Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Zserbó-Klasszikus recept

Kép 17136054

Egyik nagy kedvencem, még gyerekkoromból!

Dédnagymamám mindig készített az ünnepekre, hagyományosan, kakaós bevonattal.

Igaz Én már a kényelmesebb változattal, torta bevonóval zárom a műveletet,  azért a régi ízek így is visszaköszönnek.

Ezért  nálam Karácsonykor ez a desszert kihagyhatatlan! 😉

Diós zserbó

Hozzávalók kb. 48 szelethez:

A tésztához:

1/2 dl tej

1 kockacukor

25 g élesztő

500 g finomliszt

250 g vaj/margarin

100 g porcukor

1 tojás

1 tasak vaníliás cukor

1 csipet só

1 dl tejföl

A töltelékhez és a mázhoz:

300 g darált dió

200 g porcukor

1 citrom reszelt héja

300 g barack lekvár

200 g tortanbevonó étcsokoládé-2 ek. olaj

Kép 17136217

A tésztához a tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a kockacukorral és az élesztővel, meleg helyen felfuttatjuk.

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, az élesztős tejet, a tojást, a vaníliás cukrot, a sót és a

tejfölt,összegyúrjuk, cipót formálunk belőle.

A töltelékhez a darált diót, a porcukrot és a reszelt citromhéjat összekeverjük.

Sütőpapírral kibélelünk egy kb. 30×40-es tepsit.

A cipót 4 részre vágjuk és cipócskákat gömbölyítünk belőle.

Lisztezett munkalapon, tepsi nagyságúra nyújtjuk az első cipót, a tepsibe terítjük, megkenjük a baracklekvár

egyharmadával, és megszórjuk a cukros dió felével.

Tetejére fektetjük a második cipóból nyújtott lapot, megkenjük a baracklekvár felével, megszórjuk a cukros dió felével,

aztán a harmadik cipóból nyújtott lap, a maradék lekvár és cukros dió következik, végül a negyedik tésztalap.

Tetejét villával megszurkáljuk, a széleket lenyomkodjuk, letakarjuk.

1 órán át hagyjuk kelni.

180° C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, majd a tepsiben hagyjuk kihűlni.

A mázhoz a csokoládét felaprózzuk, meleg vízbe állított lábaskában felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal,

(hogy hígabb és kenhetőbb legyen). A tésztalap tetejére öntjük, egyenletesen elsimítjuk, és hagyjuk

egészen megdermedni.Fogyasztásig hűvös helyen de nem hűtőben tartjuk.

Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt késsel szabályosan körbevágjuk a tésztalapot, és tetszés szerinti

kockákra vagy szeletekre vágjuk és ízlésesen tálaljuk.

Sokáig eltartható, napról-napra finomabb lesz. MÉLYHŰTHETŐ!

Címkék: , , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!