -ek kókuszreszeléket, majd mikor már forrni kezdett -2 lapos ek-nyi keményítővel sűrítettem.
Tipp:
A körte alsó magháztól megszabadított mélyedésébe egy kockányi csokoládét is csomagolhatunk, mely kellemes és finom meglepetés lehet, mikor beleharapunk! 😉
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: