Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Mikulás váró torta

DSCF5082

Ahogy az előző Miki tortánál ígértem, az ideiről is hozom a beszámolót!

Most nem tejszínes bevonattal, hanem fondant-tal készült és csak csöpp méretben, a csöpp emberkémnek 😀

Ma lesz a premiere, mert tegnap, azaz 5.-én már nem maradt rá idő, hogy felvágjuk, mert nagy volt az esti izgalom, kikészíteni a tejet, a mézeskalács szívet a Mikulásnak és természetesen a répát a rénszarvasoknak 🙂

Aztán, mivel este érkezett hozzánk, örömködés volt a csokinak és a Mikulás által, a Tőle kapott levélben már előre beígért köntösnek 🙂

Akkor jöjjön a recept:

Hozzávalók:

Fondant:

1 kg porcukor átszitálva

1 ek. zselatin

1 ek margarin

2 ek. méz (nálam házi készítésű Pitypang szirup)

4-6 ek. víz

(ez egy nagy tortára elég Én csak a felét készítettem fele mennyiségből, de hátha Te nagyban gondolkozol 😉 )

Tortalap:

18-as formába készült:

3 tojás

19 dkg cukor

19 dkg liszt

1 cs. sütőpor

0,75 dl olaj

0,75 dl langyos víz

mogyoró aroma (maxaroma) ízlés szerint

dió aroma(maxaroma) ízlés szerint

2 ek. kakaó

Krém:

4 dl tej

2 ek. liszt vagy keményítő

15 dkg cukor

mogyoró és rum aroma, ízlés szerint

15 dkg margarin

DSCF5079

Elkészítés:

fondant-hoz:

A vízhez  gőz felett hozzákeverjük a zselatint, majd a margarint, míg el nem olvad ill. a mézet.

Ezt a keveréket a cukorhoz keverjük és összeállítjuk, míg gyúrhatóvá nem válik, illetőleg elosztva adagonként színezzük, amilyenre szeretnék.

Ezután folpackba csomagolva hűtőbe tesszük. (ez lehet  több óra, egy nap vagy csak , míg az előkészületetek tartanak)

Ezalatt a tészta hozzávalóit fakanállal összekeverjük és  vagy egyben vagy felezve kisütjük, tűpróbáig, kikent vagy papírral bélelt formában. (175 C°-on) Ha nagy tortát készítesz 24-es vagy 26-oshoz is elég egy normál lap lesz belőle.

Rácson hűlni hagyjuk.

DSCF5073

A krémhez, kevés tejben a cukorral együtt csomómentesre keverjük a lisztet vagy a keményítőt.

Hozzáadjuk az aromákat és sűrűre főzzük(valamennyit még sűrűsödik míg hűik)

Miután kihűlt beledolgozzuk a margarint és megkenjük a tortalapok közepét és nagyon vékonyan a torta külső részeit is, így előkészítve a fondant-os bevonásra.

A fondant-ot porcukorral szórt felületen kinyújtjuk, nem túl vékonyra és a tortára terítjük.

Az alsó részt eligazítjuk, majd vágóeszközzel(pl. pizzavágó, ha más nincs) szépen elvágjuk a felesleget.

A többi fondant-ból kiszúróval vagy egyéb más eszközzel mintákat készítünk. Tehetünk rá marcipán vagy saját magunk által készített figurát, szóró cukrot stb.

Jó kreatívkodást!! 😉

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!