Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Mángold töltike

Kép 17135243

 

Jó pár  recepttel elvagyok maradva, így van ez a jó kis mángold töltikémmel is!

A mángold még késő ősszel is szépen zöldellt a kertbe. Ha letakarjuk avarral télire, már tavasszal bőven hozza a leveleket, ellátva minket ismét egészen őszig.

Nagyon jól használható, mert bír a spenót és a káposztafélék tulajdonságaival, így bátran kísérletezhetünk vele. 😉

Hozzávalók:

Töltelék:

min. 50 dkg darált hús,

1 tk. só

őrölt bors

egy kis fej hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1 egész tojás

1 púpozott tk. pirospaprika

1/2-3/4 csésze rizs, (2 dl-es csészében mérve)

1 csapott kk. majoránna

Szaft:

1 közepes hagyma

olaj

1-2 tk. pirospaprika

víz

1-2 tk. liszt( sűrítés céljából)

2-3 babérlevél,

rozmaring,

Amire még elengedhetetlenül  szükségünk van:

mángold levelek( ahány tölteléket szeretnénk)

Kép 17135234

Elkészítés:

A darált húst sózzuk, borsozzuk,  tegyük bele a majoránnát és pirospaprikával ízesítsük. Beleütjük a tojást, az apróra vágott hagymát, a zúzott vagy apróra vágott fokhagymát. Az előzőleg félig megfőzött rizst is adjuk hozzá.( kb. 20 perc előfőzés, kevés sóval, annyi vízzel, hogy ellepje. Ha nem issza be a vizet főzés közben, szűrjük és csepegtessük le)

A mángoldot alaposan mossuk meg, hagyjuk lecsepegni és vágjuk ki a vastagabb szárrészt a levelek végén, éppen úgy, mint amikor töltött káposztát készítünk.

Tegyünk bele valamennyi tölteléket, mely mennyiséget a levél mérete tesz függővé.

Közben vágjuk apróra a nagyobb hagymát. Pirítsuk meg kevés sóval olajon, szórjuk meg pirospaprikával, mint a pörkölteknél szoktuk, engedjük fel kevés vízzel,  liszttel sűrítsük  a szaftját, majd még tegyünk hozzá vizet, ezt követően rendezzük bele a töltelékeket.

A maradék leveleket vágjuk fel és szórjuk rá ill. közé.

Tegyük bele a babért és szórjuk meg rozmaringgal, majd főzzük puhára.

Melegen tejföllel, friss kenyérrel tálaljuk.

Tipp:

A mángold leveleket nem ajánlanám előfőzni, mert akkor képlékenyebb, így kicsit nehezebb betölteni, de nem lehetetlen! Ha marad ki töltelék, simán gombóccá formázva tegyük a töltelékek közé! 😉

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!