Kutyus zsemle

Korábban már készült nálunk kutyus zsemle de most ismét eljött az ideje.

Hogy miért?

Katucikonyha  a háziasszonya a VKF! jelenlegi fordulójának,

 melynek témája:

Azt hiszem ez a pályamű épp megfelelő lesz! 🙂

Hozzávalók:

2 dkg élesztő

2-2,5 dl tej

2 ek. cukor

1 egész tojás

1 tk. só

60 dkg liszt

1 kis doboz natúr joghurt

Elkészítés:
1 dl langyos tejben, a fele cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a joghurtot, a felvert tojást, a sót 
 a maradék cukrot és langyos tejet, majd végül a felfutottat élesztőt is.
Jól összedolgozzuk és megdagasztjuk, legalább 10 percig!
Némi izommunkát igénybe vesz 😛
Ezután meleg helyen megkelesztjük.
Ha megkelt, 8-9 egyforma részre vágjuk.
Kicsi de széles cipókat formázunk(ezt elfelejtettem lefotózni, na majd legközelebb 😉 )
 Két végén bevágjuk, ez lesz a kutyus füle.
Megkenjük őket felvert tojóssal, ha szeretnénk szezámmaggal is megszórhatjuk.
Veszünk 3 szem mazsolát, 2 db lesz a szeme, egy az orra.
Ha ez is kész, ismét kelesztjük. Amikor már szép nagyok, előmelegített sütőben, 
kb. 180 °-on szép aranyszínűre vagy barnára sütjük.
Persze sütő függő!
Figyeljük a vége felé, nehogy az alja megsüljön és kemény legyen.
A csöppségeket biztosan leveszik a lábukról, ahogy félbevágva megpakoljuk a kiskutyus zsemléket, mintha csak kutya szájában tálalnánk a finomságokat 🙂
Egy gyermekzsúrra pl. remek ötlet lenne! 😉
Kerülhet bele hamburgerhús ill. a felvágottaktól a sajtokig bármi vagy éppen az, ami a csöppségünk kedvenc csemegéje.
A hagyományos hamburger zsemle receptje ugyanez, azzal a különbséggel, hogy 
kerek formákat készítünk, ezeket is tojással kenjük és szezámmal szórjuk.
Tovább a blogra »