Egy régi de ismerős íz, a nagymamák és dédmamák konyhájából.
Hiába van, ami csak zsírral készítve az igazi és bizony a hókifli ide tartozik.
Nagyon kiadós ez az adag, szép termetes és formás kifliket gyárthatunk belőle.
Ha beleharapnál a múltba, akkor szívből ajánlom! 😉
Hozzávalók:
20 dkg zsír
40 dkg rétesliszt
egy csipet só
1 kis doboz tejföl
Töltelék:
kb., 10-12 dkg mák vagy dió
1 cs. vaníliás cukor
porcukor ízlés szerint, egyéb esetben 1-11/2 ek.
1 közepes citrom reszelt héja
kevés rumaroma( kihagyható)
illetve, annyi tej, hogy sűrű de semmiképpen sem száraz tölteléket kapjunk.
Továbbá tehetünk bele csoki vagy mogyorókrémet és sűrű lekvárokat,
akár valami különlegeset is 😉
Végén a hempergetéshez:
1 cs. vaníliás cukor
kb. 6 dkg porcukor
Elkészítés:
A lisztbe szórjuk a sót, majd elmorzsoljuk benne a zsírt, hozzáadjuk a tejfölt és
összeállítjuk cipó formára, ezután 1/2 órát pihentetjük.
Közben összeállítjuk a tölteléket.
A tésztát 2-3 részre osztjuk, úgy könnyebb dolgozni vele és lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk.
(Nem jó, ha vékony, így lesz tökéletes és így jó beleharapni 🙂 )
Egy nagyobb pogácsaszaggatóval vagy bögrével (nálam ez 9 cm-er volt) kiszaggatjuk.
Az egyik felére teszünk egy csapott tk. tölteléket, majd felcsavarjuk.
Kicsit lesimítjuk a hajtást és a végeket, végül kifli formára igazítjuk.
Mindegyik tésztával így járunk el, a maradék tésztákat összegyúrjuk
és ismét kinyújtjuk, szaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük Őket, majd előmelegített sütőben, 175-180 C°- on világosra sütjük, kb. 20-25 perc alatt.
(Sütőnként eltérhet! )
Ahogy kisült- még forrón- , alaposan meghengergetjük a vaníliás porcukros keverékbe.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: