Szani Konyhája, sütni-főzni, szívvel-lélekkel

Halva-חלבה

A  SAD! jelenlegi fordulójára készítve, melynek háziasszonya a:
 Tűpárna és habverő   oldal szerzője.
Ami első látásra tortának tűnhet, az valójában egy sütést nélkülöző, egyszerű de igencsak remekbe szabott édesség, méghozzá a
  Halva!
A halva (halvah-חלבה) egyik izraeli változatát hoztam. 
Üzletekben is kapható arrafelé csokiszerű kiszerelésben, 
Barake néven, amelyek közel sem ilyen ízletesek! 🙂
Sok országban ismerik és szeretik  de származását illetően, Indiai különlegesség.
Igyekszem majd több változatát is kipróbálni és megosztani ezeket veletek is! 😉
Hozzávalók:
(2 dl-es bögrével mérve)
3/4 bögre olaj
kb. 2 bögre búzadara (ha nincs tele a bögre az sem baj)
4 bögre víz
1 bögre cukor
1/2 bögre méz 
(ha épp nincs, akkor fél bögre cukorral helyettesítjük)
1/2 bögre darált dió
fahéj, ízlés szerint
1 citrom resztelt héja
1 dl tej
1 tábla étcsokoládé
továbbá mehet bele némi, szezám mag és  mazsola is
(Én utóbbit most kihagytam, magamnak kedveskedve, mert nem rajongok érte 🙂 )
Elkészítés:
Egy edénybe beletesszük a vizet a fahéjjal, a cukorral, a mézzel és a reszelt citromhéjjal.
Felforraljuk, majd kb. 6-8 percig főzzük.
Közben egy serpenyőbe az olajhoz adjuk a darát és megpirítjuk,
 óvatosan, folyamatosan kevergetve, le ne égjen.
 A végén hozzákeverjük a diót is, ill. a szezámot és mazsolát, ha teszünk bele.
Ezután a tartalék lángon melegen tartott sziruppal felöntjük, fokozatosan és folyamatosan keverjük, lassú lángon, míg be nem sörösödik vagy a gríz meg nem dagad. 
Amikor elkészült, letakarjuk és 10-15 percet pihenni hagyjuk.
Egy 24-26 cm-es torta formát kikenünk olajjal és beleborítjuk, 
eligazítva benne a masszát és hagyjuk kihűlni benne,
 majd óvatosan kiborítjuk belőle egy tálcára.
Végezetül a tejet feltesszük melegedni.
Amikor elérte a kellő hőfokot, beletördeljük a csokit és hagyjuk, 
hogy elolvadjon kicsit ősze melegítve de nem forralva.
Miután ez is kész, kicsit hűtjük, miközben tovább sűrűsödik.
A halva megkoronázásaként, ezt a finom sűrű, csokis masszát a tetejére öntjük.
Ezt ízlés szerint tegyük, lehet csak rácsorgatni, egyenletesen bevonni, 
 kanállal hullámosítani stb…
Eredetileg a halvát, miután kiborítják, kocka szeletekre bevagdossák
( nem vágják át teljesen) ,
kissé széthúzzák, hogy a csoki befolyjon közé de nekem így jobban tetszett. 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!