Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Jókai bableves

Kép 185

Egy igazán kiadós leves, kedvenc füstölt húsainkkal megrakva.

Ideális bármilyen kelt tésztás finomság “élőhírnökeként” vagy friss kenyérrel főételként 🙂

Kép 168

Hozzávalók:

50 dkg száraz bab

1 kisebb darab füstölt csülök esetleg sonka (kb. 80- dkg és 1 kg között)

nálunk sonka és füstölt szűzpecsenye került bele

20-30 dkg házi kolbász

1 fej hagyma

3 közepes sárgarépa

1 petrezselyemgyökér

1 szelet zeller

só, bors,

 

A rántáshoz:

liszt, olaj, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika

 

Csipetke:

1 tojás, só, kb. 10 dkg liszt (vagy kész csipetke)

 

Tálaláshoz:

aki csípősen szereti, annak egy csapott tk. Piros Arany vagy ugyanennyi Erős Pista

tejföl, esetleg ecet

Kép 194

Elkészítés:

A babot, pár órával az elkészítést megelőzően jól átmossuk szitán keresztül,

majd beáztatjuk hideg vízbe.

A füstölt húsokat is jól átmossuk és áztatjuk, hogy ne legyen sós.

A húst feltesszük vízben és félpuhára főzzük.

Hozzáadjuk a babot és a darabolt zöldségeket ill. az apróra vagy félbe vágott hagymát.

Sózzuk, borsozzuk.

Mikor majdnem kész, belekarikázzuk a héjától megtisztított kolbászt.

Az olajból, lisztből és az apróra vágott fokhagymából rántást készítünk,

melybe a végén, a tűzről levéve, belekerül a pirospaprika is.

Kevés vízzel elkeverjük és a leveshez öntjük, majd az előzőleg elkészített csipetkét is beletesszük és immáron együtt, puhára főzzük.

Még ellenőrizzük, igényel-e után fűszerezést és elzárjuk.

Tipp:

A  húsokat egyben vagy darabolva is a levesbe tehetjük, ill. a csonttal rendelkező

húst, főzést követően is kicsontozhatjuk, vagy kockázhatjuk, akár így visszatéve a levesbe.

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!